Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az EnterNet nem tud árakat csökkenteni

2003.02.25. 11:56
"Azt szeretnénk elérni, hogy amit Straub Elek bejelentett, azt tartsa is be" - mondta az Indexnek Hegedűs Zsolt, az EnterNet ügyvezető igazgatója. Az internetszolgáltató cég levélben közölte előfizetőivel: a Matáv által ajánlott díjkonstrukció alapján nem képesek olcsóbb internetet szolgáltatni.
"Cégünk az ügyfelei részére nem tudja a kormány által beígért 25 százalékos árcsökkentést megvalósítani" - közölte az EnterNet internetszolgáltató levélben az előfizetőivel. Az internetszolgáltatók (ISP) már Straub Elek Matáv-vezérigazgató február 18-i bejelentését követően tiltakoztak az új díjkonstrukciók ellen, de ez az első eset, hogy egy szolgáltató tudatja ügyfeleivel: ezekkel a feltételekkel nem tud olcsóbb internetet nyújtani.

Csak 13 a 25

Mint arról korábban beszámoltunk, Medgyessy Péter miniszterelnök "évértékelő" beszéde után, melyben márciustól az internethozzáférés díjának 25 százalékos csökkenését ígérte, Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója bejelentette, hogy cége március elsejétől olyan nagykereskedelmi konstrukciót kínál az internetszolgáltatóknak, amely 25 százalékos árrést biztosít számukra. Ennek eredményeképpen állítása szerint a felhasználók internetezési költségei is 25 százalékkal csökkenhetnek.

Az új nagykereskedelmi konstrukció részleteiről az érintettek csak a bejelentést követően kaptak tájékoztatást a Matávtól. Hamarosan kiderült, hogy az ajánlott díjcsomag valójában csak 12 százalékos kedvezményt tartalmaz, mivel 13 százalék - a díjmegosztásból eredően - egy korábbi kormányrendelet alapján eddig is megillette az internetszolgáltatókat.

Vállalnák a díjcsökkentést

Az elképzelés alapján a kedvezményért cserébe ezentúl az ISP-knek kellene kiszámlázniuk ki az ügyfeleknek az internetes telefonhívások díját. A internetszolgáltatók szerint azonban a számlázás költségei és a beszedés kockázata a díjak 12 százalékánál nagyobb terhet jelentenek, ráadásul ebből kéne kigazdálkodniuk a miniszterelnök által beígért 25 százalékos végfelhasználói árengedményt is, így nem tartják elfogadhatónak ezt a konstrukciót.

Az ISP-k közül az EnterNet az első, amely tudatta előfizetőivel: ezekkel a feltételekkel nem képes olcsóbb internetet szolgáltatni. "Az internetszolgáltatók egyébként vállalnák a díjcsökkentést, ha a másik oldalon is lenne erre szándék" - mondta lapunknak Hegedűs.

Drágább az ADSL

Az EnterNet levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy Straub a bejelentésében még azt ígérte, hogy a 384 kilobit/másodperces ADSL-elérés tízezer forintnál is olcsóbb lesz, a jelenlegi árakon pedig 512 kilobit/másodperces adatátviteli sebességet kapnak az előfizetők. A Matáv a szolgáltóhoz eljuttatott szerződéstervezetben ennek ellenére az eddiginél magasabb árban határozta meg mindkét ADSL-szolgáltatás nagykereskedelmi díját.

Az EnterNet levele szerint ez szintén nem elfogadható, mivel a Matáv ezzel "a kormány szándéknyilatkozatával szemben, ismét csak áremelésre vagy veszteség bevállalására kényszerítené az internetszolgáltatókat".