Mátyás
-6 °C
1 °C

Drót nélkül a világ ura nyomában

2005.10.05. 09:15
Bár a Mountain View-beli pizzériába és konditerembe rejtett titkos Google-hotspotokat nem sikerült megtalálnom, San Francisco főterén sikeresen teszteltem a Google-wifit, ami valószínűleg az egész városban elérhető lesz nemsokára. Egy pálmafa tövében önhatalmúlag azt is eldöntöttem, ki lesz a világ ura.

Nincs más dolgom, laptoppal az ölemben ülök San Francisco főterén, a Union Square-en egy pálmafa alatt, és keresem a Google-wifit. Kicsit aggódom: átrepültem miatta az óceánt, mekkora gáz lesz, ha kiderül, hogy nem is működik.

Kicsit korán jöttem. A Google a napokban, a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban adta be jelentkezését a város főpolgármestere által kiírt pályázatra, amelynek célja, hogy ingyenes drótnélküli nettel lássa el a legeurópaibb amerikai várost.


San Francisco, Union Square. Klikk a képre!

Hogy ki nyer, még kérdés; azt viszont a Szilícium-völgy bennfentesei egy ideje tudják, hogy félig-meddig titokban ugyan, de van már a vidéken Google-wifi, a háromból az egyik hotspot épp itt, a Union Square-en. Meg is találom egyből, bár a szabadtéri netezés Kaliforniában nagyon hülye ötlet, mert annyira tűz a nap, hogy alig látszik a képernyő. A térre verődött, előrelátó sorstársaim különböző eszközökkel védekeznek, ki bokrokkal, ki műmárványfallal, ki saját testével blokkolja az uv-t. Én csak úgy érzésre böködök, vaksin, hernyóként araszolgatva, de így is működik.

Viszont hogy a másik két hotspot hol van, a Google nem hajlandó elárulni. Az biztos, hogy szilícium-völgybeli főhadiszállásom közelében, Mountain View-ban valahol, állítólag egy pizzériában és egy konditeremben, de a szóvivő csak annyit mondott róluk, hogy nem komoly a dolog, csupán a cég "közösségépítő programjának" része.

- Community outreach program my ass - replikázik erre egy szókimondó blogger, aki szerint egy utcagyerekeknek szervezett streetball-bajnokság, na az közösségépítés, nem az ingyennet. Az ingyennet csak látszólag jótékonyság - az ingyennet valójában hatalom.

Három hotspot nem a világ

Három hotspot, amiből kettő titkos, persze nem a világ, ilyesmit bárki összeüt néhány tízezerből a fáskamrában, és ha szerez rá egy rozsdás lakatot, ki sem derül semmi. De hogy közösségépítés? Ilyen könnyen még a helyi ingyenújságot, a Budai Polgár megfelelőjét, a Palo Alto Daily News-t sem lehet megvezetni: mai vezércikkében, amely természetesen a Google-ről szól (a tegnapi és a tegnapelőtti is arról szólt), nemhogy világméretű ingyennetet, hanem egyenesen hálózati alapú operációs rendszert vizionál, amit indexes keretek között már mi is megvizionáltunk, de a Daily News két olyan szakértő véleményével támasztja alá az elméletet, akik két egész könyvet írtak a Google-ről. (John Battelle művének címe a lakonikus "A keresés, avagy hogyan írta át a Google riválisaival az üzlet törvényeit és hogyan alakította át a kultúrát"; Stephen Arnold szűkszavúbb és nagylelkűbb, az ő munkája "A Google-örökség, avagy hogyan alakítja át a szoftveres alkalmazásokat az internetes keresés" címet kapta, és egy fejezete ingyen letölthető.)

Forró nyomon, a vonalon kívül


Google-nek álcázott bólyák. Klikk a képre!

