Szabina
-2 °C
15 °C

Az Audiogalaxy megállapodott a lemezkiadókkal

2002.06.18. 16:27
Az Audiogalaxy fájlcserélő szolgáltatás hétfőn megállapodott a lemezkiadók szövetségével, hogy rendszeréből kiszűri a jogvédett anyagokat. Ezentúl tehát csak a szerzők, kiadók külön engedélyével lehetnek jogvédett zenék az Audiogalaxy hálózatában. Bár a megállapodásnak köszönhetően már nem fenyegeti per a fájlcserélőt, jövője mégis kétséges lehet.
A népszerű fájlcserélő szolgáltatás, az Audiogalaxy hétfőn megállapodott a lemezkiadók szövetségével, hogy rendszeréből kiszűri a jogvédett anyagokat - írta a News.com. A megállapodás értelmében az Audiogalaxy hálózatában ezentúl csak a szerző, a kiadó, és/vagy a lemezcég engedélyével vagy hozzájárulásával oszthatók meg a jogvédett zenék. A cég mostantól kezdve a bevételeinek bizonyos százalékát a kiadóknak és a lemezcégeknek juttatja. Az összeg nem ismeretes, de a RIAA közlése szerint az Audiogalaxy "mindent megtett" az ügy gyors lezárulása érdekében.

Az amerikai hanglemezkiadók szövetsége (RIAA), a zenekiadók szövetsége (NMPA) és a zeneszerzőket képviselő Harry Fox Agency az elmúlt hónapban perelte be a fájlcserélőt a szerzői jogok megsértéséért. Az Audiogalaxy az egyik legrégebbi Napster-klón, a Download.com adatai szerint a programot eddig legalább 30 millió példányban töltötték le. A cég több mint 15 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, és 430 szerver segítségével teszi lehetővé a zenei fájlok cseréjét. Az ügyet a New York-i szövetségi bíróság tárgyalta, az esetleges elmarasztaló ítélettől az Audiogalaxy ezzel az egyezséggel menekült meg.

Lásd: Napster

Bár a megállapodás az Audiogalaxy jogi problémáit megszünteti, súlyos kétségeket vet fel a cég jövőjét illetően. A Napster története jól illusztrálja, hogy milyen lehetőségei lehetnek egy filterező fájlcserélőnek. A cég tavaly kezdett filtereket működtetni, melyek jól-rosszul szűrték a nem engedélyezett fájlokat. A Napster népszerűsége rohamosan csökkent, idén májusra pedig meg is szűnt a szolgáltatás. Egyébként lehetséges, hogy a Napster visszatér a peer-to-peer színtérre, legalábbis legjelentősebb támogatója, a német Bertelsmann tett erre utalásokat.

A RIAA küzdelmet folytat a többi fájlcserélő ellen is, könnyen hasonló sorsra juthat a Morpheus, a Kazaa, a Grokster, az MP3Board és a Madster (a korábbi Aimster) is.