Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Lopják a csengőhangokat

2005.08.05. 12:30
Lenyúlják és csengőhangként használják az internetezők a próbaváltozatként közzétett rövid részleteket, mert a cégek nem védekeznek.

Ördögi kör alakult ki a csengőhangok piacán. Az emberek szeretnek vásárlás előtt belehallgatni a számokba, nyilván mert nem akarnak gyatra minőségűt venni, ezért a cégek 15-30 másodperces próbaváltozatokat raknak ki a weboldalukra. Az emberek persze azt szeretik a legjobban, ha nem kell fizetniük ilyen apróságokért, ezért inkább ingyen letöltik a rövidített verziót, és azt használják csengőhangként.

A mobilszolgáltatók és független csengőhangeladók negyven százaléka nem próbálja megakadályozni a bemutatók letöltését, és a cégek kétharmada olyan hosszú bemutatót használ, amelyek tökéletesen átalakíthatóak csengőhanggá, állítja az Opass nevű tartalomszolgáltató tanulmánya.

A fülsértő prüntyögéseket felváltó többszólamú vagy mp3 formátumú csengőhangok általában egy dollárba kerülnek, és tolvajok miatt eddig körülbelül negyvenmillió dollárnyi bevételtől estek el a cégek. A piacelemzők jóslata szerint 2007-ben már 123 millió dollártól esnek el a cégek, ha nem tesznek semmit a lopás ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!