Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Hárman is igényelték az e-Magyarország domaint

2003.07.31. 11:53
Miután július közepén lejárt az e-magyarorszag.hu domain regisztrációja, egyszerre hárman is igényelték az így felszabadult nevet. Az e-Magyarország konferenciát rendező Piac és Profit Kft. mellett a Business Internet Technology Hungary Kft, valamint egy magánszemély is beadta regisztrációs kérelmét a névre.
A kéthetes várólistán megjelenő nem prioritásos igénylők közül az kaphatja meg az oldalt, aki legelőször kérvényezte, vagyis jelen esetben a Piac és Profit Kft. Amennyiben valamelyik igénylőnek bejegyzett védjegye, cégneve, vagy magánszemélyként saját neve az igényelt domain, úgy ő prioritást élvez a nem prioritásos igényekkel szemben. Esetünkben a Piac és Profit Kft.-nek van védjegykérelme az e-Magyarország névre, ám mint megtudtuk, a domaint az informatikai minisztérium is igényelni szándékozik. A minisztérium szintén az e-Magyarország védjegyet kérvényezte a szabadalmi hivataltól.

Véletlenül talált rá

Kővári Krisztián informatikus kérdésünkre elmondta, hogy véletlenül látta meg a hamarosan törlésre kerülő domainek várólistáján az e-magyarorszag.hu nevet, mely megtetszett neki. Mint mondta, ha sikerül megkapnia a domaint, egy Magyarországról szóló nonprofit oldalt üzemeltet majd rajta.

Konferencia és védjegy

A Piac és Profit Kft. Magyarországon elsőként rendezett e-Magyarország címmel konferenciát tavaly ősszel - mondta el az Indexnek Kolossa Katalin, a Piac és Profit Kft. egyik ügyvezetője, illetve a lap felelős szerkesztője. Mint mondta, az e-Magyarország védjegy bejegyzését hónapokkal ezelőtt, röviddel a tavalyi konferencia után kezdeményezték a szabadalmi hivatalnál. Az e-Magyarország domain nemcsak a konferenciák, hanem az online és a papíralapú lap számára is fontos, hiszen az új gazdaság, az e-kormányzat és az e-üzlet mindkét publikációnak témája - közölte az ügyvezető.

A minisztériumnak is kell

Az e-Magyarország programot meghirdető Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál nem tudtak az e-Magyarország domain felszabadulásáról, ám mindenképpen igényelni fogják annak regisztrációját - tudtuk meg Sashegyi Zsuzsannától, az IHM sajtófőnökétől. Mint mondta, a minisztérium más kifejezésekkel (Neumann-év 2003, IHM, IT-modellek) együtt az e-Magyarország bejegyzését is kezdeményezte grafikával együtt szóvédjegyként a szabadalmi hivatalnál.

Az ügy kapcsán megkerestük a Business Internet Technology Hungary Szolgáltató Kft.-t is, a cég egyik ügyvezetője azonban nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Egyoldalú párbeszéd

Megpróbáltuk elérni a kérdéses domainnévtől csupán egyetlen karakterben eltérő eMagyarország.hu oldalt üzemeltető Európai Párbeszéd Alapítványt is. A weboldalon megadott telefonszámon azonban egy gépnői hang közli: "A hívott szám az előfizető kívánságára átmenetileg nem kapcsolható".