Árpád
-2 °C
3 °C

Katonai dokumentumokat szivárogtat a weblog

2004.07.28. 16:52
Fájlcserélő hálózatokon véletlenül megosztott, titkos vagy személyes dokumentumokat jelentet meg weblogján egy amerikai férfi. A nagyjából egy hete létező oldalon többek között egy katonai repülőgép roncsáról és egy vécén ülő katonáról is vannak képek, de került föl már táblázat is tengerészgyalogosok neveivel, címeivel.
A See What You Share on P2P ("Nézd, mit osztasz meg a fájlcserélőn") oldalt a Blogspot ingyenes blogszolgáltatón indította egy amerikai férfi, akiről nem sokkal többet tudni annál, hogy Glennek hívják, ötvenkét éves, egy múzeumban dolgozik, és szereti a polkát. Legalábbis a blog adatlapja alapján. A CNet beszámolója szerint az oldal készítője a harminc éves Rick Wallace, aki Németországban él katonatiszt feleségével.

Nem reagáltak

Az oldal nagyjából egy hete létezik, eddig fotók, különböző listák, táblázatok, katonai és rendőrségi jelentések kerültek fel rá, állítólag mind fájlcserélő hálózatokról származnak, és véletlenül lettek megosztva.

Wallace saját blogbejegyzése alapján pár hónapja véletlenül letöltött néhány katonai iratot a Gnutella-hálózatról. Az iraki műveletekről szóló 21 fájl zippelve volt, és a csak hivatalos használatra szánttól a titkosig terjedt a besorolásuk. Glen több katonai létesítményt is megkeresett ezzel kapcsolatban, de sehol sem tettek semmit, ezért hozta létre végül az oldalt. "Mi lehetünk saját magunk legnagyobb ellenségei, ha nem értjük meg a technológia hatalmát teljesen" - írja a honlapon.

Ellenőrizetlen

Az ellenőrizetlen fájlmegosztás a Gnutella-hálózat létezése óta probléma, ez ugyanis már lehetővé tette, hogy a felhasználók akár teljes merevlemezüket megosszák, nem csak az mp3-akat, mint a Napsternél.

Hamar kiderült, hogy sokan vannak, akik jóval több mindent osztanak meg, mint amit szeretnének, így személyes dokumentumok vagy akár olyan cookie-fájlok is a közösbe kerülhetnek, amik például hitelkártyákhoz tartozó jelszavakat tartalmaznak.

"Képzeljük csak el, egy terrorista mi mindent csinálhat ezekkel - mondta Wallace a Cnetnek. - Nem igazán érdekel, ha az emberek megosztják az interneten a szerelmesleveleiket, de az igen, ha olyan információ kerül nyilvánosságra, ami árthat az embereknek." Wallace egyébként olvashatatlanná tesz a dokumentumokban mindent, ami felismerhetővé tenné azokat, vagy az azokban szereplő embereket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?