Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Uncyclopedia, a hülyék Wikipediája

2006.08.07. 15:30
Lassan 18 000 szócikknél tart a világ legnagyobb enciklopédiájának paródiája, és Unciklopédia néven már magyar nyelvű mutációja is van. Az eredeti, másfél évvel ezelőtt indult Uncyclopediát már tavaly bekebelezte a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales. Pedig tudhatta volna, hogy a közösségi humor csak néhol vicces, általában inkább ijesztő.

"Finnish On silmässäni paskaa - Hungarian Szar van a szememben". Ezzel a fergetegesen vicces példával illusztrálja a finn és a magyar nyelv rokonságát az Uncyclopedia, a világ legnagyobb viccwikije, amely másfél éves története alatt 18 000 angol és mutációi révén további sok ezer nem angol nyelvű bejegyzést termelt. A szembeszarnál telik jobb poénokra is az Uncyclopediát szerkesztő önkéntesektől, de telik sokkal rosszabbakra is. A szócikkek minősége ugyanúgy változik, mint a Wikipedián, igaz, a mennyiség meggyőző: a hivatalosan 2001-ben indított anyaszájt egy év alatt 20 000 szócikkel bővült, így az Unyclopedia növekedési üteme nem sokkal marad el mögötte.

Bekebelezte a saját anyja

Az Uncyclopediát 2005 januárjában hozta létre Jonathan Huang és egy anonimitásba burkolózó társa, azzal a bevallott céllal, hogy helyet adjon a saját magát túl komolyan vevő, mostanra az Enyclopedia Britannicával versengő Wikipedia paródiájának.

Az Uncyclopedia gyakorlatilag a Wikipedia egyik legnépszerűbb szócikkéből, a rossz viccek és egyéb törölt nonszensz-folyamból nőtt önálló projektté. Logója a Wikipedia földgömbjéhez képest egy krumplinak mondott tojás lett, különböző nyelvek betűi helyett kerekesszék-piktogrammal és dollárjellel. Jelmondata a "Free enyclopedia" (szabad, ingyenes enciklopédia) helyett a "content-free encyclopedia" (a tartalommentes enciklopédia), leggyakrabban idézett személyisége Oscar Wilde, akit a szerzők nyakra-főre előhoznak a lehető legváratlanabb helyzetekben. A magyar nyelvről írt szócikk például Oscar Wilde-nak tulajdonítja többek között azt a mondást, miszerint "A magyarok furcsa népség", és azt is, hogy "A tarka szarka farka tarka". Ez talán a legviccesebb.

Az Uncyclopedia nem sokáig maradt önálló; a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales messze földön híres humorérzékéről tanúskodik, hogy az indulás után nem sokkal bekebelezte, és a Wiki-birodalom részévé tette a paródiaszájtot. Mikor tavaly májusban az Uncyclopedia kinőtte eredeti szerverét, a Wales tulajdonában álló, profitorientált, sok száz közösségi tartalomszájt fölött atyáskodó Wiki Inc. adott neki helyet, és Wales cége nem sokkal később az uncyclopedia.org domaint is megvásárolta.

A közösségi humor nagyjai

Minden közösség annyira humoros, amennyire a tagjai azok: az Uncyclopedia Magyarországot leíró szócikkből például kiderül, hogy az ország hivatalos nyelve az ógörög, vagy valami hasonló, talán Fortran vagy C; fővárosa Bukarest, királya "valaki, a hangulattól függ"; nemzeti sportja a pornográfia, a differenciálegyenletek megoldása és a háborúk elvesztése. A magyar zászló piros-fehér-zöld, és rá van írva nagybetűkkel, hogy FAK THE POLICE. Ez nemcsak vicces, hanem nagyon találó is.

A nagy Wikipediához hasonlóan az Uncyclopediának is rengeteg mutációját alkották meg a világ önjelölt humoristái, így a francia Désencylopédie, az orosz Abszurdopegyija és a cseh Necyclopedie mellett természetesen létezik direkt magyar változat is. Az Unciklopedia.hu most, augusztus elején 101 szócikknél tart, a poénparádéban szerepel Eger városa, Mucsa község, a kutyagumi-fényképészet és egy rekeszizmot próbára tévő szócikk Kolumbusz Kristófról. Hahotázzunk együtt!

"Kolumbusz Kristóf spanyol hajós, kereskedő, utazó. Ja, meg tévedésből felfedezte Amerikát. Kolumbusz 1492-ben indult útnak Sánta Mária nevű hajóján, hogy megkerülje a Földet és eljusson Indiába. Kortársai döbbenten fogadták az ötletet, azt gondolták ugyanis, hogy majd le fog esni a Földnek a másik oldalán ami lefelé néz. (...) Amikor eljutott Amerikába, azt hitte, Indiában van, mert még sosem volt Indiában, és nem vette észre a különbséget. (...) Amerikát így nem Kolumbuszról nevezték el, hanem egy Amerigo Vespucci nevű olaszról, aki elég híres, többek közt arról, hogy elnevezték róla Amerikát."

A Monty Pythonnak is voltak rossz pillanatai.  • Vennék
  • Hírek