Benedek
-5 °C
5 °C

Nyugdíjazta a Húsevőt az FBI

2005.01.17. 16:07
Az FBI a sok vitát kiváltott Carnivore internetfigyelő rendszer helyett kereskedelmi termékeket alkalmaz a netes forgalom lehallgatására, derült ki pénteken nyilvánosságra hozott jelentésekből.

Két kongresszusi jelentés szerint, melyeket a washingtoni központú EPIC (Electronic Privacy Information Center, az internethasználók magánszférához való jogáért küzdő szervezet) hozott nyilvánosságra, az FBI a 2002-es és 2003-as pénzügyi évben nem is használta a Carnivore-t, vagy későbbi nevén a DCS-1000-et. Helyette meg nem nevezett, kereskedelmi forgalomban hozzáférhető terméket használtak nyomozásaikban, ebben az időszakban tizenhárom alkalommal, írta a Security Focus.

Lehallgathatja

A Carnivore (a szó jelentése: húsevő) 2000 óta áll a civil jogvédő szervezetek, egyes internetszolgáltatók és törvényhozók figyelmének középpontjában, amikor is egy internetszolgáltatóval folytatott pereskedés révén közismertté vált a lehallgatóeszköz léte. A Carnivore képes volt a szolgáltató szerverén áthaladó emailek figyelésére és elfogására, és pontosan rekonstruálni lehetett vele a weblapokat, amiket a nyomon követett személy meglátogatott.

Egy 2001-es törvény alapján az FBI anélkül is lehallgathatja az adatforgalmat, hogy előzetesen felkeresett volna egy bírót, és bejelentette volna gyanúját, hogy a megfigyelendő személy bűncselekményt követett el. Ilyen esetekben az FBI-nak joga van az adatátviteli információk megszerzésére, mint például ip-címek vagy emailcímek, de magát a kommunikáció tartalmát már nem figyelheti meg.

Zsarolás, gyújtogatás

A jelentések szerint a hivatal 2002-ben háromszor, 2003-ban pedig hatszor élt ezzel a jogával. Az összes megfigyelés hatvan napnál rövidebb ideig tartott, egy esetet kivéve, amikor zsarolás, gyújtogatás és "mások arra tanítása, hogy hogyan készítsenek és használjanak romboló szerkezeteket" volt a gyanú. Ez a megfigyelés 2002 januárjától augusztusáig, nyolc hónapon keresztül tartott. A többi ügyben emailes család, engedélyhez kötött termékek árusítása, terrorizmus anyagi segítése, illetve telefonos zaklatás volt a vád. További négy esetben bírói jóváhagyással figyelték meg a gyanúsítottak teljes internetetforgalmát.

A jelentések csak azokat az eseteket tartalmazzák, amikor az FBI kormánytulajdonban lévő megfigyelőeszközöket használt, azokat nem, amikor az internetszolgáltató saját berendezéseivel nyújtott segítséget. De a hivatal ez idő alatt egyszer sem vetette be a Carnivore-t.

Itthon is van

2002-ben a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is telepített olyan eszközöket az internetszolgáltatók hálózataira, amelyek alkalmasak az átmenő adatforgalom figyelésére és rögzítésére. "A szakszolgálatok a törvényes keretek fennállása esetén ellenőrizni tudják a kommunikáció különböző módozatait, így az internetet is." - közölte akkor lapunkkal Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő akkori tárca nélküli miniszter.