Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Az USA törvénnyel vezetné be a 'kids' domaint

2001.08.03. 13:44
Az internet legfelsőbb adminisztratív testülete, az ICANN az új legfelsőbb domainek (top level domain, TLD) bevezetéséről hozott döntését sokan sokféle szempontból bírálták. Most új botrány látszik kerekedni amiatt, hogy az amerikai kongresszus két képviselője törvényjavaslatban követeli az ellenőrzött tartalmakat biztosító "kids" TLD bevezetését, illetve hogy az Egyesült Államok kormánya a jövőben ellenőrzést gyakorolhasson az ICANN felett. Ha a kezdeményezés sikerrel jár, az nem csak az online hegemóniára törekvő USA negatív bizonyítvány volna, hanem az internet lehetséges balkanizálódásának kezdete is.
A demokrata Edward Markey és a republikánus John Shimkus jegyzi a Dot Kids Domain Name Act of 2001 törvény kongresszus elé benyújtott változatát. A két képviselő azt rója az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szemére, hogy felelőtlenül cselekedett, és nem reagált a nyilvánosság igényeire. A szervezet elszalasztotta az esélyt. Nem tették meg a lépést, és én nem vagyok hajlandó tovább várni - jelentette ki júliusi sajtótájékoztatóján Shimkus. A kids TLD-ről folyt ugyan vita az ICANN-nál, de aztán mint túl problémás megoldást elvetették.

Védett online játszóteret hoznának létre
Mint ismeretes, az amerikai kormány kezdeményezésére beindult ICANN autonóm nemzetközi szervezetként dönt az internet strukturális kérdéseiben. Az informatikai ipar képviselői mellett az internet "lakosságának" képviselői is helyt kapnak a testületben. A legfontosabb kérdések közé tartozik a globális Domain Name System (DNS) kezelése, és az internet integritásának biztosítása.

Nem független az ICANN

Ennek ellenére az ICANN működése Kalifornia szövetségi állam törvényeinek hatálya alá esik, és az amerikai gazdasági minisztérium szerződésben biztosította magának a jogot, hogy a döntésekhez a hozzájárulását kell kérni. Az ICANN ezen függőségét már eddig is sok kritika érte, ami csak élesedhet, ha sikerrel jár a két kongresszusi képviselő törvényjavaslata.

Edward Markey számára minden a legnagyobb rendben van, hiszen csak segítenek az ICANN-nek, hogy végre átlátható, demokratikus folyamatban dönthessenek a TLD-k sorsától. Az viszont nem világos, hogyan volna demokratikus a döntés, ha amerikai képviselők az internetes közösség felett gyakorolt hatalmukat kihasználva előírják mi a teendő. A törvényjavaslatban egyébként még egyszer megerősítik, hogy az ICANN feletti ellenőrzést továbbra is a gazdasági minisztérium gyakorolja, és a döntések csak a beleegyezésével lépnek életbe.

Gyerekbiztos tartalmak a .kids alatt

A két képviselő beadványa szerint a tartalmak biztos kikötője lehetne a kids domain. Támogathatná a szülőket és a gyerekeket, hogy pozitív benyomásokat szerezzenek az internet használatáról. Ezen kívül biztonságos online környezetet hoz létre a gyerekek számára, és segít elkerülni, hogy a kiskorúak visszataszító online tartalmakkal konfrontálódjanak. A kikötő tisztán tartásához egy bizottság írásban állítja össze a domainbejegyzőkkel szemben támasztott követelmények listáját. Egészen aprólékosan rögzítenék, milyen tartalmi korlátozások alá esnek a kids TLD alatti domainek birtokosai. A tartalomszabályozás a szülői szervezetekkel együttműködve történhetne, rendszeresen volnának az ellenőrzések is. Arra is gondoltak, hogy a tartalmak lekorlátozása vagy technikai blokkolása okozta lehetséges jogi problémák csökkentésére a jó szándékú, véletlen hibákat elkövető weboldalak tulajdonosait nem vonnák felelősségre.

Definíciós problémák

A szülők és gyerekek pozitív benyomásokat szereznének a netről
További nyilvánvaló problémát okoz annak meghatározása, mi lehet a kiskorúak számára visszataszító. A törvény szerint minden szöveg, fénykép, grafika, cikk, feljegyzés és egyéb tartalom ennek számít, ami obszcén. Tiltott a valódi vagy szimulált nemi aktus vagy érintkezés közvetlen ábrázolása, a genitáliák, és a "pubertás utáni női mell" ábrázolása. Kivételt csak az a mű képez, amely a gyermekek számára komoly irodalmi, politikai vagy tudományos értékkel bír. Ez a megfogalmazás sokféle értelmezésre ad lehetőséget, ami várható is, hiszen nemzetközi domainről van szó, és a Földön nem mindenki követi az amerikaiak elképzeléseit.

Markey szerint a kids domain olyan lehet, mint egy védett játszótér, ahol a gyerekek zavartalanul szörfölhetnek. Hogy ott ne kövessék, ne használhassák ki, és máshogyan se zaklassák a kiskorúakat, Ashcroft főállamügyész és a gazdasági minisztérium kialakítja a megfelelő intézkedések tervét.

Az elképzelések összességében jóformán azt jelentik, hogy létrehozzák az internettől független kids-hálót. Ezt követően további zárt hálózatok, például a sex domain alatti háló kiépítése csak egy ugrás volna.

Az ilyen felszabdalást egyesek már régóta követelik, hogy tiszta és biztonságosan használható maradhasson az internet. Több internetre volna szükség, fejtegette nemrégiben Clyde Crews, a Cato Institute munkatársa. A határok bevezetésével a nemzeti érvényt lehetne szerezni a nemzeti jognak, ami Crews szerint védené a felhasználókat is.