Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A pártok is utálják a spamet

2006.04.07. 12:15
Az Index arra volt kíváncsi, a hét legnagyobb párt milyen elvek mentén levelezik a szimpatizánsokkal, illetve mit tehet, aki inkább menekülne az ölelésből.

A választási kampány finisében utánajártunk, mire számíthatnak a felhasználók, ha még az utolsó pillanatban feliratkoznak a parlamenti pártok hírleveleire. Van-e például adatvédelmi nyilatkozat, és biztosítanak-e egyszerű lehetőséget a leiratkozásra.

Az Index kísérleti célból létrehozott egy ingyenes postafiókot, hogy feliratkozzunk a nagy pártoknál, amire csak lehet. Már ezen a ponton elakadni látszott a körkép elkészítése, mert a fidesz.hu-n három különböző böngészővel is hibás regisztrációt jelzett az oldal.

Meggyógyított címek

Míg a többi párt oldalairól előástuk a regisztráció és a feliratkozás menetét, és ha volt, elmentettük az adatkezelési nyilatkozatot, a Fidesz címeiről sorban visszapattantak az emailjeink.

A belpolitikai rovat, majd később a Fidesz webmaster szíves közlésére kiderült, hogy pártnál a teljes index.hu domain fél éve tiltólistán van. Amikor ezt sikerült elhárítani, el tudtuk juttatni a kérdéseinket a párt illetékeseihez.

Küldési sorrend

Azt tudakoltuk (elküldési sorrendben) az SZDSZ, MDF, Fidesz, MSZP, MIÉP-Jobbik, Centrum és a Munkáspárt sajtóosztályától, hogy hányféle hírlevélre jelentkezhet náluk az egyszeri felhasználó. A kampányidőszakra tekintettel átveszik-e a korábbi online akciók során, kérdőívek kitöltésénél megadott emailcímeket.

Természetesen megtudakoltuk, hogy kampányeszközként használnak-e kéretlen reklámlevelet (spam), és milyen leiratkozási lehetőséget biztosítanak a hirtelen megszaporodott pártos emailek ellen berzenkedő felhasználóknak. A válaszok a beérkezés sorrendjében olvashatók.

Forgalomra számít a Fidesz

A Fidesznél többször is megköszönték, hogy a bugos weboldalukra felhívtunk a figyelmet. Jelenleg kétféle hírlevelet továbbítanak, egy napit és egy hetit. Korábban sem a fidesz.hu sem a fideszfrakcio.hu nem indított regisztrációval járó online akciókat, mondta el a párt részéről Dudás Tamás.

Az első ilyen kezdeményezésük a jelenleg is futó Mutasd magad! képgaléria, ahol a fotók feltöltésének feltétele az emailcím megadása. Mint a leírásban is olvasható, az így megadott címeket az akció zárultával törlik.

A Fidesz nem küld spamet, akinek pedig terhére van a sok email, átmeneti vagy akár végleges jelleggel leiratkozhat a honlapon keresztül. A választás során várhatóan megnövekvő látogatottságra a Fidesznél újabb szerver beállításával készülnek, emiatt volt gond a regisztrációs oldallal, mondta Dudás Tamás.

Kétszintű lista az MDF-nél

Az MDF-hírlevelére egyrészt a honlapon lehet feliratkozni, másrészt azok a szimpatizánsok, akik ilyen igényüket elküldik az MDF főszervezőjének, bizonyos belső tájékoztató leveleket is megkaphatnak, mondta el Kovács Ágnes a párt sajtóosztályáról.

Az így megadott email címeket bizalmasan kezelik, a leveleket titkosított másolatban küldik, tehát a címzettek egymást címeit sem látják. A feliratkozottak listájához illetéktelen semmilyen módon nem férhet hozzá.

Az MDF a korábbi akcióban megadott címeket nem veszi át a kampányhoz, és nem használnak kéretlen emailt sem. Leiratkozni a honlapon és a főszervezőhöz küldött levélben lehet, tudtuk meg.

Szocialista hírlevél-metropolisz

Az MSZP-től a leveleket gyakoriság (napi vagy heti összefoglaló) téma alapon lehet megrendelni, írta válaszában az MSZP internetes szerkesztősége. Mi a regisztrációt követően a beállítás oldalon választókörzet, sőt település alapú menüket is találtunk. Ezen kívül a felhasználó külön értesítést kérhet a párt rendezvényeiről is.

A szocialista párt a korábbi akciókban megadott emailcímekre meghívót küld azoknak, akik korábban ebbe beleegyeztek, a spamet viszont megvetik. A leiratkozásra két lehetőség van. Egyrészt a honlapon, a belépés után, a beállítások menüben, vagy emailben az általános címeiken.

Önkéntes jobbikos rendszergazdák

A Jobbik nem rendelkezik állami támogatással, így nagy infrastruktúrát sem építhetett ki, mondta el az Indexnek Novák Előd, a Jobbik főszervezője. Néhány aktivista végzi az informatikai feladatokat is.

Ettől függetlenül a főszervező úgy véli, elég erős a Jobbik az internetes kampányban, mert sokan mozgalmi feladatnak tekintve továbbküldik a leveleiket, illetve segíti őket a Nemzeti Hírháló és Kuruc.info hírlevél rendszere is.

A kis jobboldali párt a hírlevelét már több mint 10 ezer címre továbbítja, a választási időszakban és korábban is átlagosan napi egyet, mondta Novák Előd. A Jobbiknál úgy tartják, aki velük szimpatizál, általában érdeklődik tevékenységük iránt. Leiratkozó így nem sok van, de azt bármelyik címen jelezhetik, és nyomban törölik a címet. Feliratkozni honlapunk felületén lehet, illetve rendezvényeken papíron.

Centrum: csak tagoknak

A Centrum-nál jelenleg nincs publikus hírlevélre feliratkozás. Csupán a tagoknak küldenek ki hírlevelet, ők pedig saját ismerőseiknek továbbítják, mondta el a párt részéről Pénzes Péter.

Adatbázisuk így csak a Centrum regisztrált tagjait, illetve a regisztrált pártolókat tartalmazzák. A kis párt szintén nem alkalmaz spamet. Amennyiben a tagok közül jelzi valaki e-mailen, hogy nem kíván rendszeres értesítést kapni a hírekről, akkor kiveszik a címlistából, mondta a párt képviselője.

MKMP: figyelmes levélméret

A Munkáspárt Központi Sajtóirodája lapunkkal azt közölte, hogy a Magyar Kommunista Munkáspártnak (MKMP) jelenleg egy, viszont teljes értékű levelezőlistája van. Ezen továbbítják folyamatosan a híreket, információkat, beszámolókat. (Bárhogy szerettük volna, a listára nem sikerült felkerülnünk.)

A Munkáspárt nem veszi át a korábbi online akciók során gyűjtött címeket. A listákon csak az van jelen, aki erre konkrétan jelentkezik, közölte Székely Péter, a sajtóiroda munkatársa. Spamet a párt semmiképpen nem alkalmaz.

Ahogy a listára jelentkezés a Munkáspárt honlapján lehetséges, úgy lehet ott leiratkozni is. A baloldali pártnál ügyelnek arra is, hogy ne terheljék a levelező lista címzettjeit, így megpróbálják kordában tartani az emailek méretét, mondta Székely Péter.

Téma szerinti feliratkozás az SZDSZ-nél

Az SZDSZ válaszára kellett legtovább várnunk, az utolsó utáni pillanatban érkezett meg. Eszerint az SZDSZ.hu pártportálon keresztül jelenleg nincs lehetőség hírlevélre feliratkozni, mondta el Grúber Gabriella, a sajtóosztály munkatársa. Bár külön rákérdeztünk, a szerkesztőségünk több tagjának kéretlenül érkező kovácspistis értesítőkről nem tudtunk meg közelebbit.

A sajtóosztály szűkszavú válaszában annyi állt, hogy a felhasználók hozzájárulhatnak az egyes kampányoldalakon, hogy a kitöltött adataikat felhasználva a későbbiekben információs anyagot kapjanak a pártról és a programjairól. Ezekre a címekre az SZDSZ folyamatosan küld e-maileket, de csakis az elfogadott témában.

Tehát átveszik és folyamatosan karbantartják a korábbi adatokat, foglalta össze az eljárást Grúber Gabriella. Spamet viszont a liberális párt sem használ. A leíratkozás bármelyik levélről a párt központi oldalán fellelhető e-mail címekre írva kérhető.