Orsolya
9 °C
21 °C

Viccelnek a neten az LHC-vel

2008.09.11. 14:30
A netezőknek semmi sem szent, viccet csináltak a legnagyszabásúbb tudományos kísérletből is. Az LHC világvége-weboldalt és karikatúrákat ihletett, és pajzán meglepetés érheti azt, aki félregépeli a hadront.

Szerdán hivatalosan elindult a Genf mellett található Large Hadron Collider (LHC, Nagy Hadronütköztető), a világ legnagyobb teljesítményű részecskegyorsítója, ami a fizikusok reményei szerint rengeteg új felfedezéssel segíti majd megérteni, hogyan működik a világegyetem. Mivel pontosan nem lehet tudni, mire bukkannak majd az LHC-ben, az egyedülálló szerkezetet némi misztikum övezi, ráadásul egy népszerű tévhit szerint stabil fekete lyuk is keletkezhet benne, ami elpusztítja majd a Földet. A webes humor természetesen nem hagyta ki az LHC-ben rejlő poénokat.

Google-logó, világvége-webcam

A Google szokás szerint logójának átrajzolásával tisztelgett a részecskegyorsító előtt: a logón a Google feliratot az LHC 27 kilométeres gyűrűje öleli körbe.

Az indítást több karikatúra is megörökítette. Az egyik legjobb az Unspeakable Vault című, H.P. Lovecraft horrorszerző műveivel viccelődő oldal képe: ezen Tindalos kutyái (téren és időn túli szörnyek a Lovecraft-kánonban) rendeznek versenyt az LHC gyorsítógyűrűjében.

A legnépszerűbb poénforrás természetesen a létesítményhez kötődő feketelyukpara volt. Indult például olyan weboldal, amin a júzer ellenőrizheti, hogy az LHC elpusztította-e már a világot, ezen a zseniális, helyszíni ál-webcamen pedig "élőben" nézhetjük végig, amint egy fekete lyuk elnyeli Svájcot.

A Joystiq azzal viccelt, hogy az egyik LHC-s képen felismerni vélte Gordon Freemant, a Half-Life című videojáték főhősét. A Half-Life sztorijában félresikerül egy tudományos kísérlet és idegen dimenzióból származó lények kerülnek a Földre, így a Joystiq szerint nem sok jóra számíthatunk az LHC-től.

Fekete lyuk az LHC-ben – szerencsére csak vicc

Nagy erekcióütköztető

A gyorsító nevében szereplő "hadron" a kvarkokból és gluonokból összeálló szubatomi részecskét jelenti, ha azonban a szó két középső betűjét megcseréljük, azt kapjuk, hogy "hardon", ami angolul erekciót jelent. Ezt használta ki a Large Hardon Collider weboldal gazdája, aki szándéka szerint ennek a gyönyörű malapropizmusnak állít emléket a honlappal. (A malapropizmus az a jelenség, amikor valaki rossz jelentést tulajdonít egy szónak, de freudi elszólásra is szokták mondani).

A több hónapja létező weboldal gazdája pornográf tudományos modellt vázol fel, amin egészen új értelmet nyer a fekete lyuk és a "hasadék térben és időben", majd belinkeli az LHC igazi honlapját azok kedvéért, akik egy félregépelés miatt tévedtek az erekciós poénoldalra. A részecskegyorsító nevét egyébként már a New York Times is leírta úgy, hogy a részecske neve helyett "hardon" szerepelt.

Szójátékokért azonban nem kell messzire mennünk. Kedves olvasók, önök is jókat viccelődtek az LHC-vel az Index-közeli szóviccblogon, olyan borzalmakkal fárasztva az agyunkat, mint a – Mi az, amikor a részeg prágai speedet kap? – Részegcsehgyorsító vagy a – Ki az, aki az LHC menzáján megmutatja, hol a leves? – A szupravezető.

LHC rap

Végül voltak olyanok, akik úgy akartak szórakoztatni, hogy közben tanítanak is. Will Barras nyelvészhallgató és Katherine McAlpine tudományos újságíró (aki a CERN-ben dolgozik sajtósként) megalkották az LHC rapet, amiben bájosan amatőr módon, de tudományos szempontból teljesen korrektül reppelik el, mire jó az LHC (feat. Stephen Hawking). Hallgassák csak, minden sora gyöngyszem.