Árpád
-2 °C
4 °C

A Mininova bedobta a törölközőt

2009.11.27. 10:40 Módosítva: 2009-11-27 10:54:57
Minden potenciálisan jogsértő tartalomra mutató linket és torrentfájlt letörölt a világ egyik legnagyobb fájlcserélő központja, a holland Mininova. Csak így tudták elkerülni az ötmillió eurós büntetést.

A világ egyik, sőt, a Pirate Bay körüli pereskedés elrettentő hatása miatt talán már a legnagyobb torrentoldalát, a Mininovát is elérte a vég. A holland központú, öt egyetemista által üzemeltetett oldalt a BREIN nevű holland szerzői jogvédő szervezet perelte be még nyár elején, és augusztus végén mondta ki a bíróság, hogy az oldalról minden szerzői jogot sértő tartalomra mutató linket (vagyis magukat a .torrent kiterjesztésű fájlokat, amik segítenek a fájlcserélőknek megtalálni egymás gépein a letöltendő anyagokat) el kell távolítani.

A Mininova csapata pár hónapig húzta még az időt azzal, hogy megpróbálnak valamilyen automatikus szűrőrendszert bevezetni, amit a kalózok miatt aggódó kiadócégek konfigurálhatnak, és kivédhetik vele, hogy a jogvédett tartalmaik bekerüljenek a rendszerbe. A szűrőszoftverek azonban nem működtek elég jól, így az oldal fenntartóinak dönteniük kellett: vagy becsukják a boltot, vagy kifizetik az ötmillió eurós bírságot. Ahogy az várható volt, előbbi mellett döntöttek, „egyszerűen nem maradt más választásunk” – írják a blogjukban.

Néhány órája az óriási látogatottságú (az elmúlt 30 napban 175 millió látogatás, és közel egymilliárd oldalletöltés) Mininováról eltűnt minden torrentfájl, kivéve azokat, amiket a zenészek és filmesek számára fenntartott Content Distribution szolgáltatásra töltöttek fel a regisztrált felhasználók, és garantáltan 100 százalékosan jogtiszták és szabadon terjeszthetők. Az oldal gyakorlatilag meghalt, pár százan töltik csak az elérhető tartalmakat az eddigi százezrekkel szemben.

A Mininova 2005 elején alakult, néhány hónappal a legendás szlovén Suprnova, az első igazán ismert torrentoldal bezárása után. A hasonló néven kívül a két oldalnak semmi köze nem volt egymáshoz, mégis a fájlcserélők hamarosan a Suprnova utódjaként fogadták el a holland oldalt, és a legnépszerűbb fájlcserélőközpontok közé emelkedett. Évek óta hárították a szerzői jogvédő csoportok támadásait, a mostani döntés ellen is folyamatban van a fellebbezés.

A legnagyobb torrentoldalak leállításával egyébként nem biztos, hogy a kiadók vissza tudják szorítani a kalózkodást: a felmérések szerint a nagyok kiesésére a kisebb, feltörekvő oldalak számának  megháromszorozásával válaszolt a fájlcserélő közösség. A kidőlt óriás helyére olyan új torrentoldalak lépnek be, mint a Torrentfreak fájlcserélő portál legjobb Mininova-alternatívákat felsoroló listáját vezető VerTor és SeedPeer.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?