Ágnes
-1 °C
2 °C

Interneten szerveződnek az európai terrorsejtek

2006.04.12. 15:00
Két jelenségre figyelmeztetnek a madridi és londoni merényletek nyomozásai: a terrorsejteket ma már Európán belül alakítják ki, a másik pedig, hogy az internetet használják fel ezek a terroristák a kiképzésre és tervezésre.
A 191-es halálos áldozatot követelő 2004-es madridi merényletek ügyében vizsgálódó egyik spanyol bíró szerint helyi terroristák követték el a cselekményt, akiket csupán inspirált - de nem irányított - az al-Kaida. Ez a csoport a kitervelésben egy weboldal tanácsait követte. Korábban a brit Observer című lapban jelent meg egy kormányzati jelentés vázlata, mely szerint a tavalyi londoni támadásban részt vett személyek sem voltak tagjai nagyobb terrorhálózatnak, a terrorcselekmény kiterveléséhez pedig a weben fellelhető információkat használták fel, írja a Reuters.

Míg a nyolcvanas-kilencvenes években még afganisztáni táborokban képezték ki a terroristákat, addig ma már inkább a neten autodidakta módon készülnek fel. "Eléggé világosnak látszik, hogy az internet minden korábbinál nagyobb szerepet játszik a radikalizálódásban és a toborzásban, és könnyíti is a támadások gyakorlati megtervezését" - nyilatkozta Gijs de Vries, az Európai Unió terrorellenes vezetője.

Peter Clarke, a brit terrorelhárítás egyik vezetője szerint tavaly leplezték le az első virtuális hálózatot. Ez a terrorcsoport az interneten szervezte meg magát, és nincs bizonyíték arról, hogy tagjai bármikor is találkoztak volna a valóságban. Arról is megkérdezték, hogy véleménye szerint kivitelezhető-e egy terrorcselekmény egy olyan csoporttal, melynek tagjai kizárólag a neten tartják a kapcsolatot, Clarke azt válaszolta, hogy szerinte ez teljes mértékben megvalósítható, és nem látja, hogyan lehetne ezt megakadályozni.