Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Dugóelkerülő szoftvert készített a Microsoft

2008.04.10. 13:00
Elkészült a Microsoft online útvonalkeresője, amely az időjárást, az időszakos torlódásokat és a nagyobb eseményeket figyelembe véve mutatja meg a legjobb utat.

A Microsoft kutatói öt év alatt összeraktak egy mesterséges intelligenciával felvértezett útvonalkeresőt, amely meg tudja jósolni, hogy mikor melyik úton lesz nagy forgalom, sőt azt is, hogy a dugó milyen hatással lesz az alternatív útvonalakra. A Clearway nevű szoftver közvetlenül nem elérhető, az új ingyenes útvonalkeresőt ugyanis a Live.com portál térképe használja.

Hiába szerettük volna próbára tenni a Clearway tudását, egyelőre csak 72 amerikai városban lehet a forgalmi adatok figyelembe vételével útvonalajánlatot kérni.

Kisebb torlódás

A projektet Eric Horvitz indította be, aki mesterséges intelligenciát kutat a Microsoftnál. Az ötletet az adta, hogy 2003-ban igencsak pórul járt a szabványos műholdas navigációs rendszerével, a kütyü ugyanis hiába vitte el egy kerülőútra, csak még nagyobb dugóba került. Horvitz ezért gyorsan összegründolt egy csapatot, és elkezdték megépíteni a forgalom változásait leíró algoritmusokat.

Előre bejelentett munkálatok

Először adatokat gyűjtöttek a GPS-szel közlekedő kollégák segítségével, és így négy év alatt több mint kétszázezer kilométernyi útvonalról szereztek információkat. Seattle régiójában több mint nyolcszázezer kisebb útszakasz profilját készítették el. A kutatók ez alapján olyan algoritmusokat készítettek, amelyek más városokban is működőképesek. A városi modelleket a sztrádákra kihelyezett szenzorok adataival is kombinálták, így végül hatvanmillió útszakaszról kaptak adatokat. A rendszer figyelembe tudja venni az időjárást, a csúcsidőszakokat, és a nagy események, például a futballmeccseket is.