Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Videomegosztókkal tárgyal az RTL Klub

2006.11.21. 14:30
Szerzői jogi kekeckedésnél több van amögött, hogy az RTL Klub hétvégén eltávolíttatott néhány műsorrészletet a Blogter-birodalom videomeosztó portáljáról, a Videobombról. A kereskedelmi tévécsatorna jövőre az online piac felé mozdul.

Mocsokmagazinunk, a Subba egy pénteki postjában linkelt egy részletet az RTL Klub Balázs Show című műsorából. A post kommentjei alatt szombat éjjel Prospero nicken megjelent Miskolczy Csaba, a Blogter Kft. ügyvezetője, és közölte, hogy a felvételt törölni fogják. "Az RTL Klub ránk szólt, hogy távolítsuk el a videóikat" - magyarázta a döntést Prospero. Az ügyvezető szerint a Videobomb féléves működése alatt először kaptak hivatalos felszólítást ilyesmire.

Miskolczy azóta a Webisztán megkeresésére elmondta, hogy a Videobomb körülbelül 15 ezer videójából 10-15 darabot kellett törölniük, a Balázs Show mellett többek között a Heti Hetes és a Fábry Show részleteit. Ezeket az RTL Klub kérésére azonnal törölték, és felszólították a felhasználókat, hogy a jövőben tartózkodjanak az ilyen anyagok publikálásától. A Webisztán azt is hírül adta, hogy a Videobomb decemberben saját tematikus videócsatornákat indít, amelyeket profi televíziós szerkesztők felügyelnek majd.

Prospero az Indexnek további részleteket árult el a Videobomb szándékairól. Bár a Videobomb továbbra is a "notice and take down" elvnek megfelelően cselekszik (vagyis nem köteles folyamatosan monitorozni a tartalmat, de kérésre eltávolítja a jogsértő anyagokat), megpróbálja megelőzni a fentihez hasonló eseteket azáltal, hogy megkereste a legnagyobb hazai tévéadókat. A videomegosztó portál azt javasolta a csatornáknak, hogy együtt dolgozzák ki, milyen feltételekkel (pl. forrásmegjelölés, hossz) tölthetnének fel a felhasználók legálisan műsorrészleteket. "Remélem, a kölcsönös előnyök mentén sikerül megállapodnunk, és a jövőben nem lesz szükség újabb videók letörlésére. Úgy gondolom, az első lépést megtettük. Most várjuk a társaságok válaszát" - írja Miskolczy a javaslatról szóló sajtóközleményben.

Saját biznisz

Bár Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a Webisztánnak elismerte, hogy lát marketinglehetőségeket abban, ha a műsorrészletek bizonyos ellenőrzés mellett felbukkannak a videomegosztó portálokon, az RTL Klub az Indexnek nem kívánta kommentálni a Videobomb javaslatát.

Lehet, hogy a csatorna nem pusztán a jogsértés ténye miatt kérte a műsorrészletek törlését (ezek némelyikén a csatorna logója sem volt látható). Az ügyben megszólalatott RTL-es menedzserek nyilatkozataiból kiderült ugyanis, hogy a televíziós cég mostanában folytat tárgyalásokat arról, hogyan tudnák videomegosztó funkcióval bővíteni az online jelenlétüket.

A csatorna internetes megjelenéséért felelős new media director, Schönléber Zoltán megerősítette, hogy az RTL Klub 2007 elején látványos lépést tesz az online piacon. Ez Schönléber szerint "érinti a videótartalmak megvalósítását kontrollált formában". A médiavezető elmondta, hogy a csatorna szeretné követni azt a nemzetközi tendenciát, amelyben az IPTV, a videomegosztók és egyéb eszközök révén közeledik egymáshoz az internet és a televíziózás. Hogy ez technikailag pontosan hogyan valósul meg, arról Schönléber nem kívánt nyilatkozni. Az Index más forrásból is úgy tudja, hogy az RTL Klub online megújulásának része lesz egy videomegosztó szolgáltatás is.