Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Tiltakoznak az ausztrálok a netcenzúra ellen

2008.12.15. 10:45
Civil mozgalmak, szakemberek és internetszolgáltatók sem értenek egyet az állami tartalomszűréssel Ausztráliában. A hét végén több százan vettek részt azokon a gyűléseken, ahol a kormányzat internetes tartalomszűrése ellen tiltakoztak. Az interneten is elindult a kampány a cenzúra ellen, aláírásgyűjtés is folyik – írja az IT café.

A többek között Brisbane-ben, Melbourne-ben és Sydneyben is megtartott tiltakozó akciókat a Digital Liberty Coalition (DLC) nevű civil csoport szervezte. A szónokok elmondták, hogy a tiltakozás legfőbb oka az, hogy a tartalomszűrő rendszer kormányzati kézben igen aggályos, mivel magában rejti a más, politikai célú felhasználás lehetőségét is, és nem csak a hivatkozott "Védjük meg gyermekeinket a pornótól!" kampányt szolgálhatja ki.

A felszólaló szakértők újra elismételték azt az érvet, hogy a jelenleg alkalmazott rendszer kijátszása egy technológiailag közepesen képzett ember számára gyerekjáték, így a korlátozás értelmét veszti. Ugyanakkor azzal is érveltek, hogy a szülői felelősséget nem válthatja ki egy állami beavatkozás, mely még inkább arra sarkallja a felnőtteket, hogy gyermekük biztonságban van a neten, tehát nem kell ezzel törődniük. A feketelistákra alapuló rendszer más ellenzői azt is kifejtették, hogy e technológia alkalmazása az internetes adatáramlás sebességét is csökkenteni fogja.

Az "állami tűzfal" kísérleti fázisa már elindult, de a szolgáltatók részéről sem egységes az álláspont. Ausztrália legnagyobb szolgáltatója, a Telstra egyik vezető képviselője a kormányzati szűrést hóbortos vágyálomnak nevezete, és cége nevében elutasította a filter alkalmazását.