Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Ebayt kóstolgatja a Google?

2005.10.27. 10:30
A Google-től minden kitelik: a néhány órára a netre került, majd eltüntetett Google Base-ről kiderült, hogy többek között ingyen apróhirdetéseknek készül helyet adni, és ezzel igyekszik megvetni lábát a fizetős aukciókból élő Ebay felségterületén.

Kedden néhány órára felbukkant a neten a Google Base, a kaliforniai keresőcég legújabb kísérleti projektje. Néhány élelmes bloggernek sikerült screenshotot készítenie a tüneményről - a képek alapján gyanítható, hogy a Google a világ legnagyobb aukciós szájtja, az Ebay felségterületén igyekszik megvetni a lábát.

#alt# "Olyan új módszert tesztelünk, amellyel a tartalomtulajdonosok beküldhetik anyagaikat a Google-höz - ez kiegészíti a létező módszereket, mint amilyen a web átfésülése és a Google Sitemaps program" - nyilatkozta a cég egyik szóvivője. A screenshoton olvasható szöveg sem árul el sokkal többet: "A Google Base olyan Google-adatbázis, amelyhez bárki hozzáadhat különböző tartalmakat. A Google tárolja a tartalmat és ingyen kereshetővé teszi azt" - állt a rövid ideig elérhető alszájton. A Google néhány példát is felsorol: a Google Base-re beküldhetők lennének egy partiszervező szolgáltatás leírása, egy webszájton megjelenő cikkek, egy használtautó-hirdetés szövege vagy akár egy házilag készült fehérjestruktúra-adatbázis.

Fegyverkezési verseny

Bár a projekt lehetne egyszerűen a Google óriási méretű keresőindexének bővítésére tett kísérlet is, több hírszájt - így az Associated Press és az Information Week - azt gyanítja, hogy a szolgáltatással a Google az Ebay-éhez hasonló online kereskedelmi portál magját hintette el. Ha pedig a Google-ön bárki ingyen megjelentethet apróhirdetést, az sérti az Ebay érdekeit, amely az aukciókat meghirdetők által fizetett díjakból és a létrejött tranzakciók után beszedett jutalékokból tartja el magát.

Az aukciós ház az utóbbi időben több fronton is szembekerült a főleg hirdetési bevételekből gazdálkodó Google-lel. Ilyen terület az internetes telefónia, a VoIP, amelyet a keresőcég a Google Talk bevezetésével, az Ebay a legnagyobb netes telefonszolgáltató, a Skype felvásárlásával igyekszik meghódítani. Az Ebay ráadásul tulajdonosa a rendkívül népszerű online fizetési rendszernek, a PayPalnek; a Google nemrég erősítette meg, hogy saját pénzügyi transzakciós rendszert fejleszt, bár a vezérigazgató Eric Schmidt tagadta, hogy cége a PayPallel akarna versenyezni.

A Google-nek a status quót veszélyeztető lépései az Ebayt is egyre merészebb lépésekre késztetik: a San José-i székhelyű cég egy éve jelentette be, hogy 25 százalékos részesedést vásárolt az apróhirdetésekben utazó Craigslistben, ami egyszemélyes vállalkozásból nőtte ki magát a net egyik legnépszerűbb ingatlan-adásvételi szájtjává, és mostanra több mint száz amerikai város lakosai hirdethetnek rajta ingyenesen.