Ingyenes internettelefon a Google-tól?

2005.01.24. 16:02
Brit lapértesülések szerint a Google VoIP-alapú telefonos szolgáltatáshoz kíván szélessávú hálózatokat bérelni. A cég egyelőre nem kíván reagálni a felröppent hírekre.
A brit Times online kiadása szerint a világ egyik legismertebb keresője, a Google ingyenes online telefonálási lehetőséget biztosító szolgáltatás (VoIP) indítását tervezi. A cég ezzel újabb felfutó piacra törhetne be.

A VoIP területen jelenleg a szintén ingyenes Skype szoftver élvez egyre nagyobb népszerűséget. A készítői szerint ezt az alkalmazást eddig 54 millió alkalommal töltötték le.

Ingyé beszélhet

A Skype az internetről internetre irányuló hívásokért nem kér semmit. A betevő forgalmat pedig olyan szolgáltatással keresik meg, amikor a felhasználó előre feltöltött összegért cserébe vezetékes és mobilszámokat hívhat. Az ilyen hívások díja sokszor jóval alacsonyabb az offline szolgáltatók díjainál, emlékeztet a Freelance UK.

A Google belépésével természetesen jócskán változna a helyzet. A keresőoldal helyzeti előnybe kerülhet azzal, hogy a kínálatát összekötheti létező technológiákkal, például a keresésekre kihozott találatok mellett megjelenhet a VoIP-telefonszám is.

Keresik a főtárgyalót

A Google internetes telefóniába való bekapcsolódására a Times szerint közvetve utalt egy nemrégiben felbukkant álláshirdetés. Ebben a cég olyan munkatársat keres, aki jelenleg parlagon heverő üvegszálas hálózatok bérléséről folytathatna stratégiai tárgyalásokat.

Mint emlékezetes, a dotcom boom idején spekulációs céllal sok ezer kilométeres hálózatok létesültek a várható internetes forgalom lebonyolítására. A jelenleg kihasználatlan hálózatokat a Google olcsón megkaphatná.

A Google nem mond semmit

A hétfőn felröppent híreket a Google egyes sajtóhírek szerint puszta spekulációnak nevezte, máshol pedig annyi jelent meg, hogy nem kívánják az információkat sem cáfolni sem megerősíteni.  • Tippek
  • Árfolyam