Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

A Mininova bedobta a törölközőt

2009.11.27. 10:40 Módosítva: 2009.11.27. 10:54
Minden potenciálisan jogsértő tartalomra mutató linket és torrentfájlt letörölt a világ egyik legnagyobb fájlcserélő központja, a holland Mininova. Csak így tudták elkerülni az ötmillió eurós büntetést.

A világ egyik, sőt, a Pirate Bay körüli pereskedés elrettentő hatása miatt talán már a legnagyobb torrentoldalát, a Mininovát is elérte a vég. A holland központú, öt egyetemista által üzemeltetett oldalt a BREIN nevű holland szerzői jogvédő szervezet perelte be még nyár elején, és augusztus végén mondta ki a bíróság, hogy az oldalról minden szerzői jogot sértő tartalomra mutató linket (vagyis magukat a .torrent kiterjesztésű fájlokat, amik segítenek a fájlcserélőknek megtalálni egymás gépein a letöltendő anyagokat) el kell távolítani.

A Mininova csapata pár hónapig húzta még az időt azzal, hogy megpróbálnak valamilyen automatikus szűrőrendszert bevezetni, amit a kalózok miatt aggódó kiadócégek konfigurálhatnak, és kivédhetik vele, hogy a jogvédett tartalmaik bekerüljenek a rendszerbe. A szűrőszoftverek azonban nem működtek elég jól, így az oldal fenntartóinak dönteniük kellett: vagy becsukják a boltot, vagy kifizetik az ötmillió eurós bírságot. Ahogy az várható volt, előbbi mellett döntöttek, „egyszerűen nem maradt más választásunk” – írják a blogjukban.

Néhány órája az óriási látogatottságú (az elmúlt 30 napban 175 millió látogatás, és közel egymilliárd oldalletöltés) Mininováról eltűnt minden torrentfájl, kivéve azokat, amiket a zenészek és filmesek számára fenntartott Content Distribution szolgáltatásra töltöttek fel a regisztrált felhasználók, és garantáltan 100 százalékosan jogtiszták és szabadon terjeszthetők. Az oldal gyakorlatilag meghalt, pár százan töltik csak az elérhető tartalmakat az eddigi százezrekkel szemben.

A Mininova 2005 elején alakult, néhány hónappal a legendás szlovén Suprnova, az első igazán ismert torrentoldal bezárása után. A hasonló néven kívül a két oldalnak semmi köze nem volt egymáshoz, mégis a fájlcserélők hamarosan a Suprnova utódjaként fogadták el a holland oldalt, és a legnépszerűbb fájlcserélőközpontok közé emelkedett. Évek óta hárították a szerzői jogvédő csoportok támadásait, a mostani döntés ellen is folyamatban van a fellebbezés.

A legnagyobb torrentoldalak leállításával egyébként nem biztos, hogy a kiadók vissza tudják szorítani a kalózkodást: a felmérések szerint a nagyok kiesésére a kisebb, feltörekvő oldalak számának  megháromszorozásával válaszolt a fájlcserélő közösség. A kidőlt óriás helyére olyan új torrentoldalak lépnek be, mint a Torrentfreak fájlcserélő portál legjobb Mininova-alternatívákat felsoroló listáját vezető VerTor és SeedPeer.  • Bérelnék
  • Hírek