Lehel
17 °C
27 °C

Az Index-olvasók szerint lopnak a postán

2008.07.18. 13:23
Másodosztályú polgár a magyar az interneten? - tettük fel nemrég a kérdést, arra utalva, hogy sok online bolt nem hajlandó Magyarországról származó hirdetéseket felvenni az eltűnt küldemények irreálisan magas száma miatt. A Magyar Posta a kérésünkre megmutatta a statisztikáit, ami szerint a csomagok 0,0006 százaléka tűnik csak el, olvasóink pedig elárasztottak a saját történeteikkel, amelyek ezzel éppen ellentétes képet festenek.

"Érdekes módon egészen a ferihegyi nagy postaraktárig követhető a csomagok/levelek útja, aztán hirtelen mintha egy fekete lyukba kerülnének a küldemények, vagy megérkezik, vagy nem." - szögezi le Firg nevű olvasónk az alapproblémát. "A posta csak akkor tud infót adni, ha csomagnak ragszáma van, de a külföldinek persze nincs (mármint magyar), szóval szevasz. Sajnos tény, a küldemények bizonyíthatóan Magyarországon belül vesznek el, így nem lehet azon csodálkozni, hogy az online boltok egy része nem szállít ide."

Ebay-kalandok

Gergő az ebayes tapasztalatairól mesél: "Akkor van az embernek szerencséje, ha az üzleti partner nem ismeri a magyarokat. Ha igen, indul a végeláthatatlan bizalmatlankodás. Több rendszeres üzleti partnerem is van külföldről (USA, Svájc , Német- és Franciaország), ők alapvetően a közös hobbival kapcsolatosan kereskednek velem (kizárólag DHL útján), és egyöntetűen kerülik a magyarokat, mert irdatlan rossz a nemzetközi megítélésünk. Pontos összeget nem tudok mondani, de százezres nagyságrendű a postán eltűnt csomagjaim értéke. Vannak olyan csomagküldő cégek, amelyek csomagjairól webes felületen egy-két óra pontosággal lehet tájékozódni (természetesen mindenki csak a saját csomagjáról). Kiválóan látszik, hogy zökkenőmentesen halad a csomag egészen hazánkig, és ott láthatatlanná válik. Ha valami 500 dollár fölé van biztosítva, azt minimum kibontják. Természetesen nem kis utánajárással a kézbesítő cégek, esetleg külföldi posták igazolni tudnák, hogy átadták ennek a makulátlan Magyar Postának, de többnyire a biztosító issza meg a levét."

Gyula szintén ebayes csomagokkal járt pórul: "47 dolláros, Ebayen vett csomagom tűnt el (azaz inkább: nem érkezett meg nyolc hónap alatt), ezzel kapcsolatban megeresztettem egy kevés telefonálást és levelezést, és a következők derültek ki. Volt azonosítója, de az LC*********US azonosítójúakat Magyarországon nem követik, úgy látszik, ezeknél a levél- vagy kiscsomagküldeményeknél senkit nem izgat a minőségbiztosítás. Tudakozványt szóbeli közlésük szerint csak a feladó írhat, aki emiatt persze nem fog Magyarországra jönni."

És még egy ebayes történet, Misi nevű olvasónktól: "Rendszeresen ebayezek, és tavaly alaposan megjártam, nyilvánvalóan a posta miatt. RAM-okat vettem az USA-ból, nem keveset, de egyenként, külön küldeményekben érkeztek. Két hónapig minden oké volt, aztán egyszer csak megállt a dolog, három pakk is váratott magára. Levélként érkeztek a cuccok (ahogy addig is). A feladók komoly ebayezők, nem volt okom kételkedni bennük, plusz volt egy bizonyos azonosítószám is, amit minden USA-ból külföldre tartó küldemény - levél is - megkap. Amikor bementem a postára a számokkal, közölték, hogy nincs ott, amit keresek, keressem a külföldi elosztóban. Velük már volt tapasztalatom, korábban egy értékesebb cuccot nyeltek le, de az szerencsés körülmények között előkerült. A lényeg a lényeg, kiderült, hogy a levélként érkező küldeményeken szereplő számot itthon egyszerűen nem rögzítik, így gyakorlatilag nyoma sincs a küldeménynek, miután ide került. Gondolom ezután nem nehéz kitalálni a RAM-ok sorsát, nem kell túlságosan éles szemű postai alkalmazottnak lenni ahhoz, hogy kiderüljön, a buborékos boríték bizony értékes tartalmat rejteget. Mivel ha eltűnik, hiába reklamál az egyszeri címzett, hát... szóval nyilvánvalóan lenyúltak három küldeményt, kb. 60 ezer értékben."

