Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Hatmilliárd forint internetesítésre

2002.10.14. 13:24
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 6,05 milliárd forintot szán számítógépesítésre, internet-hozzáférésre, illetve tartalomfejlesztésre az idén. A programcsomag öt elemből áll, amelyek felölelik az informatikával összefüggő valamennyi részterületet. Kovács Kálmán informatikai miniszter jövőre is folytatná ezeket a pályázatokat.
A hatmilliárdot két forrásból teremtett elő a tárca. A 46 milliárdból gazdálkodó Informatikai Kormánybiztosság jogszerűtlen, vagy célszerűtlen pályázatait leállították, valamint a megmaradt programok egy részét új tartalommal töltötték meg. Az így feltárt forrásokat használták fel arra, hogy november 22-ei határidővel öt pontból álló pályázatözönt írjanak ki.

Net az önkormányzatoknak

A csomag első eleme az eDemokrácia, melyre 1,27 milliárdot szán a tárca. Ennek lényege, hogy mind a 3200 magyarországi önkormányzat megjelenjen a világhálón. Erre nagy szükség is van, hiszen például a községeknek csupán 17 százaléka érhető el a világhálón, és egy éven belül is csak csupán felük tervezi, hogy felkerüljön a világhálóra. A pályázat keretében a nyertesek legfeljebb 2 géphez és egy nyomtatóhoz juthatnak. Ezen túl havi 40 órás kedvezményes internet-hozzáférést is biztosítanak a nyertes önkormányzatoknak.

Szélessávot akarnak

Kovács hangsúlyozta, hogy ahol lehetőség van rá ott a szélessávú internet-hozzáférést biztosítják. Ez egyébként egybevág az Oktatási Minisztérium azzal a törekvésével, hogy a szélessávú internet az egész országban elérhető legyen. Mind Kovács Kálmán, mind pedig Magyar Bálint oktatási miniszter kihangsúlyozta, hogy a szükséges beruházásokat adókedvezményekkel ösztönöznék. A Chello néven szolgáltató UPC szóvivője ugyanakkor azt emelte ki, hogy a 100 milliós nagyságrendnél kezdődő fejlesztések csak nagyszámú előfizető esetében fizetődnek ki, ráadásul a cégek - lecsökkent jövedelmezőségük miatt - nem tudják érvényesíteni az adójóváírást.

Kovács az Indexnek elismerte, hogy jelenleg igen kevés helyen használják ki - egyebek mellett - a kábeltévé hálózatot internetezésre. Szerinte a 600 ezer lakásból csupán 30 ezerben használják a kábelt internetezésre. Ugyanakkor arra is utalt, hogy a pályázat egyéb elemei révén ugrásszerűen nőhet a lehetséges internetet használók száma, vagyis megéri majd a cégeknek beruházni. A miniszter úgy vélte, akár 500 ezerrel is bővülhet a potenciális felhasználók száma.

Bővül a teleház-program

Az IHM 880 millió forinttal támogatja a közösségi hozzáférések bővítését. Ennek során művelődési házakban, könyvtárakban, valamint teleházakban alakítanának ki számítógépes sarkokat, ahol kedvezményes hozzáférést tennének lehetővé. Az egyes intézmények 3-10 gépre, illetve internet-elérhetőséghez jutnának. E csomagra az önkormányzatok is pályázhatnak, nekik 1-3 gépet juttatna a tárca. Nem maradnak ki a pályázatból a gyermekotthonok, védőnők, illetve a terhes-tanácsadó szolgálatok sem. A gyermekotthonok 1-5 számítógéphez, míg a védőnők 1 laptophoz juthatnak. A programnak ezen eleme 1 milliárdot tartalmaz.

Újabb tanári PC-program

Az IHM folytatja a pedagógusok, és más közgyűjteményi és közművelődési dolgozók számítógéphez juttatását is. Erre 1,9 milliárd forintot szánnak. Kovács szerint a pedagógusok esetében 5-6 ezren igényelhetnek majd gépet. Ismert, hogy a tanárok egyszer már ingyenesen juthattak számítógéphez. Akkor 13-14 ezren éltek a felkínált lehetőséggel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felmérése szerint akkor nem is volt nagyobb igény a pedagógusok körében.

Persze az infrastruktúra mit sem ér tartalomfejlesztés nélkül, amelyre 1 milliárd jut a most kiírt pályázatban. Az eVilág elsősorban a múzeumokban, könyvtárakban és levéltárakban meglévő kulturális javak digitalizálását szolgálja. A program kiterjed a határon túli magyar kultúra digitalizálására is. Ez egybevág a kormánynak abbéli törekvésével, hogy a határon túli magyarok helyben legyenek képesek megőrizni identitásukat és kultúrájukat.