Szerzőink nyilván jó nyomon járnak, de hogy pontosan mire készül a Google, azt ők is csak találgatni tudják, mert a cég titokzatosabban kommunikál, mint a kisvárosnyi Googleplex közvetlen szomszédságában terpeszkedő NASA Ames kutatóközpontja, pedig az se semmi. Én azért nekiindulok, gondolom, legalább néhány fényképet csinálok róluk, de nem jutok át a Google-baseballsapkás parkolóőrön, aki csak "a vonalon kívülről" engedi fényképezni magát és a Google-logós, Google-színű, kék, piros, sárga és zöld terelőbólyákat, de előtte még ahhoz is rádión kér engedélyt a biztonsági főnöktől. Nyilatkozni nem hajlandó senki - a Google azóta különösen utálja a sajtót, amióta a Cnet egyik újságírója rákeresett a Google-ön a vezérigazgató Eric Schmidtre, és megírta, mennyit keres.

Víz, levegő, paranoia

A paranoia érthető. A Google egyszerre és egy irányba nyomul nemcsak itteni vetélytársaival, a Yahoo-val és az Ebayjel, hanem a Microsofttal is odafönt Redmondban. Alig csitult valamennyit a világ összes könyvének beszkennelését célzó Google Print-projekt körüli vihar, a Yahoo máris bejelentette, hogy beszkenneli a világ összes könyvét; alig jelentette be a Google saját VoIP-alkalmazását, a Google Talkot, az Ebay máris bekebelezte a netes telefónia éllovasát, a Skype-ot. Mindenki mindenki nyomában. És Mountain View-ban most két Redmondból dezertált, volt Microsoft-nagymenő gyártja a kódot, a keresőspecialista Kai-Fu Lee, ami még érthető is, illetve az a Mark Lucovsky, aki a Windows néven ismert operációs rendszer egyik főépítészeként ismeretes. Ő mit keres vajon itt? Biztos a víz meg a jó levegő.

Biztonságos?

Mi az a wifi?
A wifi a "wireless fidelity"-ből alkotott betűszó, és egyszerűen nagy sebességű drótnélküli internetelérést jelent. A manapság elterjedt 802.11b szabvány a 2,4 gigahertzes frekvenciatartományt használja, ami meglehetősen zsúfolt: használják többek között mikrohullámú sütők, rádiós bébimonitorok és távirányítós garázsajtónyitók is. Az elérést biztosító access pointok átlagosan 28 milliwatt teljesítményre képesek. Az ennél erősebb készülékek épületen belül körülbelül 100-150, szabadtéren 300-400 méterre látnak el. A fizikai rálátás egyébként is fontos: a jelet könnyen blokkolhatja egy-egy vastag fal, a víz, a nedvesség vagy akár az emberi test is. A "hotspot" (forró pont), más néven AP (access point, elérési pont) gyakorlatilag az a hely, ahonnan a felhasználó hozzáfér a hálózathoz.
A potenciális világuralmi tervek egyik jele, a Google-wifi egyébként bír egy nagyon fontos tulajdonsággal: biztonságos. A világ hotspotjainak nagy részén ugyanis titkosítatlanul áramlik az információ, és ez sokakat zavar; a Google viszont fogja magát, és az egész adatforgalmat átküldi saját szerverein. Annyi van neki, hogy simán megteheti. Ehhez ad kliensoldali szoftvert is: a Secure Access nem túl publikus helyről ugyan, de letölthető - állítólag egy szoftvermérnök "20 százalékos" projektje keretében született. (A Google arra kötelezi alkalmazottait, hogy a hét öt munkanapjából egyet saját bohóságaiknak szenteljenek - így született a készítőjéről elnevezett Orkut közösségi szájt és az AdSense kontextuális hirdetési rendszer.)

Az adatforgalmat a Google-ön átterelő Secure Access vállalkozó kedvű felhasználók szerint Londonban működik, bár Skandináviában nem. A Google csak a három bevallott hotspotért vállal felelősséget, de azokból ugye kettő titkos, és nem is találtam meg őket, mert itt legalább annyi a pizzéria meg a konditerem, mint otthon az eMagyarország-pont. San Franciscóban a Union Square-en biztosan megy, és lehet, hogy nemsokára az egész város átáll rá. Aztán az ország. Aztán a kontinens.

Community outreach program my ass. Na, ki lesz a világ ura?