Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Fel kell javítani az internetet

2004.09.10. 16:41
A csipgyártó Intel műszaki vezetője szerint az internet megbízhatatlan, nem túl biztonságos, és a kapacitásával is problémák lehetnek, ezért sürgősen fel kell javítani. A vállalat szerint ők rendelkeznek használható megoldással.
Súlyos gondok vannak az internet kapacitásával, biztonságával és megbízhatóságával, ezért azt feltétlenül tovább kell fejleszteni, mondta el csütörtökön Pat Gelsinger, az Intel műszaki igazgatója a vállalat fejlesztői konferenciáján. Ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, hamarosan nem tudnak majd megbirkózni sem a szélessávú hálózatot igénylő felhasználók és eszközök népesedő táborával, sem a legalapvetőbb biztonsági problémákkal, mondta el a szakember.

Előadásában Gelsinger megemlítette a PlanetLab elnevezésű kísérleti hálózatot, amely intelligenciával és rugalmassággal ruházza fel az internetet. A Hewlett-Packard és az Intel a 2002-ben beindított projekt eredményeit most próbálják értékesíteni a piacon, például az amerikai Public Broadcasting Service a PlanetLab segítségével sugároz majd nagy felbontású tévéadásokat (HDTV). A PlanetLab fejlesztésében ma százötven egyetem vesz részt az Intel, a HP, az AT&T, a France Telecom és a NEC mérnökei mellett.

Tehermentesíti a központokat

A PlanetLab hálózatán működő szervereken ellenőrizhetőbbek a folyamatok, a hálózat feltérképezésével rendezhetőek a számítógépek közötti kapcsolatok, optimalizálható a tartalomelosztás és hatékonyabban továbbíthatók az adatok, mondta el Gelsinger. A szakember két olyan folyamatban lévő kutatómunkát is bemutatott, amelyek jól ábrázolják a PlanetLab projektben rejlő lehetőségeket. Az egyik kutatás a kaliforniai Berkeley Egyetemen zajlik, ebben olyan rendszert fejlesztettek ki, amely folyamatosan figyeli a hálózatról érkező támadásokat. A kártékony támadások ellen harcoló rendszer a begyűjtött információkat elküldi a tűzfalnak vagy az internetszolgáltatónak, amelyek így hatékonyabban védekezhetnek.

A második példa a Carneggie Mellon egyetemen működő adatközvetítő rendszer, amelyben az elsődleges adatsugárzó számítógép munkáját helyettes szerverek segítik, és ennek köszönhetően jobb az adatátvitel minősége. Gelsinger ezt a technológiát élőben is bemutatta: a kijelzőn jól látszott, hogy amikor újabb számítógépek csatlakoztak a központi műsorszóró gépre, az élő közvetítés szaggatni kezdett, de a minőség azonnal helyreállt, amikor a PlanetLab csomópontját rákötötték a hálózatra, számol be a Cnet.

Digitális túlnépesedés

Gelsinger elismerte hálózati eszközöket gyártó vállalatok azon erőfeszítéseit, amelyekkel az internet átviteli sebességét próbálják megnövelni, de szerinte ez még nem elegendő. Az előadásban Vint Cerf is felszólalt, aki több mint harminc évvel ezelőtt részt vett az internet alapjainak megteremtésében. Szerinte még mindig a kőkorszaki technológiát használunk, például komoly gond van a hálózati kapacitással, hiszen várhatóan több tíz milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, és még kérdéses, hogy az internet miként kezeli majd az új eszközöket és felhasználókat. A felhasználók és az alkalmazások ráadásul nagyobb sávszélességet igényelnek, mint amekkorát a jelenlegi infrastruktúra képes ellátni. Emiatt komplikált forgalmi dugók alakulnak ki, és az internet elterjedésével nagy különbség alakul ki a hálózati szolgáltatások válaszidejében, nehezebben lesz kiszámítható a szolgáltatások minősége, mondta Cerf.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!