Árpád
-2 °C
4 °C

Sötétben jobban töltődik a fájl

2005.08.04. 12:32
A darkneten terjesztett tartalom titkosított és gyakorlatilag lenyomozhatatlan, ezért az úgynevezett "sötét hálózaton" nemcsak a diktatúrák cenzorait, hanem a fájlletöltőket üldöző hatóságokat is ki lehet játszani.

Önkéntes tesztelőket toboroznak a Free Network Project résztvevői, hogy kipróbáljanak egy olyan új fájlcserélő eljárást, amelynek segítségével lenyomozhatatlanná válnak az online zene-és filmletöltő szabadságharcosok - mások szerint gengszterivadékok.

#alt# A freeneteseket az amerikai legfelsőbb bíróság június végi ítélete bosszantotta föl: a testület egyhangú véleménye szerint a Grokster és a többi fájlcserélőszoftver fejlesztői még akkor is felelőssé tehetők a rendszerükön végzett illegális tevékenységért, ha egyébként a szoftver törvényes módon is használható - például dokumentumok, fotók vagy házi videók megosztására.

Kínában már bizonyított

Az ingyenes, egyetlen főállású fejlesztőjét adományokból fenntartó Freenet támogatói szerint a szerzői jogok által védett tartalom, így a filmek és a zeneszámok terjesztése is a szólásszabadság része, szólásszabadság pedig nem létezhet anélkül, hogy a véleményüket kifejtők - vagy a fájljaikat másokkal megosztók - névtelenek maradhassanak. A Freenethez hasonló úgynevezett darknetek - sötét hálók - olyan alternatív hálózatok, amelyek nem központi szerveren, hanem az egyes felhasználók gépén tárolják a fájlokat.

Minden freenetes merevlemezén van egy zug, ahol a megosztott tartalom tanyázik, de hogy pontosan mi, arról a fájlcserélőkkel ellentétben nem a felhasználó, hanem a rendszer dönt annak alapján, hányan kíváncsiak egy-egy fájlra. Az adatok titkosított formában tárolódnak a vincseszteren, így a freenetes felhasználó elméletileg immúnis a váratlan razziákra és merevlemez-elkobzásokra.

Az egyik legismertebb sötét háló, maga a Freenet, már évek óta működik: eddig több mint kétmillióan töltötték le a kapcsolódáshoz szükséges szoftvert, és a rendszer jól bizonyított olyan cenzúrájukról ismert régiókban, mint Kína és a Közel-Kelet.

A freenetesek új adatforgalom-irányító (routing) algoritmusa, amelyet a társaság a Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián is bemutatott, a 0.7-es számú alfa verziónál tart, és bár a fejlesztők szerint se nem felhasználóbarát, se nem biztonságos, a tesztek során telivér darknetté nőheti ki magát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?