A Facebook betiltotta a virtuális öngyilkosságot

2010.01.07. 00:50
Drasztikus módszerekkel vetett véget a Facebook a decemberben vírusként terjedő leiratkozási hullámnak: a Suicide Machine-t blokkolja, a Seppukoot blokkolja és perrel is fenyegeti a cég. Annak, aki visszatérne a való világba, marad a fáradságos kézi leiratkozás.

„Olyan voltam, mint bárki más. Mindig online lógtam, csetelgettem, pókolgattam... rendben mentek a dolgok. De valami hiányzott az életemből. Hiányzott a családom, a felnövő gyerekeim, a feleségem... még arra sem volt időm, hogy vacsorát főzzek nekik. És akkor nagyszerű dolog történt: felfedeztem a Web 2.0 Suicide Machine-t.” – ezzel a megindító vallomással kezdődik a virtuális öngyilkosságot megkönnyítő szájt, a suicidemachine.org reklámvideója.

A szolgáltatás révén, amelyet tavaly karácsonyra hozott össze egy rotterdami csoport, bárki egyszerűen leiratkozhat az olyan közösségi szájtokról, mint a Facebook, a MySpace, a LinkedIn és a Twitter, vagyis virtuális öngyilkosságot követhet el anélkül, hogy végig kellene mennie a fáradságos leiratkozási procedúrán.

A Web 2.0 Suicide Machine elkéri a felhasználók loginnevét és jelszavát, majd automatikusan törli az összes képüket, posztjukat, barátjukat és csoportjukat, vagy amijük éppen van. A 1000 facebookos baráttal rendelkező Mr. Suikerbuik például az automata öngyilkosszoftver segítségével állítólag 52 perc alatt végzett a művelettel, ami manuálisan 9 és fél óráig tartott volna; a Suicide Machine statisztikái szerint a virtuális öngyilkosok eddig 58 190 barátot és 203 748 Twitter-posztot veszítettek el a szájt indulása óta.

Hányok a Twittertől

Egészen mostanáig. A Facebook viszont az újév alkalmából úgy döntött, véget vet az üzleti érdekeit sértő öngyilkossági hullámnak, és letiltotta azokat az IP-címeket, amelyek a rotterdami csoport által üzemeltetett szerverekhez voltak köthetők. (Ugyanakkor nem törölte a Social Network Suiciders nevű csoportot, amelynek 327 tagja van, legtöbbjük profilképe helyén egy akasztófahurokkal.)

smban450

A Suicide Machine készítői kiszürkítették a Facebook ikonját a szájt nyitólapján, de ellenállást fogadtak, és arra is buzdítanak. Most olyan proxiszervert keresnek, amellyel megkerülhetik a Facebook blokkját, hogy tovább működtethessék az öngyilkos szoftvert. A Twitterről, LinkedInről és MySpace-ről való leiratkozás továbbra is működik: a rosewood67 nevű felhasználó például január 4-én követett el twitteres öngyilkosságot, ezzel 210 posztot és 632 barátot veszített el. Utolsó szavai ezek voltak: „Hányok a Twittertől.”

sns450

A Facebook intézkedései miatt a Suicide Machine egy csapásra olyan népszerű lett, hogy a szerverek nem bírták a rohamot, így az öngyilkosság most meghatározatlan ideig minden szájton szünetel.

A japán módszer: szeppuku

Azoknak, aki mindenképpen segítséggel akarnak véget vetni virtuális életüknek, tavaly karácsonyig létezett alternatíva. A Suicide Machine-nál nem sokkal előbb, december elején jelent meg a seppukoo.com, amely az öngyilkosság keleties módját propagálta, a szamurájok híresen szigorú erkölcsi kódexével összhangban.

A kifejezetten a Facebookra optimalizált Seppukoo a Les Liens Invisibles (láthatatlan kapcsolatok) nevű olasz művészcsoport alkotása. A csoport célja, hogy vírusként terjessze a virtuális öngyilkosságot, bár maga az aktus nem olyan radikális, mint a Suicide Machine-é. A luddita szellemiség helyett a Seppukoo az öngyilkosság rituális mivoltát hangsúlyozza: „Több vagy virtuális identitásodnál. Halálozz el, és hagyd hátra az azonosítódat. Kápráztasd el barátaidat, kapcsold ki magad!”

sepp450

A Seppukoo egyszerűen deaktiválja a felhasználók accountját, és készít nekik egy testre szabható emlékoldalt. Aki virtuális szeppukut követ el, 32 pontot kap minden egyes olyan ismerősért, aki követi a sírba. Az ismerősök ismerőseiért 16, azok barátaiért 8 pont jár, egészen a hatodik szintű ismerősökig, akikért még mindig jár egy-egy pont. A Seppukoo százas toplistáját bizonyos Simona Lodi vezeti, aki idáig összesen 4914 pontot szedett össze.

A Seppukoo korántsem olyan radikális, mint a Suicide Machine, hiszen a deaktivált accountok azonnal újraélednek, mihelyt a felhasználó újra a megszokott módon lép be a Facebookra. Az aktusról azonban minden ismerőse értesítőt kap, ami inkább idegesítő, mint fennkölt húzás.

Művészek vs. jogászok

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Facebook hozzájárulna a Seppukoo működéséhez, sőt még a terjesztését is tűzzel-vassal irtja. Ha például valaki olyan privát üzenetet szeretne küldeni ismerőseinek, amelyben szerepel a seppukoo.org, a Facebook egyszerűen nem hajlandó elküldeni a levelet, és közli: az üzenetet blokkolta, mert annak tartalmát a felhasználók abuzívnak találták.

blocked450

Hogy pontosan hány felhasználó találja kifogásolhatónak a Seppukoot, nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy maga a Facebook mindent megtesz az ellehetetlenítése érdekében. A művészcsoport tavaly december 16-án hivatalos levelet kapott a közösségi szájtot képviselő ügyvédi irodától amelyben felszólítják, hogy azonnal hagyja abba, amit művel, ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet.

Az amerikai jogban cease and desist-nek nevezett felszólítás szerint a Seppukoo öt ponton sérti meg a hatályos amerikai törvényeket, többek között azzal, hogy elkéri a felhasználók facebookos adatait, hozzáfér idegenek információihoz, és a Facebook szellemi termékét használja engedély nélkül. A december 16-án kelt levél 22-ig hagyott időt a csoportnak, hogy megszüntesse a Seppukoot, az olasz művészek azonban eddig nem tettek eleget a követelésnek – igaz, maga a szolgáltatás a Facebook technikai blokkja miatt már nem működik.

A Les Liens Invisibles jogi képviselője, a bergamói Studio Legale Votta  december 22-én azt válaszolta a Facebooknak, hogy a Seppukoo által kezelt adatok sorsa nem a Facebook, hanem a felhasználók kezében van. „Ezeknek a megfontolásoknak a fényében sajnálattal közlöm, hogy ügyfeleim nem törlik a seppukoo.com webszájtot, és a Facebook követeléseivel ellentétben nem törlik az ott tárolt adatokat”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport