Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elkészült a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia

2001.05.17. 18:09
Stumpf István kancelláriaminiszter csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia első verzióját, amelynek keretében még májusban összesen 3 milliárd forint értékű támogatási program indul. A három-öt évre vonatkozó stratégia májusban induló programjai elsősorban a civil szervezetek, és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok részére nyújtanak támogatást - hangsúlyozta a miniszter.
A miniszter Budapesten tartott előadásában kifejtette: a Széchenyi-terv információs társadalom- és gazdaságfejlesztési fejezetével összhangban összeállított stratégia célja, hogy Magyarország az információs társadalomra való felkészülésben a közép-kelet-európai régió éllovasává váljon, és ezáltal javuljon az életminőség is.

Megfizethetővé és tömegessé kell tenni a számítógép- és internethasználatot, meg kell teremteni a biztonságos jogi környezetet, és ki kell használni a rendelkezésre álló intellektuális tőkét ahhoz, hogy felzárkózzon az ország az Európai Unió átlagszintjéhez - mondta Stumpf István.

A kialakulóban lévő információs társadalom Magyarország számára nem csupán technológiaváltást, hanem átfogó kulturális-szociális változást eredményez. A három-öt évre vonatkozó stratégia májusban induló programcsomagja elsősorban a civil szervezetek, és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok részére nyújt támogatást - hangsúlyozta a miniszter. A támogatási keretből 2,2 milliárd forintot pályázati úton lehet elnyerni.

Elmondta, hogy az öt hónap alatt társadalmi szervezetek részvételével elkészült stratégiát az információtechnika gyors fejlődése miatt újabb verziókkal folyamatosan frissítik. Legközelebb programokat ősszel hirdetnek meg.

A digitális aláírás bevezetése, és a hírközlési törvény elfogadása, az elektronikus kereskedelmi forgalom megduplázása, a nemzeti kultúrkincs digitalizálása, a kormányzati ügyvitel elektronizálása, az önkormányzatok informatikai rendszerének javítása, a számítógépes oktatás és a távmunka elősegítése, valamint a hátrányos helyzetűek helyzetbehozása szerepel a stratégia programjai között.

A kancelláriaminiszter szólt arról, hogy a Széchenyi-terv 2001-2002. évre több mint 40 milliárd forintot különít el az információs társadalom kiépítésének támogatására.