Gál
3 °C
16 °C

Összevesztek a rádiós technológiák

2008.03.18. 14:15
A műhold és a wifi nagy testvéreként ismert wimax egyaránt a vidéki lakosság telekommunikációs igényét elégíti ki, csakhogy a két technológia nem fér meg egymás mellett.

Sok történetet hallottunk már arról, hogy a wimax segítségével a vidék jól ellátható internettel, és minden évben felbukkan egy-két wimaxos kütyü, de a technológia egyszerűen képtelen elterjedni. Most a rádiós szabvány újabb pofont kapott egy műholdas technológiákat támogató szervezettől, a Satellite Users Interference Reduction Group (SUIRG) tesztje szerint a wimax elfogadhatatlan mértékű interferenciát okoz, zavarja a műholdak jelét, írta meg a New Scientist.

Rossz szomszéd

A műholdas ipari szervezet azt állítja, hogy a wimax tizenkét kilométeres távolságból is zavarni tudja a világűr határáról érkező jeleket, írja a Cellular News. Bár a legszélsőségesebb tesztjükben a műholdról sugárzott műsorok foghatóak voltak, a jel minősége nagyon gyatra volt. A szakértők kiszámolták, hogy műholdas antennák és a 50-200 kilométeres hatótávolságú wimax adók nem tudnak úgy egymás mellett működni, hogy ne legyen probléma az átvitellel.

A wimax által zavart műholdas szolgáltatást harminc évvel ezelőtt vezették be, és bár eleinte egyéni felhasználók használták, ma már inkább csak a kábelszolgáltatóknál van telepítve ilyen rendszer, mert a gyenge jelerősség miatt elég nagy, két méter átmérőjű vagy nagyobb parabolát kell használni. A kábelszolgáltatókat nyilván kellemetlenül érintené, ha a műholdról fogadott csatornák minősége a wimax miatt romlana.

Éles a verseny

Fontos tudni, hogy ennek a műholdas rendszernek már vannak kiváló alternatívái, a kilencvenes évek közepétől elérhető nagy jelerősségű szolgáltatás egyméteres parabolával is fogható, és az otthoni felhasználók körében is világszerte elterjedt. Ugyanakkor az elterjedni nem tudó wimaxnak is van riválisa, a 3G hálózatok utódjának tekintett Long Term Evolution (LTE), amely a wimaxhoz hasonlóan több tíz megabites letöltési sebességet tesz majd lehetővé.