Netmegvonással büntetnék a franciák az illegális letöltőket

2008.11.03. 10:07
Ha a Nemzetgyűlés is elfogadja a javaslatot, jövőre már Franciaországban is érvénybe léphet a „három csapás” törvény. A felhasználókat két figyelmeztetés után a nethozzáférés megvonásával büntető törvény ütközik az Európai Unió vonatkozó javaslatával.

A francia szenátus nagy többséggel elfogadta a francia államfő, Nicolas Sarkozy támogatását élvező, úgynevezett „három csapás” törvénytervezetet, amely a jövőben komolyan szankcionálná az illegális tartalmakat nagy mennyiségben letöltők tevékenységét. 297-en szavaztak a javaslat mellett, és csak 15-en ellene. Ha a Nemzetgyűlés is áldását adja rá, akkor jövőre már életbe is léphet a törvény.

Az érintett felhasználókat három fokozatban büntető javaslatot egy évvel ezelőtt dolgozták ki, s végrehajtását egy új állami ügynökségre, az HADOPI-ra (Haute autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur Internet – A szerzői jogok védelméért és az interneten terjesztett művek felügyeletéért felelős hivatal) bíznák. A francia tervezet szerint két figyelmeztetés után a felhasználó internet-hozzáférését egy évre letiltanák.

Az új szabályozás ötletét a kiadói szövetségek lelkesen üdvözölték, és érdeklődve fogadták Angliában és Ausztráliában is. Egyébként a világon elsőként Új-Zéland törvényhozása nemrég el is fogadott egy hasonló törvényt. A civil szervezetek mellett néhány politikus is felemelte szavát a tervezet ellen, Bruno Retailleau például úgy véli, a szolgáltatás letiltása túlságosan szigorú büntetés egy olyan világban, ahol az internet használata mindennapos, például banki és hivatalos ügyek intézésekor. A politikus szerint a család egy tagjának tettei miatt az egész családot büntetni felelőtlenség.

Ha bevezetik az új szabályozást, az komoly konfliktusokat okozhat az Európai Unióval, mivel az Európai Parlament idén szavazott erről a törekvésről, és az uniós döntés szerint a kiadói jogok és érdekek, valamint a felhasználók jogai és érdekei között meg kell találni az egyensúlyt. A ne3thozzáférés megszüntetése az EU szerint nem arányos büntetés, a szervezet ezt a megoldást elvetette, a tagállamokat pedig arra kérte, hogy „tartózkodjanak olyan intézkedések elfogadásától, amelyek ellentétesek a polgári szabadságjogokkal, az emberi jogokkal, valamint az arányosság, a hatékonyság és a visszatartó erő elvével, mint például az internethez való hozzáférés megszakítása”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek