Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az amerikai lehallgatók nem bírják a versenyt

2001.02.20. 13:46
Az Echelon lehallgatórendszer állítólagos brutális teljesítményéről szóló beszámolókra némiképp rácáfolva az utóbbi időkben arra panaszkodik az NSA , hogy műszakilag kezdenek lemaradni. Bárki otthon, ha úgy látja jónak, titkosítást alkalmaz, mitöbb egyre terjednek az indukciót nem ismerő üvegszálas kábelek.
Michael Hayden, a legnagyobb amerikai titkosszolgálat, az NSA igazgatója egy felmérés eredményeit megismerve 1999 végén indította el a '100 Days of Change' műveletet. Ennek során úgy alakították át a szervezet stuktúráját és az informatikai hátteret, hogy a hatóságok jobban lépést tudjanak tartani a távközlési és informatikai rendszerek gyors fejlődésével. Viszont a takarékoskodás és a hatékonyság puszta javítása kevés eredményt hozott.

Michael Hayden
Az NSA igazgatója
Michael Hayden, az NSA igazgatója erre még rátett egy lapáttal, amikor a CBS televíziónak adott interjújában figyelmeztette az új kormányt és a nyilvánosságot. Szerinte ahogy most a dolgok állnak, az NSA az új technológiák terén lemaradásba kerül a világ többi részével szemben.

Még az NSA rendelkezik a legnagyobb szuperszámítógép-gyűjteménnyel, de a hidegháború óta rengeteg változás történt a telekommunikációban. Előtérbe került a titkosítások alkalmazása, és egyre terjednek az indukciót nem ismerő üvegszálas kábelek. Ezen kívül már az egyszerre használt kommunikációs eszközök irdatlan mennyisége is komoly nehézségek elé állítja az NSA berendezéseit. Lassan ott tartunk, hogy nem tudunk lépést tartani a globális távközlés átalakulásával - hangsúlyozta az NSA igazgatója.

De nem csak az új technológiák, de az új idők hozta változások is megizzasztják a titkosszolgálatokat. Az előző világrendben az elsődleges ellenség a Szovjetunió volt. Műszakilag egy oligarchikus, nyersanyagban szegény, műszakilag elmaradott, bürokratikus lassan reagáló állammal kellett lépést tartanunk. A mai ellenfeleink kommunikációja viszont lépést tart a globális ipar fejlődésével, ami a szó szoros értelmében fénysebességgel mozog - panaszkodott Michael Hayden.