Megküzdöttünk a cenzúrával

2008.02.04. 14:46
Cenzúra nincs, de igény lenne rá? Míg diktatúrákban a központi hatalom szokta cenzúrázni az internetet, demokráciákban a felhasználó kezébe adják az internetes forgalmat szűrő szoftvereket. Kipróbáltuk mennyire működnek jól, és persze azt is, hogyan lehet átverni őket.

Az internetes forgalmat szűrő, a nem kívánatos oldalakat blokkoló szoftverből sokféle létezik; mi hármat választottunk ki a mezőnyből nagyjából találomra, majd hosszan idegeskedtünk, hogy mennyire szörnyű velük az internetezés.

A szupermodell, a kutya és a delfin

A nevében nem éppen cenzúraszoftverekhez illő hangulatú Naomi 3.2.9-es verziója került fel először a tesztgépre. A start nem túl bíztató: betonbiztosan belefagy az installálásba, hacsak egy böngészőablak is nyitva van közben. A program egyébként ingyenes, 11 nyelvet ismer (a magyart nem), van hozzá kép- és videókeresőket, illetve a MySpace-t szűrő kiegészítő alkalmazás is, a fájlcserélőket pedig ahogy vannak, ki tudja kapcsolni. A vezérlőpanel a tálcán bújik meg, ahonnan jelszó ellenében lehet felhozni. Sok beállítási lehetőségünk nincs, Naomi nem kulcsszavak alapján cenzúráz, hanem elemzi a megjelenített oldal tartalmát. Ha olyan talál, ami szerinte illetlen, minden külön figyelmeztetés nélkül becsukja a böngészőt, ami roppant otromba megoldás, mintha fociban a sárga lap mellé a bíró személyesen felpofozná a vétkest és az összes csapattársát is. Igen, ez azt jelenti, hogy ha mondjuk nyitva van öt Explorer-ablakunk, és az egyikben hirtelen ötlettől vezérelve megpróbálunk gyilokpornót keresni, a másik négyet is lelövi a cenzor. Még jó, hogy a kulturáltabb böngészőkben van "indítás a legutóbb megnyitott ablakokkal" opció.

Második versenyzők a K9 Web Protection, szintén ingyenes, és az ikonjából az is kiderül, hogy a nevét az amerikai rendőr- és őrző-védő kutyák kódjeléről kapta. Itt nincs külön vezérlőprogram, a beállításokat a K9 weboldalán intézhetjük, ami azért jó, mert a jelszó így a szerveren tárolódik, ahol vélhetőleg nagyobb biztonságban van, mint a saját gépünkön. A cenzorkutya egy netes adatbázis alapján dolgozik, ahol 60 kategóriába osztva sorakoznak a cenzúrázandó weboldalak, nagyjából 15 millió. Négy szinten állíthatjuk a szűrési szigort, ezeket különböző életkorokhoz ajánlja a program (10 év alatt, 10-13 között, 14-18 között, 18 fölött), ami csupán annyit tesz, hogy az említett kategóriákból melyiket tiltja és melyiket engedi. Ebbe kézzel is belenyúlhatunk, megadhatunk fekete- és fehérlistát (olyan oldalak, amiket mindenképpen letilt, illetve megjelenít), a weboldalak címeiben tiltott szavakat, sőt, még időben is korlátozhatjuk, hogy mikor engedje egyáltalán a webezést, és mikor ne. A kiszűrt oldalakat egy kulturált tiltóképernyővel jelzi, emellett ijesztően részletes naplót vezet minden online tevékenységről a gépen, a megjelenített oldalakról pedig bónuszként eltünteti a reklámokat.

