Tekla
9 °C
20 °C

Online aláírás egérrel

2003.09.02. 15:36
Elkészült a tollal írt aláírás digitális megfelelője. Az online vásárlások és szerződéskötések során a kipontozott részt egérrel kell majd aláírni.
Az interneten nem könnyű bebizonyítani, hogy valóban azok vagyunk, akinek mondjuk magunkat. Bár léteznek már olyan eszközök, amelyek a kibertérben igazolványként is működhetnek, azok használatához általában új hardvereket kell vásárolnunk (ilyen például a chipkártya és a biometrikus eszközök).

Peter McOwan, a Londoni Egyetem kutatója olyan biztonsági rendszert fejlesztett ki, amelynek a használatához csupán egy számítógépes egér szükséges, a műanyag segédeszköz pedig szinte mindegyik számítógépnél alaptartozék.

Ez is biometria

A program az egér mozgatása alapján azonosítja a felhasználót, és a kutató elmondása szerint a felhasználónak körülbelül húsz darab aláírást kell készítenie ahhoz, hogy a szoftverbe ágyazott "idegrendszer" megtanulhassa a jellemző mozdulatokat. McOwan szerint az egérrel és a tollal készített írás egyenértékű, mivel mindkettő teljesen egyedi.

McOwan szerint a rendszer optikai és mechanikai egérrel egyaránt használható, és csupán egy szoftvert kell installálni a számítógépre. Mivel a program folyamatosan figyelheti a felhasználó mozdulatait, a felismerő képessége idővel egyre pontosabbá válik. Az első kísérletek szerint a szoftver már eredetileg is 99 százalékos pontossággal működik.