Gerzson
-3 °C
2 °C

Internetes telefon a T-Comtól

2005.10.10. 15:35
Klip néven kísérleti jelleggel internetalapú hangszolgáltatást indított a T-Com a T-Online Magyarországgal közösen. Első lépésként az interneten ingyenesen kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívásokat a felhasználók. Decembertől fokozatosan lehetővé teszik a vezetékes- és mobilszámok hívását a hálózatból, továbbá - egy külön hívószám segítségével - bármely a T-Commal szerződést kötő vezetékes- és mobilszolgáltató hálózatából hívhatóak.
Első lépésként a Klip közösség tagjai ingyenesen kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívásokat az interneten- tájékoztatta a cég az Indexet. A szolgáltatás földrajzi területtől és szolgáltatótól függetlenül elérhető bárki számára. A szolgáltatásra ingyenesen lehet regisztrálni a cég honlapján. Jelenleg ingyen lehet telefonálni az interneten a Klip regisztrált használói között (e-mail vagy virtuális azonosító alapján). Ha az ügyfél egy másik Klip felhasználót hív fel, mindaddig ingyenes a hívása, amíg mindketten az IP-hálózaton belül vannak.

Nem vesznek el a felhasználó üzenetei még akkor sem, ha éppen nem érhető el az interneten keresztül, és ezért nem tudja fogadni a beérkező hívásokat. Az üzeneteket e-mailben, csatolt wav fájlként továbbítja a rendszer a felhasználó által megadott e-mail postafiókba. A webes címtárban tárolhatók a partnerek adatai. Ezen a felületen látja a felhasználó, hogy éppen melyik partnere online vagy offline, és innen küldhető közvetlenül e-mail, meghívás chatelésre vagy beszélgetésre. Internetes videotelefonálásra is lehetőség lesz, ha az ügyfélnek van webkamerája.

Hálózaton kívülre is

A cégtől kapott tájékoztatás szerint decembertől a T-Com további elemekkel bővíti a szolgáltatást. Már nem csak az IP-hálózaton belül, de vezetékes és mobil irányban is lehetőség lesz hívásokat indítani. Ezen kívül a T-Comtól kapott 06-21-es hívószámnak köszönhetően a Klip szolgáltatást használó ügyfelek már vezetékes és mobil irányból is hívhatóvá válnak.

A Klip felhasználók közötti, IP-hálózaton belüli hívások ingyenesek maradnak. A vezetékes irányba történő hívásoknál nem különböztetnek meg helyi vagy távolsági hívást. Az IP-hálózaton kívüli hívásoknál megkülönböztetünk csúcsidőt és csúcsidőn kívüli időszakot. A díjazás másodperc alapon történik. A szolgáltatásnak nincsen havidíja, és nincs kapcsolási díj sem. A hívásokért az ügyfél kétféle módon tud majd fizetni. Pre-paid (előre történő) fizetés esetén az ügyfél a szolgáltatás igénybevétele előtt bankkártyával töltheti fel számlaegyenlegét a honlapon keresztül. A T-Com számlakapcsolattal rendelkező ügyfelek a szolgáltatás díját utólag (post paid) is kiegyenlíthetik, a szolgáltatás díja a havi T-Com számlán jelenik meg.

A T-Com olyan eszközökkel jelenik meg, amelyek segítségével az ügyfél úgy tudja használni internetes telefonját, hogy nem kell közben a számítógépét bekapcsolva tartania. Az eszközökhöz egy szabványos telefont lehet csatlakoztatni, és annak a segítségével kerülnek továbbításra a hívások az interneten keresztül. A T-Com még várhatóan ebben az évben megjelenik a piacon Klip Pro csomagjával, amely egy kész VoIP-megoldást kínál, elsősorban az üzleti ügyfelek részére. A csomag minden olyan technikai eszközt tartalmaz, ami az ügyfél számára szükséges a számítógép nélküli internetalapú hangszolgáltatás használatához.