Piroska
-11 °C
-2 °C

Újra működik a cégnyilvántartás a kormányportálon

2003.01.30. 16:21
Közel egy hónapig nem lehetett cégadatokat lekérdezni az ekormanyzat.hu-n. Értesüléseink szerint az ok egy jogvita volt, holnaptól azonban újra elérhetőek lesznek a cégnyilvántartási szolgáltatások. A további vitás kérdések megelőzésére törvényalkotási munka kezdődik a MeH-ben.
A Magyar Nemzet értesülései szerint az ekormányzat.hu-n közel egy hónapig nem voltak elérhetők a cégnyilvántartási adatok. Az elmérgesedett vita szereplői a lap szerint a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MeH), az Igazságügyi Minisztérium (IM), illetve az IM által alapított cég, a Microsec Kft. volt.

Milliós tétel, elvi vita

MeH-közeli köröktől úgy tudjuk, hogy a vita szálai egészen 1990-ig nyúlnak vissza. A gazdasági törvény ugyanis - egyebek mellett - arról is rendelkezett, hogy a cégbíróságon keletkező iratok az állampolgárok számára nyilvánosak kell legyenek. Ez összesen több millió adatot jelent. Ennek kezelésére pedig sem az IM, sem pedig a MeH nem volt felkészült.

Így az igazságügyi tárca létrehozta a Microsec Kft.-t, és kizárólagos szerződést kötött vele az adatok feldolgozására, illetve a keresőrendszer üzemeltetésére. A szerződés egyebek mellett azt is tartalmazta, hogy a cég a lekért adatok után pénzt kérhet. Úgy tudjuk, hogy az ekormanyzat.hu-nak - annak ellenére, hogy állampolgáronként havi 10-ben limitálták a lekérdezéseket - milliós nagyságrendbe kerültek a keresések.

Törvényalkotásra készülnek

Forrásunk arról is szólt, hogy uniós direktíva rendelkezik az ilyen adatok nyilvánosságáról, amit a regnáló kormány is biztosítani kíván. Így most - egy hónapos kihagyás után - február elsejétől újraindítják a szolgáltatást. Mindez azt is jelenti, hogy "lenyelték a békát", azaz újra fizetnek az adatok után a Microsecnek. Egyúttal azonban törvényalkotói munka kezdődika MeH-ben, amelynek az a célja, hogy a törvényi ellentmondást feloldják.