Klaudia
-3 °C
3 °C

Sikertelen az e-kormányzat Európában

2001.10.25. 11:30
A hivatalban tett zarándoklat az EU-ban is felér egy rémálommal, az elektronikus kormányzat ötletét mégis szkeptikusan fogadják az emberek a Die Welt szerint. Finnországban például megbukott az elektronikus személyi igazolvány intézménye. Ez az e-kártya lehetett volna a polgár és az állam közti internetes kapcsolat alapja - de senki nem tartott rá igényt.
Az eddigi tapasztalatok szerint a polgárok Európa-szerte ignorálják az elektronikus hivatali szolgáltatásokat. Annak ellenére, hogy az electronic government (e-kormányzat) kezdeményezés a sorszámhúzás és sorban állás nélküli ügyintézés ígéretével jelentkezik.

Az állampolgárok a számítógépük segítségével lépnek kapcsolatba a hivatallal, és a lakásukból intézhetik ügyes-bajos dolgaikat. Az internetes adatcsere feleslegessé teszi a hivatalba járkálást, legyen szó autó átíratásáról, adózásról vagy új útlevél igényléséről.

Nem felelnek meg az elvárásoknak

Ennek tetejébe még az elektronikus választásokat is kilátásba helyezték. De Európában az e-government próbálkozások egyelőre nem váltották be ezeket az ígéreteket - írta a német Die Welt.

Finnországban például megbukott az elektronikus személyi igazolvány intézménye. Ez az e-kártya lehetett volna a polgár és az állam közti internetes kapcsolat alapja - de senki nem tartott rá igényt.

Az arra jogosult 5,2 millió finn közül mindössze 6 ezren igényelték az elektronikus azonosító kártyát - mondta William Heath, az e-government terén járatos londoni Kable tanácsadócég munkatársa.

Érdektelenségbe fulladt az online választás

Franciaországban az elektronikus betegkártya bukott meg. Ugyanígy az internetes választások ügye sem ért még el áttörést. A németországi Esslingenben az ifjúsági önkormányzat interneten bonyolított megválasztása esett kútba. 4000 polgárnak volt szavazójoga, összesen 300-an érdeklődtek a választások iránt, és közülük is csak 34-en adták le az elektronikus szavazólapjukat - számolt be a fiaskóról a müncheni médianapokon Thomas Mickeleit, az IBM Deutschland képviselője. Ez pedig 0,8 százalékos e-részvételnek felel meg.

Németország minden polgára után évente 137 eurót (34 500 forintot) költ az e-kormányzat kialakítására - számolt utána egy tanulmányában a Kable. Ennek ellenére sok hasznát nem látják a polgárok. Bár már minden második német város saját internetes honlappal büszkélkedhet, ezek az egyszerű információs szolgáltatásnál nem jelentenek többet. Az e-government terén Németország valahol Dél-Afrika, Mexikó és Portugália szintjén bukdácsol - véli Thomas Mickeleit.

A kritika mindenekelőtt arra irányul, hogy az űrlapok és a hivatali idők kirakása az internetre még semmilyen előrelépést nem hoz. A hivatali gépezet a polgárban még mindig valamiféle posztfeudális alattvalót lát - panaszkodik Marie Ringler, a bécsi városi tanács tagja.

Felkészületlenek a tisztviselők

Véleménye szerint egyáltalán nem használják ki az állam és a polgár közötti közvetlen és gyakori kontaktusok érdekében az internet nyújtotta széleskörű lehetőségeket. A hivatalokban az internet kínálta nyitottság nem kívánatos. Európa-szerte 34 millió köztisztviselőnek kellene újra tanulnia a napi munkát, de ehhez igen kevés a motiváció - véli William Heath.

A polgárok között is inkább a kivárás taktikája érvényesül. Ennek oka a hálózati állami kapcsolattartáshoz szükséges azonosító rendszerekben rejlik. Be kellene vezetni egy aláírási kártyát, de a polgár szemszögéből a még nagyobb állami ellenőrzéssel érne fel - vázolja a problémát Dieter Otten, az osnabrücki egyetem professzora, e-government-szakértő.

Kétséges esetben a polgárok visszautasítják az elektronikus személyi igazolványt - állítja William Heath. A legtöbb embernek évente így is csak átlagosan két alkalommal van dolga a hivatalokkal, amikor például befizeti a parkolócéduláját. Emiatt pedig nem sok polgár várja tűkön ülve az e-kormányzat intézményét.