Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Cyberkávézókban interneteztek a gépeltérítők

2001.09.24. 19:36
A tizenkilenc gépeltérítő többsége rendszeresen internetezett - állapították meg a terroristák nyomait kutató FBI-ügynökök. Általában nyilvános terminálokon keresztül fértek hozzá a számítógéphálózathoz, a kapcsolattartáshoz névtelen, ingyenes e-mail postafiókokat használtak, és vásároltak is, például repülőjegyeket a Travelocitynél. Online aktivitásuk azonban csak utólag tűnhet gyanúsnak: számítógépbiztonsági szakértők szerint az FBI azóta engedélyezett internetlehallgató-rendszere egyiküket sem szúrta volna ki.
A támadás óta több részletre is fény derült: a terroristák gyakran neteztek a Kinko's internetkávézó-láncolat üzleteiben, ahol anonim e-mail postafiók létrehozására is lehetőségük volt. Ezeket az e-mail fiókokat csak akkor lehetett volna kapcsolatba hozni az elkövetőkkel, ha a hatóságok fizikailag is követték volna őket, és távozásuk után megvizsgálták volna a Kinko's naplófájljait. Az FBI azt is bebizonyította, hogy a terrortámadáshoz használt repülőjegyek egy részét a floridai Hollywood egyik Kinko's üzletében vásárolták a neten keresztül - ez Amerikában mindennapos dolog, és a terroristák még a légi mérföldek gyűjtésére szolgáló törzsutasszámukat is megadták, tehát a tranzakcióban semmi nem utalt a folytatásra. A Travelocity online utazási iroda illetékese elzárkózott annak közlésétől, hogy vajon a kívánt ülést is az interneten választották-e ki az elkövetők - az iroda rendszere erre egyébként lehetőséget ad.

Alsheri könyvtárba járt

Egy floridai porfészek, Delray Beach könyvtárosa bejelentette, hogy az egyik elkövető augusztus végén gyakran megfordult a könyvtár nyilvános internetterminálja előtt. Bebizonyosodott, hogy a könyvtáros Mohald Alshehrit látta, aki később a Világkereskedelmi Központ déli tornyát rombadöntő UA175-ös járatot térítette el. Az FBI lefoglalta a könyvtár számítógépét, ahogy más nyilvános gépeket is, amelyeket használhattak az elkövetők. A gépeket bitről-bitre átvizsgálják, hátha találnak valami árulkodó nyomot.

Satam al-Suqami, Waleed al-Shehri, Wail al-Shehri

A New Technologies (NTI) specialistája, Curt Bryson a Wired Newsnak nyilatkozva úgy vélte, a nyilvános gépek "boncolása" használható nyomokat eredményezhet, ám a terrortámadás előtt hiába működött volna az FBI internetlehallgató-rendszere, a terroristák aktivitása aligha akadt volna fent rajta. Az NTI számítógépbiztonsági cég a biztonsági réseken kívül "számítógép-boncolással" is foglalkozik, specialitásuk az adatszivárgás mikéntjének felderítése és számítógépes bizonyítékok gyűjtése. Az NTI megrendelői közé tartozik Amerika öt legnagyobb könyvelőcége, számos Fortune 500 vállalat, kormányügynökség és az amerikai hadsereg több részlege is.

Bryson szerint az internetes kommunikáció hatalmas volumene nem teszi lehetővé az általános lehallgatást, mert a lehallgatószoftver mesterséges intelligenciája még nem elég jó ahhoz, hogy kiszúrja a bűnözői magatartásformákat. Embereknek kell analizálnia a lehallgatás során gyűjtött töménytelen adatot, ehhez pedig a hatóságoknak nincs, és nem is lehet elég embere. Az FBI ennek ellenére már órákkal a terrortámadás után telepíteni kezdte a "húsevő" (carnivore) néven elhíresült internetlehallgató-berendezéseket a nagy internetszolgáltatók rendszerére, amihez később az antiterrorista törvénycsomag részeként az amerikai szenátus törvényi felhatalmazást is adott. A teljes internetes forgalmat kulcsszavak alapján szűrő rendszert korábban hivatalosan nem használták, telepítéséhez a támadás előtti tervek szerint eseti bírósági engedélyre lett volna szükség.

Atta az AOL Instant Messengerrel chatelt

Az FBI cybernyomozói a nagy ingyenes e-mail szolgáltatók, például a Yahoo és a Hotmail címlistáit is átvizsgálták. A nevek között megtalálták néhány terroristáét, például Mohammed Attáét is, ám a bemutatkozó szövegből ("Hobbim a bombagyártás és a repülővezetés") és a frissítés dátumából egyértelműen kiderült, hogy csupán rosszízű tréfáról van szó. Az AOL Instant Messenger üzenőrendszeren beszélgetők között viszont megtalálták Atta feltehetően valóban használt azonosítóját is.

Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi, Hamza al-Ghamdi.

A világ tőzsdéin történtek vizsgálata aztán fényt derített arra is, hogy a terroristák nem csak az internethez, hanem a pénzügyi rendszerekhez is értettek. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a támadás előtti napokban akkor még érthetetlen, azóta viszont milliárdos haszonnal járó opciós üzletek köttettek légitársaságok és biztosítótársaságok részvényeire.