Pongrác
11 °C
27 °C

Sötétben jobban töltődik a fájl

2005.08.04. 12:32
A darkneten terjesztett tartalom titkosított és gyakorlatilag lenyomozhatatlan, ezért az úgynevezett "sötét hálózaton" nemcsak a diktatúrák cenzorait, hanem a fájlletöltőket üldöző hatóságokat is ki lehet játszani.

Önkéntes tesztelőket toboroznak a Free Network Project résztvevői, hogy kipróbáljanak egy olyan új fájlcserélő eljárást, amelynek segítségével lenyomozhatatlanná válnak az online zene-és filmletöltő szabadságharcosok - mások szerint gengszterivadékok.

#alt# A freeneteseket az amerikai legfelsőbb bíróság június végi ítélete bosszantotta föl: a testület egyhangú véleménye szerint a Grokster és a többi fájlcserélőszoftver fejlesztői még akkor is felelőssé tehetők a rendszerükön végzett illegális tevékenységért, ha egyébként a szoftver törvényes módon is használható - például dokumentumok, fotók vagy házi videók megosztására.

Kínában már bizonyított

Az ingyenes, egyetlen főállású fejlesztőjét adományokból fenntartó Freenet támogatói szerint a szerzői jogok által védett tartalom, így a filmek és a zeneszámok terjesztése is a szólásszabadság része, szólásszabadság pedig nem létezhet anélkül, hogy a véleményüket kifejtők - vagy a fájljaikat másokkal megosztók - névtelenek maradhassanak. A Freenethez hasonló úgynevezett darknetek - sötét hálók - olyan alternatív hálózatok, amelyek nem központi szerveren, hanem az egyes felhasználók gépén tárolják a fájlokat.

Minden freenetes merevlemezén van egy zug, ahol a megosztott tartalom tanyázik, de hogy pontosan mi, arról a fájlcserélőkkel ellentétben nem a felhasználó, hanem a rendszer dönt annak alapján, hányan kíváncsiak egy-egy fájlra. Az adatok titkosított formában tárolódnak a vincseszteren, így a freenetes felhasználó elméletileg immúnis a váratlan razziákra és merevlemez-elkobzásokra.

Az egyik legismertebb sötét háló, maga a Freenet, már évek óta működik: eddig több mint kétmillióan töltötték le a kapcsolódáshoz szükséges szoftvert, és a rendszer jól bizonyított olyan cenzúrájukról ismert régiókban, mint Kína és a Közel-Kelet.

A freenetesek új adatforgalom-irányító (routing) algoritmusa, amelyet a társaság a Las Vegas-i DefCon hackerkonferencián is bemutatott, a 0.7-es számú alfa verziónál tart, és bár a fejlesztők szerint se nem felhasználóbarát, se nem biztonságos, a tesztek során telivér darknetté nőheti ki magát.