16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Magánkézben marad az osztrák hadsereg internetes neve

2000.03.30. 17:44
Ausztriában a védelmi minisztérium kénytelen volt visszavonulót fújni, miután a bíróság előtt sem tudta a bundesheer.com honlap üzemeltetőjét eltiltani az oldal működtetésétől. Az osztrák hadsereg (Bundesheer) kifejezés ugyanis nem minősül védett névnek, ráadásul a domain tulajdonosa nem is osztrák, hanem egy amerikai cég.

Zavartalanul működhet a néhány leszerelt osztrák sorköteles által két évvel ezelőtt nyitott oldal, amely a hadsereggel kapcsolatban mindenre kiterjedő információkkal szolgál, és hangnemét tekintve meglehetősen kritikusan viszonyul a katonai szolgálathoz. A weblap egyébként fennállása óta 180 ezer látogatót vonzott.

Meglepően sok képet gyűjtöttek össze

A minisztérium először szép szóval próbálta a site bezárására és a webcím átadására bírni a maroknyi obsitost (kontaktszemély: Sgt. Pepper) , de azok "megtagadták a parancsot". Végül abból a megfontolásból, hogy ez a domain név kvázi állami tulajdon, és a megtévesztő tartalomnak el kell róla tűnnie, az osztrák védelmi minisztérium pert indított.

Szimulánsok
Az osztrák védelmi minisztériumban támadt idegesség egyik oka lehet, hogy a kérdéses honlap kendőzetlenül beszámol a seregben tapasztalt "jó és a rossz" beosztásokról, milyen vacak az érkezés illetve hogyan kell valami helyes kis betegséget szimulálva megúszni az egészet. A honlap egyébként meglepően sok képet vonultat fel, láthatóak árokba borult teherautók és tankok, kiégett csapatszállítók. Az összes fegyvernem eszközeit bemutatják. Egyébként az osztrák katonák lefikázott felszerelése láttán a magyar kiskatonáknak leesne az álla. A honlapon a Humor menüpont alatt viccek és vécék faláról származó gúnyverseket gyűjtöttek össze.
Ez az első alkalom, hogy egy magánkézben lévő honlapot az állam magának akar perelni. A bundesheer.com üzemeltetőinek jogi képviselője Oliver Koch arra hívta fel a figyelmet, hogy a site nyitóoldalán elég feltűnően ott áll: ez nem a hadsereg hivatalos honlapja. Ezen kívül a Bundesheer szó nem név, annak a törvénynek a szellemében, amelyet a minisztérium a vádjaihoz munícióként használ.

Az osztrák polgári törvénykönyv a polgárok nevének védelmének elvéből indul ki. A "Bundesheer" ilyen értelemben nem egy név, az ország alkotmánya is csak két alárendelt helyen említi. Ezen felül nem kereskedelmi védjegy, nem cégnév, vagyis egyetlen piaci versenynek kitett, így védelemre szoruló céghez nem köthető. Oliver Koch szerint ilyenformán nem alkalmazható a kereskedelmi törvénykönyv (Handelsgesetzbuch) vagy a tisztességtelen versenyt tiltó jogszabály (Gesetz gegen unlauteren Wettbewerb) egyik paragrafusa sem.

A védelmi minisztérium által Harald Koch, mint a bundesheer.com domain egyik üzemeltetője ellen indított per az első tárgyalási napon zátonyra futott. Az ok formális: a bepanaszolt nem birtokosa a domainnévnek. Az URL jogait ugyanis nem egy osztrák természetes személy, hanem az amerikai webconomy Inc. birtokolja.

Minthogy a vitázó felek már előre elpuffogtatták az összes muníciójukat, a honvédelmi minisztérium visszavonta a keresetét. A grazi tartományi bíróságon a domainhasználat felfüggesztésére tett indítványt is jegelték. A visszavonulás viszont még közel sem jelent kapitulációt, a minisztérium egyelőre a sorait és érveit rendezi.

Későn ébredő hivatásosok
Az osztrák hadsereg hivatalos honlapja a meglehetősen elvarázsolt www.bmlv.gv.at cím alatt tekinthető meg. A www.bundesheer.at címet szintén egy magánszemély foglalta le, de ő még nem keveredett közelharcba az egyenruhásokkal, mert nem nyitotta még meg a honlapot. A csendőrség különben szintén későn ébredt, a gendarmerie.at régen egy cég tulajdonában van.
"A köztársaság továbbra is fenntartja az igényét a domainre" - jelentette ki a minisztérium szóvivője. Könnyen elképzelhető, hogy más érveléssel újra pert indítanak a névhasználatért. Arra hivatkozva azonban ismét nem találnak fogást a bundesheer.com üzemeltetőin, hogy a név tulajdonosának joga van másokat kizárni a név használatából.

Az Osztrák Köztársaság vagy a védelmi minisztérium, mint felperes esetében ugyanis nem az "ő" nevéről van szó, mert a Bundesheer nem a köztársaság vagy a minisztérium neve. Inkább arra kellene koncentrálni, hogy korábban bizony komoly mulasztások történtek. Amikor még szabad volt a bundesheer.com, bundesheer.org és a bundesheer.net, az osztrák védelmi minisztérium a heer.at és az unserheer.at (hadsereg és a mi hadseregünk) címeket védette le.

Saját élmény
Az osztrák hadsereggel szemben a weboldalon nem véletlenül használnak ilyen kritikus hangot. A dél-stájerországban élő Harald Koch-ot két évvel ezelőtt annak ellenére behívták, hogy a cégének bizonyíthatóan nagy szüksége lett volna rá. ,,Minden lehetséges fórumot bejártam, hogy halasztást érhessek el. Hasztalanul. Utána Tirol és Graz kaszárnyáiban életem legértelmetlenebb nyolc hónapja várt rám."


  • Hírek
  • Hírek