György
14 °C
24 °C

Lebukott B, a cyberkém

2001.02.23. 16:20
Lebukott Robert Philip Hanssen, fedőnevén B, aki az FBI programozójaként tizenöt éven keresztül szolgáltatott adatokat a KGB-nek és utódszervezetének másfélmillió dollárnyi készpénzért és gyémántért.
Készpénz és gyémántok
Robert Philip Hanssen
Padlón van az amerikai nemzetvédelem. A szervekkel hagyományosan jó kapcsolatban lévő USA Today tudósítása szerint az FBI veterán ügynöke, az 56 esztendős, kémelhárításban, C és Pascal programozásban járatos ügynöke Robert Philip Hanssen tizenöt éve adott el államtitkokat az oroszoknak. A KGB-nél és utódjánál az FSB-nél ,,Ramon Garcia" illetve ,,B" fedőnéven nyilvántartott kettősügynök másfélmillió dollárnyi készpénzért és gyémántért a szupertitkos amerikai kódtörő ügynökség, az NSA és az FBI lehallgató technikáival (értsd: Echelon és Carnivore), illetve a CIA-t, az NSA-t és az amerikai védelmi minisztériumot összekötő zárt számítógépes hálózattal (COINS) kapcsolatos dokumentumokat adott át. Méghozzá nem is akárhogy.

Hanssen, aki kiválóan programozott, már tevékenysége elején 1985-ben kezdeményezte, hogy számítógépes üzenőtáblákat, BBS-eket használva kommunikáljanak. ,,B" évekkel később már titkosított levelezésre alkalmas kéziszámítógépet - Palm VII-et - használt. A Hanssen elleni nyomozást vezető Stefan Pluta által beadott jelentés szerint a kém összekötőjének olyan flopikat adott át, amelyen a dokumentumok olyan szektorokban voltak elhelyezve, amelyeket egy átlagos számítógép meghajtója nem tud olvasni.

Kőkemény konspiráció

Fort Meade, NSA központ
A Hanssent lebuktató információ beérkezésének napján CIA szakemberei napokra megszállták az orosz témájú lehallgatások felvételeit tartalmazó archívumot. Az egyik felvételen kollégái felismerték a veterán ügynök hangját.

Ezzel egy időben az FBI adatbázisán lefuttatott kereséseket rögzítő logokat átnézve kiderült, hogy Hanssen harmincöt esetben tájékozódott a kémelhárítási ügyek fejleményeiről. A szakember többek között a következő kulcsszavakra keresett: dead drop - az angol kémnyelvben azok a kódnévvel is ellátott helyek, ahol személyes találkozás nélkül lehet kisebb nagyobb csomagok cseréjét lebonyolítani; GRU - Glavnoje Razvegyvatejnoje Upravlenie, vagyis az orosz katonai hírszerzés; FISA és mobil - a FISA az amerikai igazságügyminisztériumon belül működő titkos bírói testület, amelynek feladata a lehallgatások engedélyezése.

A hatóságok nem árulták el, hogy kitől érkezett a Hanssent lebuktató füles, annyi azonban a nyilvánosságra került iratokból kiderült, hogy a nyomozás az amerikai FÁK-nagykövetség diplomatája, Szergej Tretyakov visszahívásának napjaiban indult.

A fekete csomag
Klasszikus pénzcsere
Az FBI engedélyt kapott, hogy titokban átkutassa Hanssen irodáját, lakását, és kocsiját - így került a hatóság látókörébe a titkosító programmal ellátott Palm VII.

A kéziszámítógépből nyert adatok alapján beazonosították azokat a helyeket, ahol a kötegelt pénzek és néha a dokumentumok cseréje megtörtént. Az egyik helyszínen megtalálták az egyik küldeményt, amely ötvenezer dollárt volt egy fekete szemeteszsákban, használt százasokban. A nyomozóknak sikerült Hanssen háztartási hulladékai közül elemelni a fekete műanyag zsákot, amelyen azonosíthatóan ott voltak kémelhárító kém ujjlenyomatai.

Az ügynök értéke

Robert Hanssent, az ,,Ellis" nevű találkahelynél tartóztatták le február 18-án, vasárnap.

A USA Today információi szerint Hanssen az oroszoknak küldött egyik levelében úgy fogalmazott: ,,Önök általában véve túlbecsülik az FBI lehetőségeit a tevékenységük megakadályozására." Ezt a GlobalSecurity.org szakértője, John Pike sem cáfolta. ,,Ha elolvassuk az FBI nyomozati jelentését teljesen nyilvánvaló, hogy valaki tavaly november 17-e körül besétált hozzájuk, és kezükbe nyomta a 'Ramon' aktát."

'Ellis'
Az FBI igazgatója, Louis Freeh által kiadott közlemény ugyan nem említi ezt a részletet. Kiderül viszont, hogy Hanssen titkosszolgálati szakemberként 1995-től 2000-ig az amerikai külügyminisztérium nagykövetségeket felügyelő osztályán dolgozott. A nyomozás által felderített adatok szerint az ügynök nem szolgáltatott ki közvetlenül a munkájával (vagyis a nagykövetségeken folyó tevékenységeken folyó kémtevékenységgel) kapcsolatos adatokat az oroszoknak - pont ellenkezőleg: panaszos hangú levelet írt beszervezőinek, amikor azok tudta nélkül lehallgató-berendezéseket helyeztek el a minisztériumban, majd lebuktak, és kitört a botrány.

Freeh kitért arra is, hogy az amerikaiak által beszervezett oroszok közül többet is Hanssen tevékenysége nyomán tettek el láb alól - az Aldrich Ames nevű ügynök által korában említett tíz kivégzett főt idővel kettőre csökkentették. A szövetségi nyomozóhatóság rámutatott, hogy a 'Ramonnak' juttatott több mint tízmillió dolláros jutalom mutatja, hogy mennyire értékes volt az ügynök az orosz hírszerzésnek, és kifejezte szomorúságát, hogy egy államtitkokkal dolgozó ügynök képes elárulni esküjét és hazáját.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft