Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook betiltotta a virtuális öngyilkosságot

2010.01.07. 00:50
Drasztikus módszerekkel vetett véget a Facebook a decemberben vírusként terjedő leiratkozási hullámnak: a Suicide Machine-t blokkolja, a Seppukoot blokkolja és perrel is fenyegeti a cég. Annak, aki visszatérne a való világba, marad a fáradságos kézi leiratkozás.

„Olyan voltam, mint bárki más. Mindig online lógtam, csetelgettem, pókolgattam... rendben mentek a dolgok. De valami hiányzott az életemből. Hiányzott a családom, a felnövő gyerekeim, a feleségem... még arra sem volt időm, hogy vacsorát főzzek nekik. És akkor nagyszerű dolog történt: felfedeztem a Web 2.0 Suicide Machine-t.” – ezzel a megindító vallomással kezdődik a virtuális öngyilkosságot megkönnyítő szájt, a suicidemachine.org reklámvideója.

A szolgáltatás révén, amelyet tavaly karácsonyra hozott össze egy rotterdami csoport, bárki egyszerűen leiratkozhat az olyan közösségi szájtokról, mint a Facebook, a MySpace, a LinkedIn és a Twitter, vagyis virtuális öngyilkosságot követhet el anélkül, hogy végig kellene mennie a fáradságos leiratkozási procedúrán.

A Web 2.0 Suicide Machine elkéri a felhasználók loginnevét és jelszavát, majd automatikusan törli az összes képüket, posztjukat, barátjukat és csoportjukat, vagy amijük éppen van. A 1000 facebookos baráttal rendelkező Mr. Suikerbuik például az automata öngyilkosszoftver segítségével állítólag 52 perc alatt végzett a művelettel, ami manuálisan 9 és fél óráig tartott volna; a Suicide Machine statisztikái szerint a virtuális öngyilkosok eddig 58 190 barátot és 203 748 Twitter-posztot veszítettek el a szájt indulása óta.

Hányok a Twittertől

Egészen mostanáig. A Facebook viszont az újév alkalmából úgy döntött, véget vet az üzleti érdekeit sértő öngyilkossági hullámnak, és letiltotta azokat az IP-címeket, amelyek a rotterdami csoport által üzemeltetett szerverekhez voltak köthetők. (Ugyanakkor nem törölte a Social Network Suiciders nevű csoportot, amelynek 327 tagja van, legtöbbjük profilképe helyén egy akasztófahurokkal.)

smban450

A Suicide Machine készítői kiszürkítették a Facebook ikonját a szájt nyitólapján, de ellenállást fogadtak, és arra is buzdítanak. Most olyan proxiszervert keresnek, amellyel megkerülhetik a Facebook blokkját, hogy tovább működtethessék az öngyilkos szoftvert. A Twitterről, LinkedInről és MySpace-ről való leiratkozás továbbra is működik: a rosewood67 nevű felhasználó például január 4-én követett el twitteres öngyilkosságot, ezzel 210 posztot és 632 barátot veszített el. Utolsó szavai ezek voltak: „Hányok a Twittertől.”

sns450

A Facebook intézkedései miatt a Suicide Machine egy csapásra olyan népszerű lett, hogy a szerverek nem bírták a rohamot, így az öngyilkosság most meghatározatlan ideig minden szájton szünetel.

A japán módszer: szeppuku

Azoknak, aki mindenképpen segítséggel akarnak véget vetni virtuális életüknek, tavaly karácsonyig létezett alternatíva. A Suicide Machine-nál nem sokkal előbb, december elején jelent meg a seppukoo.com, amely az öngyilkosság keleties módját propagálta, a szamurájok híresen szigorú erkölcsi kódexével összhangban.

A kifejezetten a Facebookra optimalizált Seppukoo a Les Liens Invisibles (láthatatlan kapcsolatok) nevű olasz művészcsoport alkotása. A csoport célja, hogy vírusként terjessze a virtuális öngyilkosságot, bár maga az aktus nem olyan radikális, mint a Suicide Machine-é. A luddita szellemiség helyett a Seppukoo az öngyilkosság rituális mivoltát hangsúlyozza: „Több vagy virtuális identitásodnál. Halálozz el, és hagyd hátra az azonosítódat. Kápráztasd el barátaidat, kapcsold ki magad!”

sepp450

A Seppukoo egyszerűen deaktiválja a felhasználók accountját, és készít nekik egy testre szabható emlékoldalt. Aki virtuális szeppukut követ el, 32 pontot kap minden egyes olyan ismerősért, aki követi a sírba. Az ismerősök ismerőseiért 16, azok barátaiért 8 pont jár, egészen a hatodik szintű ismerősökig, akikért még mindig jár egy-egy pont. A Seppukoo százas toplistáját bizonyos Simona Lodi vezeti, aki idáig összesen 4914 pontot szedett össze.

A Seppukoo korántsem olyan radikális, mint a Suicide Machine, hiszen a deaktivált accountok azonnal újraélednek, mihelyt a felhasználó újra a megszokott módon lép be a Facebookra. Az aktusról azonban minden ismerőse értesítőt kap, ami inkább idegesítő, mint fennkölt húzás.

Művészek vs. jogászok

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Facebook hozzájárulna a Seppukoo működéséhez, sőt még a terjesztését is tűzzel-vassal irtja. Ha például valaki olyan privát üzenetet szeretne küldeni ismerőseinek, amelyben szerepel a seppukoo.org, a Facebook egyszerűen nem hajlandó elküldeni a levelet, és közli: az üzenetet blokkolta, mert annak tartalmát a felhasználók abuzívnak találták.

blocked450

Hogy pontosan hány felhasználó találja kifogásolhatónak a Seppukoot, nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy maga a Facebook mindent megtesz az ellehetetlenítése érdekében. A művészcsoport tavaly december 16-án hivatalos levelet kapott a közösségi szájtot képviselő ügyvédi irodától amelyben felszólítják, hogy azonnal hagyja abba, amit művel, ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet.

Az amerikai jogban cease and desist-nek nevezett felszólítás szerint a Seppukoo öt ponton sérti meg a hatályos amerikai törvényeket, többek között azzal, hogy elkéri a felhasználók facebookos adatait, hozzáfér idegenek információihoz, és a Facebook szellemi termékét használja engedély nélkül. A december 16-án kelt levél 22-ig hagyott időt a csoportnak, hogy megszüntesse a Seppukoot, az olasz művészek azonban eddig nem tettek eleget a követelésnek – igaz, maga a szolgáltatás a Facebook technikai blokkja miatt már nem működik.

A Les Liens Invisibles jogi képviselője, a bergamói Studio Legale Votta  december 22-én azt válaszolta a Facebooknak, hogy a Seppukoo által kezelt adatok sorsa nem a Facebook, hanem a felhasználók kezében van. „Ezeknek a megfontolásoknak a fényében sajnálattal közlöm, hogy ügyfeleim nem törlik a seppukoo.com webszájtot, és a Facebook követeléseivel ellentétben nem törlik az ott tárolt adatokat”.