Tiltott témák a K9-ben

Harmadikként lép a ringbe a magyar Dolphin Knight, amiből a fair play jegyében először az ingyenes próbaverziót telepítettük, aztán amikor kiderült, hogy csak a weboldalak címei alapján szűr, tartalomban nem, a kisebb pénzes verzióra váltottunk (ez nyolcezer plusz áfa; a nagyobb sokgépes, hálózatos, felhasználónként állítható jogosultságokkal százezer). A magyar delfin kulcsszavak alapján cenzúráz, külön listája van az url-ekben és a weboldalak tartalmában feltűnő szavakra - azt pedig már teszt nélkül is sejthetjük, hogy ez a technika milyen orbitális mellélövésekre ad lehetőséget, még akkor is, ha öt fokozatban állíthatjuk, hogy a tilos szavak milyen gyakoriságánál szűrjön ki egy oldalt. A listákat kedvünkre módosíthatjuk, amire szükség is lesz, mert az alapbeállítások gyakorlatilag használhatatlanok, tartalomban írd és mondd, tizenegy tiltott szót ismer a program: kábítószer, fű, spangli, füves, füvezz, erőszak, violation, violence, durvaság, brutalitás, brutality. A böngészőn túl letilthatjuk a nagyobb fájlok letöltésekhez használatos ftp protokollt, illetve a gépen minden egyes programra külön-külön meghatározhatjuk, hogy a nap melyik órájában engedjük, vagy tiltjuk az elindítását (a következő verzió már a csevegőprogramok, -szobák és irc-csatornák forgalmát is szűri majd).

Kiszűrendő kulcsszavak a Dolphin Knightban

Cenzorok akcióban

Mivel a keresztény Linux kapcsán már kerültünk szembe webes tartalomszűrő programmal, kiforrott módszerrel kezdhettünk neki a cenzúraszoftverek tesztelésének. A próbák között szerepelt egy igen perverz videókat tartalmazó pornóoldal (nem adunk linket, bocs), mocsokblogunk a Subba, a Sátán Egyházának weboldala, a Velvetről a Szürcsölő maszturbátor férfiaknak című cikk, Google-, YouTube- és Wikipedia-keresések a "sex", "homosexuality" és "masturbation" kifejezésekre, plusz pár személyre szabott feladat.

Naomi az első akadályokat biztosan vette: kérlelhetetlenül ránk csukta az ablakokat, amiket a pornómozikra, a sátánistákra vagy a Subbára próbáltunk nyitni. A Velvetet beengedte, ami nyelvi nehézségekre utal (ezt megerősítette, hogy a "18 éves leszbikus thaiföldi ikerlányok" Google-kereséssel sem volt problémája), de hogy a már említett kereszténylinuxos cikket is kitiltotta, azt személyes sértésként értékeltem. A YouTube teljesen megzavarta a rendszert: a főoldal bejött, ha rákerestünk a "sex" kifejezésre, a lista bejött, aztán az első helyezettre rákattintva már odavágott a cenzúra ökle - azonban ha ugyanezt a videót nem kereséssel, hanem a linkjének bepötyögésével próbáltuk elérni, már hagyta lejátszani (egyébként egy dokumentumfilm volt Dél-Afrikába prostituáltnak eladott lányok életéről). Google-ben és Wikipédiában szexre és maszturbációra nem hagyott keresni Naomi, homoszexualitásra viszont igen.

A K9 minden Google- és Wikipedia-keresést engedélyezett, de egyébként az összes tesztoldalunkat blokkolta, az egy szem Velvet kivételével. A szigor itt nem állt meg, a cenzúra martalékává vált a teljes Youtube (még a más oldalakra beágyazott videók sem mentek), a Facebook, az iwiw, és a YouTube egyik fő riválisának tartott Stage6 videómegosztó is (itt legalább a beágyazott videók mentek). A kutya ágyúval lő verébre - jegyeztük fel a csodálatos képzavart.

A Dolphin Knightnál nagyon csúnyán visszaütöttek a gyengeségek: a kulcsszavas módszer és az ahhoz adott gyér tiltólista (mind a három szűrőt az alapbeállításokkal futtattuk egyébként). A program gyakorlatilag az internet összes mocskát átengedte, örültem is, hogy a szerkesztőségnek egy olyan sarkában ülök, ahol senki nem tud véletlenül a monitoromra pillantani. A velvetes szexrovat volt az egyetlen, amit a tesztmezőnyből megfogott a delfinlovag - igaz, azt a három versenyzőből egyedüliként. Cenzúrázta ezen felül a brit Sussex megye Wikipedia-bejegyzését, és az Essex Egyetem oldalát, mert a sex szót fedezte fel bennük, valamint az index sportrovatának egyik