Eltűnt könyvek és dvd-k

Az Amazon a legnagyobb netes áruház, szállítanak is Magyarországra, de persze itt is vannak gondok. "Az angol Amazonnal nem lehet megértetni, hogy legyetek szívesek a csomagot ajánlottan feladni. Itthon a nem ajánlott csomag = lopható. Tavaly volt egy szép példa, Event Horizon SE angol Amazonon leárazva, postával kijött annyiból, mint a hazai feliratnélküli ultrafapados változat. Nosza, jópáran rá is mozdultak, én is. Aztán a kiadványok fele útközben eltűnt. De volt egy durvább történet is: eltűnt pár blu-ray és pár díszdoboz a postán, aztán a srác a doboz tartalmával egy dvd-boltban találkozott. A lopás amiatt volt valószínű, mert a csomag főleg rétegfilmekből és kisszériás R1-es díszdobozokból állt." - írja András.

Viktor is hasonlóképpen járt: "Többször rendeltem az Amazonról könyveket, amiket az Amazon végig tudott követni egész a magyar határig, ahonnan aztán nincs tovább, a kedves Magyar Posta nem tudott segíteni (habár leveleztem velük egy ideig, a végeredmény az volt: bocsi, nem tudunk róla). Jelezvén az Amazonnak, hogy mi van, megküldték még egyszer ugyanazt a csomagot ingyen, ami megint eltűnt. És nem egy ilyen esetem volt, azóta DHL-el hozatom, drágább, de legalább megjön."

Preko nevű olvasónknak is amazonos csomagjai tűntek el valahol félúton: "Én sem tudom, hogy hol tűnnek el az Amazonról rendelt csomagjaim, de szerencsére ők még szállítanak Magyarországra, és visszafizetik az árat, ha eltűnt a csomag. Eddig minden alkalommal megjött levélben a dvd, csomagban a könyv, de csomagban dvd eddig kettőből semmi. Márpedig biztosan az országban tűnik el a csomag, mert máshol nincs ilyen probléma... Ha nem a posta, akkor ki? Vámosok?"

Összesküvés-elméletek

Egészen vad sztorik is eljutottak hozzánk, persze mindenki csak hallotta valakinek a valakijétől. "Hallottam olyan - egyébként igencsak hihető - elméletet, hogy az amazonos küldeményeket eleve félreteszik, mivel az Amazon úgyis újraküldi, várnak pár hónapot, és ha nem érkezik panasz, akkor el is teszik. Persze ez elég rosszindulatú feltételezésnek tűnik, de az általam tapasztalt jelenségekre elég pontos magyarázatot adna." - írja Kálmán, C10 nevű olvasónk pedig a reptéri dolgozókra tereli a gyanút a postásokról: "Működik a reptéri szarkacsapat is. Kollégám barátja reptéri őr. Büszkén meséli, hogy "nincs olyan, hogy valamit ne tudnék ellopni". És ez tényleg így is van. Mesélnek beérkező alaplapokról, melyet biztonsági kamerával figyeltettek. A koma elment mellette, és kamera ide, kamera oda, az alaplap lekerült a raklapról. Ne kérdezd, hogy hogyan, de leszedte. Bármit fel tudnak nyitni, és ki tudnak venni. A szarkacsapatok egészen komoly hálózatba szerveződnek, komolyan beosztják, hogy ki mire mikor utazhat."

Gábor továbblép a gondolatmenetben, és felteszi a költői kérdést: "Ahol mégis elfogadnak a netes rendelésnél magyarországi címet, ott vajon a postaköltég miért annyi, amennyi? Konkrétan Győrbe három-négyszer annyi mint Bécsbe, megegyezik az ankarai (hm, Törökország, X ezer km) szállítási díjjal."

Végül a levelét sz.i.-ként aláíró olvasónk jó tanácsa már messze elszakad az eredeti, online boltokkal kapcsolatos témán: "Disznótoros kóstolót, kolbászt, szalonnát, süteményeket nem érdemes feladni, mert az ilyesmit szinte biztosan ellopják a postai dolgozók."