Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Viccelnek a neten az LHC-vel

2008.09.11. 14:30
A netezőknek semmi sem szent, viccet csináltak a legnagyszabásúbb tudományos kísérletből is. Az LHC világvége-weboldalt és karikatúrákat ihletett, és pajzán meglepetés érheti azt, aki félregépeli a hadront.

Szerdán hivatalosan elindult a Genf mellett található Large Hadron Collider (LHC, Nagy Hadronütköztető), a világ legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítója, ami a fizikusok reményei szerint rengeteg új felfedezéssel segíti majd megérteni, hogyan működik a világegyetem. Mivel pontosan nem lehet tudni, mire bukkannak majd az LHC-ben, az egyedülálló szerkezetet némi misztikum övezi, ráadásul egy népszerű tévhit szerint stabil fekete lyuk is keletkezhet benne, ami elpusztítja majd a Földet. A webes humor természetesen nem hagyta ki az LHC-ben rejlő poénokat.

Google-logó, világvége-webcam

A Google szokás szerint logójának átrajzolásával tisztelgett a részecskegyorsító előtt: a logón a Google feliratot az LHC 27 kilométeres gyűrűje öleli körbe.

Az indítást több karikatúra is megörökítette. Az egyik legjobb az Unspeakable Vault című, H.P. Lovecraft horrorszerző műveivel viccelődő oldal képe: ezen Tindalos kutyái (téren és időn túli szörnyek a Lovecraft-kánonban) rendeznek versenyt az LHC gyorsítógyűrűjében.

A legnépszerűbb poénforrás természetesen a létesítményhez kötődő feketelyukpara volt. Indult például olyan weboldal, amin a júzer ellenőrizheti, hogy az LHC elpusztította-e már a világot, ezen a zseniális, helyszíni ál-webcamen pedig "élőben" nézhetjük végig, amint egy fekete lyuk elnyeli Svájcot.

A Joystiq azzal viccelt, hogy az egyik LHC-s képen felismerni vélte Gordon Freemant, a Half-Life című videojáték főhősét. A Half-Life sztorijában félresikerül egy tudományos kísérlet és idegen dimenzióból származó lények kerülnek a Földre, így a Joystiq szerint nem sok jóra számíthatunk az LHC-től.

Fekete lyuk az LHC-ben – szerencsére csak vicc

Nagy erekcióütköztető

A gyorsító nevében szereplő "hadron" a kvarkokból és gluonokból összeálló szubatomi részecskét jelenti, ha azonban a szó két középső betűjét megcseréljük, azt kapjuk, hogy "hardon", ami angolul erekciót jelent. Ezt használta ki a Large Hardon Collider weboldal gazdája, aki szándéka szerint ennek a gyönyörű malapropizmusnak állít emléket a honlappal. (A malapropizmus az a jelenség, amikor valaki rossz jelentést tulajdonít egy szónak, de freudi elszólásra is szokták mondani).

A több hónapja létező weboldal gazdája pornográf tudományos modellt vázol fel, amin egészen új értelmet nyer a fekete lyuk és a "hasadék térben és időben", majd belinkeli az LHC igazi honlapját azok kedvéért, akik egy félregépelés miatt tévedtek az erekciós poénoldalra. A részecskegyorsító nevét egyébként már a New York Times is leírta úgy, hogy a részecske neve helyett "hardon" szerepelt.

Szójátékokért azonban nem kell messzire mennünk. Kedves olvasók, önök is jókat viccelődtek az LHC-vel az Index-közeli szóviccblogon, olyan borzalmakkal fárasztva az agyunkat, mint a – Mi az, amikor a részeg prágai speedet kap? – Részegcsehgyorsító vagy a – Ki az, aki az LHC menzáján megmutatja, hol a leves? – A szupravezető.

LHC rap

Végül voltak olyanok, akik úgy akartak szórakoztatni, hogy közben tanítanak is. Will Barras nyelvészhallgató és Katherine McAlpine tudományos újságíró (aki a CERN-ben dolgozik sajtósként) megalkották az LHC rapet, amiben bájosan amatőr módon, de tudományos szempontból teljesen korrektül reppelik el, mire jó az LHC (feat. Stephen Hawking). Hallgassák csak, minden sora gyöngyszem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!