Valér
4 °C
8 °C

Kiszorulhat a hagyományos telefon a piacról

2005.06.08. 12:01
Három év alatt jelentősen csökkennek a kezdeti költségek az internetes telefonnál, így a céges telefonok majdnem fele internetalapú lesz. A NextiraOne Magyarország ügyvezetője szerint a cégeknek nem is lesz más lehetőségük, a hagyomásnyos rendszerek lassan kihalnak.
Az előrejelzések szerint három év múlva a világ céges telefonrendszereinek 44 százaléka internet (IP-VoIP) alapú lesz - mondta Tóth Ottó, a NextiraOne Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Ezzel együtt 2008-ig jelentősen csökken az egy egységre jutó üzembehelyezési költség is, a jelenlegi 375-1000 dolláros árról 75-600 dollárra. Az IP telefónia is ugyanolyan biztonságossá tehető mint hagyományos.

Nem lesz más lehetőség

Tóth Ottó az International Nortel Networks Users Association, illetve a Juniper Research kutatásait ismertetve elmondta, hogy a VoIP részesedése 2009-re 12 százalékot is elérhet a világ teljes telefonpiacából. A cégek egyre nagyobb számban térnek át az új megoldásra, és különösen azoknak érdemes ezt megtenniük, amelyek felújítják a rendszerüket. A gyártók ugyanis akár 60 százalékos árengedményt is adnak, ha egy vállalat áttér az új technológiára.

A NextiraOne is részt vesz egy olyan magyarországi akcióban, amelynek keretében egy IP-alapú melléket a céges hálózaton kívüli telefonköltséget leszámítva összesen havi nettó háromezer forintért használhat a megrendelő. Az IP-alapú technológia elterjedését segíti az is, hogy hosszú távon egyszerűen nem lesz más technológiai lehetőség, mivel a hagyományos rendszerek szép lassan kihalnak.

Az ügyvezető a magyar piacról elmondta, hogy itt lassabb az áttérés az IP-telefóniára, mint Európában. A folyamatot azonban meggyorsíthatja, hogy a várakozások szerint az év végére jelentősen csökkentik az árakat a gyártók. Ennek következtében jövőre a magyar piacon is bekövetkezik az áttörés. Napjainkban az eladott rendszereknek mintegy tíz százaléka IP-alapú, ám ez az arány az előrejelzések szerint 2008-ra eléri az 50 százalékot. Ma még inkább a nemzetközi cégek, illetve a nagyvállalatok vásárolnak IP-alapú rendszereket.