Végül a Google-nek tettük fel a kérdést: "how to avoid web filters" (vicces, hogy ezt egyik szűrőprogram sem próbálta meg cenzúrázni), és barátunk, az internet meg is mondta a tutit, miszerint használjunk proxy szervert. A proxy szerver olyasmi, mint az ingatlanügynök, csak nem vesz le százalékot az árból: rajta keresztül zajlik minden kommunikáció, közvetít a weboldalt tartalmazó szerver meg az azt nézegető júzer között, akik kölcsönösen a proxy mögé bújnak a másik elől. A szerver a proxy címét látja a látogatói között, a mi gépünk (és rajta a szűrőszoftver) pedig szintén a proxy címét látja meglátogatott oldalként. Két ingyenes szervert, a Hidden 4 U-t és a Covert Online-t néztünk ki magunknak, és kíváncsian vártuk, mihez kezdenek velük a cenzoraink.

Naominál felemás volt a siker: pár eddig tiltott oldalra (Subba, a linuxos cikk) sikerült bejutnunk, de a kényes Google-kereséseket például még mindig kiszűrte, egyébként pedig idegesítő módon lelassult az egész böngészés. A K9-nél bukott az egész terv, a szűrő blokkolta magukat a proxy oldalakat (egyébként teljesen logikus módon), a Dolphin Knightot viszont simán átverte a proxy szerver, még azt a pár maréknyi oldalt is beengedte így, amit addig kiszűrt.

Éles bevetésen

A végső teszthez a 11 éves Ádámot hívtuk segítségül, aki maga is volt már szenvedő alanya az internetcentúrának: az iskolájában egy időben le volt tiltva a YouTube a számítógépteremben. Egy Dolphin Knighttal felszerelt laptopot adtunk neki, ahol a tiltott kifejezések közé tettük az "index.hu"-t, a feladata pedig az volt, hogy a cenzúrát kikerülve jusson be az Indexre (a Naomi ablakbecsukogatásával nem akartuk frusztrálni, a K9-cel szembeállítani pedig nem lett volna fair azok után, hogy azt mi sem tudtuk első nekifutásra átverni).

Ádám ugyanazon a nyomon indult el, amelyiken mi: először megpróbálta kiütni a cenzúraszoftvert, ahelyett hogy átszivárogjon rajta. Miután a Ctrl-Alt-Del megoldás neki sem használt, megkereste, hová telepítettük a szűrőprogramot, és megpróbálta letörölni. A Windows persze nem engedte a futó program törlését, de néhány fájlt sikerült eltüntetni, amitől a böngésző, és a Windows is súlyos sebeket szenvedett, de hát nincsen háború áldozatok nélkül. Ádám következő trükkje a kulcsszavas szűrés kikerülésére az volt, hogy nem index.hu-t ír be a böngészőbe, hanem az oldal ip-címét (amit például itt lehet kideríteni); ez igazán kreatív ötlet, megérdemelte volna, hogy működjön - de a szűrő fejlesztői erre is gondoltak.

Néhány tétova Windows-újraindítás következett (erős a gyanúm, hogy a rendszer indulásakor bekért jelszó ellesésének céljával, hátha ugyanaz a szűrő kezelőfelületéé is, de Ádám ezt határozottan tagadta), majd elmélyült Google-keresés valami megoldás után. Végül a kudarcot a hiányos angoltudás okozta: a Google sokkal kevésbé segítőkész a netes szűrők kikerülésének témájában, ha magyarul tesszük fel a kérdést.

A Dolphin Knight védelme tehát kitartott az éles tesztben, bár miután megmutattuk tesztalanyunknak a mi megoldásunkat, a célközönség létszáma egy fővel biztosan kisebb lett. Ezúton is üzenjük Ádám szüleinek, ha esetleg valaha eszükbe jutna szoftveres cenzúrával tiltani előle weboldalakat, vegyék fel a tiltólistába a proxy oldalakat is. Vagy használják a K9-et.  • Hírek
  • Hírek