Jolán
2 °C
4 °C

Dugóelkerülő szoftvert készített a Microsoft

2008.04.10. 13:00
Elkészült a Microsoft online útvonalkeresője, amely az időjárást, az időszakos torlódásokat és a nagyobb eseményeket figyelembe véve mutatja meg a legjobb utat.

A Microsoft kutatói öt év alatt összeraktak egy mesterséges intelligenciával felvértezett útvonalkeresőt, amely meg tudja jósolni, hogy mikor melyik úton lesz nagy forgalom, sőt azt is, hogy a dugó milyen hatással lesz az alternatív útvonalakra. A Clearway nevű szoftver közvetlenül nem elérhető, az új ingyenes útvonalkeresőt ugyanis a Live.com portál térképe használja.

Hiába szerettük volna próbára tenni a Clearway tudását, egyelőre csak 72 amerikai városban lehet a forgalmi adatok figyelembe vételével útvonalajánlatot kérni.

Kisebb torlódás

A projektet Eric Horvitz indította be, aki mesterséges intelligenciát kutat a Microsoftnál. Az ötletet az adta, hogy 2003-ban igencsak pórul járt a szabványos műholdas navigációs rendszerével, a kütyü ugyanis hiába vitte el egy kerülőútra, csak még nagyobb dugóba került. Horvitz ezért gyorsan összegründolt egy csapatot, és elkezdték megépíteni a forgalom változásait leíró algoritmusokat.

Előre bejelentett munkálatok

Először adatokat gyűjtöttek a GPS-szel közlekedő kollégák segítségével, és így négy év alatt több mint kétszázezer kilométernyi útvonalról szereztek információkat. Seattle régiójában több mint nyolcszázezer kisebb útszakasz profilját készítették el. A kutatók ez alapján olyan algoritmusokat készítettek, amelyek más városokban is működőképesek. A városi modelleket a sztrádákra kihelyezett szenzorok adataival is kombinálták, így végül hatvanmillió útszakaszról kaptak adatokat. A rendszer figyelembe tudja venni az időjárást, a csúcsidőszakokat, és a nagy események, például a futballmeccseket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?