Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Internetes harc dúl a Közel-Keleten

2000.10.30. 17:42
A palesztineket támogató csoportok számára a cyberháború eddig valóságos sikertörténet volt. Az arab és más szimpatizáns hackerek felfedezték az internetben azt az eszközt, amellyel kifejezhetik politikai tiltakozásukat, és egyidejűleg demonstrálhatják, hogy technikai szempontból egyáltalán nincsenek lemaradva az izraeliektől. Eközben az Egyesült Államokban a National Infrastructure Protection Center (NIPC) az internetes harcok amerikai szerverekre való átterjedésének lehetőségére figyelmeztet.
Bár az eddig megfigyelt támadási módszerek nem voltak képesek tartós meghibásodást okozni, a NIPC arra figyelmeztet, hogy a közel-keleti feszültségek és a terroristák hihető fenyegetései nyomán végül amerikai webszerverek lesznek támadások célpontjaivá. A biztonságért felelős webmastereket felszólították, tegyenek megelőző lépéseket a szervereket lefagyaztani képes ping- vagy e-mail-áradatok, illetve a DoS-támadások ellen.

A Jerusalem Post hétfőn még azt írta, hogy az izraeli parlament szervere a néhány nappal ezelőtti feltörés és némi adatvesztés után ismét rákapcsolódott a világhálóra, a cím azonban hétfőn délután már nem elérhető. Ezzel szemben az izraeli miniszterelnök, a külügyminisztérium és a hadsereg (IDF) honlapja problémamentesen működik.

A 'Nir M' nicket használó egyik izraeli hacker rövid időre elégtételt tudott venni a Hezbollah egyik weboldalán. Vasárnap sikerült behatolnia a www.almanar.com.lb címre, és az oldalra az izraeli zászlót és a Ramallah-ban meglincselt katonák képét töltötte fel. Ez a weboldal állítólag már régi volt, közölte a törés jelentőségét kicsinyítendő a Hezbollah webmastere, Ali Ayoub. A szervezet új oldala, a www.manartv.com zavartalanul működik, folyamatosan híreket és videofelvételeket közöl. Ayoub úgy véli, ez is a háború részét képezi.

A libanoni Daily Star, amely a cybertámadások újabb hullámát indította el, úgy értesült, hogy az izraeliek további támadásokat terveztek libanoni weboldalak és a lap szervere ellen. Viszont ezt sürgős biztonsági intézkedésekkel meg tudták akadályozni.

Naim Qassem sejk, a Hezbollah helyettes vezetője örül annak, hogy az araboknak megadatott ez a lehetőség. Így kifejezhetik dühüket az izraeli állammal szemben, és megmutathatják, hogy rendelkeznek a megfelelő eszközökkel. 'A cyberháború lehetővé teszi, hogy az arab emberek a világ minden tájáról teljesítőképességük és tudásuk arányában hozzájárulhatnak az ellenálláshoz.'

A lassan hőssé váló Ayoub webmaster ugyanakkor elragadtatással nyilatkozik az izraeli oldalak elleni támogatáshoz kapott segítségről. 'Rájöttünk, hogy hihetetlen hatalommal rendelkezünk, harcolhatunk a magunk módján, és vissza tudunk vágni ebben a technológiai háborúban, amit Izrael kezdeményezett.'

A támadásokba állítólag a világ minden szegletéből bekapcsolódtak arabok és a szimpatizánsok. Az utóbbi napokban a Hezbollah webmastere több ezer e-mailt kapott, amelyekben az ellenállásba való bekapcsolódásról érdeklődtek. Többek közt professzionális szakemberek, például japán programozók is érdeklődtek.

Állítólag olyan e-mailek is köröznek, amelyek az AT&T bojkottjára szólítanak fel, miután a vállalat kisegítette az IDF-et, a támadások kivédésére képtelen NetVision izraeli szolgáltató összeomlását követően. A palesztin szimpatizánsok számára ez természetesen bizonyítéka annak, hogy az izraeliek nem képesek megfelelően megvédeni magukat.

Időközben vándorlásra kényszerülnek a támadóeszközöket kínáló weboldalak. Egyes külföldi szervereken automatikus letöltéseket generáló programokat tároltak, amelyek másodpercenként újrakérdeztek, és ezzel bénították meg a célkeresztbe vett izraeli szervereket. Az Ummah.com lehetőségeit sorban felszámolták, de időközben új szolgáltatót talált Nagy-Britanniában, és újraindította a defend.unity-news.com site-ot. A Tripodnál (például members.tripod.com/irsa2004) szintén menedéket talált egy oldal, ahol kis listából lehet kiválasztani a lehetséges célpontokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!