Viola
-5 °C
-2 °C

Óceánok fenekére merül a Google

2008.04.30. 20:32
Óceánok fenekéről készít háromdimenziós térképet a Google, így hamarosan megismerhetjük a leghíresebb víz alatt helyszíneket.

Tavaly decemberben óceánkutatókat hívott a Google a kaliforniai cégközpontjába, hogy a segítségükkel elkészíthesse az óceánok és tengerek háromdimenziós térképét, írja a Cnet. A felhasználók a híresebb víz alatti helyeket is megkereshetik majd a Google térképszoftverével. A Google egyelőre semmit sem hajlandó elárulni a projektről, az óceánkutatók azonban nagyon hasznosnak találnák az új eszközt.

A Google óceántérképében látható lesz a tenger mélysége, és ezen a rétegen különféle adatokat lehet majd megjeleníteni, például a tengeráramlatokat, a híres hajóroncsokat, korallzátonyokat, hőmérsékleti adatokat és időjárási rendszereket. A térképet nagyfelbontású fotókkal is kiegészítik.

Bár a műholdas képek az egész földgolyót lefedik, a bolygónk 70 százalékát beborító vizekről nagyon keveset tudunk. A tengerfenék nagyon kis részét térképezték fel hanglokátorral, és a teljes nagyfelbontású térképet egyetlen hajóval száz év alatt lehetne elkészíteni, állítja Dave Sandwell, a Scripps óceánkutató intézet geofizikus professzora.

A Google óceántérképe előremozdíthatja a kutatásokat is. A szakértők abban reménykednek, hogy a Google felhívja a figyelmet arra, hogy még a saját bolygónkon is sok mindent fel kell fedeznünk. Néhány hét alatt sokkal több adatot gyűjtöttünk be a Mars felszínéről, mint amennyit két évszázad alatt az óceánok mélyéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!