Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Takarékos internet modemeseknek

2004.01.13. 11:25
Úgy tűnik, hogy a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) továbbra is harcosan kiáll a dialup-felhasználók jogaiért: a Mindenkinek csomag megszüntetésekor alakított társaság legújabb találmánya a NETÉRT Takarékos Betárcsázós Internet. Az ötlet lényege: a felhasználók párokba fejlődnek, egyikük előfizet ADSL-re, a másik pedig XL díjcsomaggal olcsón betárcsáz a gépére. A Matáv közölte: szerződésszegésnek minősül a megoldás, ezért felmondhatja a kedvezményes díjcsomagot, s az ADSL-szolgáltatást is, ha trükközésen kapja ügyfeleit.
A társaság honlapján ismerteti a módszert, melynek lényege, hogy az internethez modemmel csatlakozni kívánó, ámde ADSL-re műszaki okok miatt előfizetni nem képes felhasználó egy másik, nagy sávszélességű ADSL kapcsolattal rendelkező felhasználó számítógépén keresztül jut internethez, egy helyi XL díjcsomagban foglalt hívás áráért.

Az XL díjcsomag
A Matáv XL díjcsomagjának lényege, hogy bruttó 990 forintért körzeten belül és csúcsidőn kívül az egyéni előfizetők havi száz órát beszélhetnek telefonon, feltéve hogy egy hívás nem hosszabb egy óránál, akkor ugyanis életbe lép az - időszakra jellemző - percdíjas számlázás. Az XL díjcsomag sajátossága, hogy bár csak a Mindenkinek csomag egynegyedébe kerül, nem használható internetes hívások kezdeményezésére. (Annak idején a Mindenkinek csomaggal a 06-51-es behívószámokat is lehetett hívni.)

A modemes felhasználó tehát előfizet a MATÁV XL díjcsomagjára. Szélessávú barátja ezután telefonon keresztül, betárcsázás után jelszóval beengedi őt a saját helyi hálózatába vagy számítógépébe. Ehhez a szélessávú felhasználónak a hálózatán vagy gépén be kell állítania a modemes felhasználó - esetleg felhasználók - részére a megosztás lehetőségét, ami az átlagjúzerek számára sem bonyolult feladat.

A modemisták így havonta száz órát internetezhetnek csúcsidőn kívül, alkalmanként egy óránál rövidebb ideig. Ilyenkor természetesen a két számítógép párhuzamos működése elengedhetetlen, illetve mindkét fél vonala folyamatosan foglalt jelzést ad.

Működik

A NETÉRT Egyesület a gyakorlatban meggyőződött a módszer működőképességéről, mondta lapunknak Németh Attila, a NETÉRT elnöke. Szerinte a közeli jövőben akár több száz felhasználó alkalmazhatja ezt a trükköt. Ezzel együtt a módszer bemutatásával elsődleges céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az XL csomag árának (990 forint 100 óra telefonkapcsolatért) és a modemes internet árának (9900 forint 100 óra modemes internetért) aránytalanságára.

Németh Attila hozzátette: szeretnék elérni, hogy "a Matáv végre feleljen meg az európai normáknak és áraknak", és terjessze ki az XL díjcsomagot bármelyik 06-51-es behívószámú internetszolgáltató betárcsázására. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem biztatják a felhasználókat a nem szerződésszerű tevékenységre.

Jogi aggályok

Az egyesület a megosztás mikéntjéről sem ad technikai eligazítást az érdeklődőknek, mivel a módszer jogi aggályokat is felvet, mondta Németh Attila. A fő probléma az, hogy a Matáv nem engedélyezi XL díjcsomagban a nem beszédcélú hívás bonyolítását. Németh Attila szerint egyébként kérdéses lehet, hogy a Matáv hogyan tudja jogszerűen azonosítani és szétválasztani a hang és adathívásokat, és milyen szankcióval él az adathívást kezdeményező előfizetővel szemben.

Szintén probléma, hogy némely szolgáltatónál nem szerződésszerű az ADSL- vagy kábel-előfizetések háztartáson kívüli megosztása, ezért a szélessávú hozzáférését megosztó előfizető megsértheti a szerződési feltételeket. Ez különféle következményeket vonhat maga után, például a szolgáltatásból való kizárást.

Emiatt a NETÉRT elnöksége kedden azt a döntést hozta, hogy tevőlegesen vagy technikai segítségnyújtással a fenti jogi aggályok miatt nem vesz részt az ilyen típusú kapcsolatok létrehozásában.

Nem engedélyezi

A Matáv lapunkhoz eljuttatott közleményében kifejti: a cég általános szerződési feltételeinek függeléke, illetve az XL kiegészítő díjcsomag előfizetői szerződése egyértelműen kimondja, hogy a díjcsomag kedvezménye nem vonatkozik a nem beszédcélú, illetve az internet-behívószámokra irányuló hívásokra. Emiatt a Matáv nem engedélyezi az XL díjcsomaggal történő internetforgalom bonyolításának semmilyen módját, áll a közleményben.

A modemek közti hívások adatforgalomnak minősülnek, mely esetben a Matáv megszüntetheti a kedvezményt az adott XL-előfizetőnek. Az alkalmazott módszer másik pillére, az ADSL szolgáltatás háztartáson kívüli sávmegosztása révén szintén szerződésszegés jön létre, írja a közlemény. Az ADSL megosztása ugyanis a vonatkozó jogszabályok alapján tiltott hálózati szolgáltatási tevékenységnek minősül. A fentiekből következően tehát a Matáv és az internetszolgáltatók az ADSL és az XL kiegészítő díjcsomag ilyen típusú használata esetén jogi szankciót érvényesíthetnek.

A NETÉRT-nek arra a felvetésére, hogy a Matáv terjessze ki az XL díjcsomag kedvezményeit az internethasználatra is, a cég álláspontja változatlan: "A Matáv célja, hogy ne közvetlenül az internetezőknek, hanem az internetszolgáltatóknak kínáljon olyan megoldásokat, amelyek segítségével az internetszolgáltatók a felhasználói szokásokhoz legjobban igazodó csomagokat alakíthatnak ki. A dial-up kapcsolaton elérhető magasabb óraszámú csomagok számos internetszolgáltató kínálatában megtalálhatók, ezek 40 vagy akár 100 órányi internetezést is lehetővé tesznek egy hónapban, akik pedig ennél is több időt kívánnak tölteni a neten, azoknak a Matáv az ADSL szolgáltatását kínálja" - áll a közleményben.