Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Vírus és áltudomány a Wikipedián

2006.11.06. 11:53
Ismét megkérdőjeleződött a Wikipedia onine enciklopédia hitelessége, miután kiderült, hogy hónapokig az ajánlott cikkek között volt egy áltudományos koholmány. A német nyelvű Wikipedia egyik oldaláról pécés vírust lehetett letölteni, és több tucat életrajzban találtak más szájtokról lenyúlt részleteket.

Majdnem egy évig fent volt a Wikipedián egy cikk az NPA személyiségekről, és vélt kiválósága miatt májusban még a "Good Article" plecsnit is megkapta. Így a cikk felkerült a Wikipedia összesített toplistájára, ami annyit jelent, hogy az összes cikk legjobb 0,2 százalékába tartozott. A hosszú hónapokig tartó sikertörténet azonban váratlanul véget ért, és a cikket egyszerűen kitörölték a rendszerből. Kiderült ugyanis, hogy egyetlen ember, az NPA elméletet kitaláló Anthony M. Benis írhatta a cikket, a munkát azonban semmilyen más tudományos írás nem támasztja alá.

Elég nagy baj, hogy e tudományos koholmány megkapta a Wikipedia elismerő plecsniét, hiszen ezzel azt sugallja az olvasónak, hogy hiteles és fontos írás. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy egyedi esetről van szó, hiszen a Wikipedián bárki írhat cikket, és a kamu oldalak kiszűrése a teljesen hétköznapi internetezőkre van bízva. Ők viszont nem feltétlenül értenek ahhoz, amit olvasnak. Az NPA personality theory esetében egy pszichológiában jártas tudós talált rá az írásra, és meg tudta győzni a közösséget arról, hogy a cikket törölni kell. De vajon mennyi hasonló áltudományos cikk lehet még a Wikipedia több mint másfélmillió cikke között?

A Wikipedián azonban már nemcsak félrevezető cikkek jelennek meg, hanem számítógépes vírusok is, írta a The Age című ausztrál lap. A német nyelvű cikkek közt megjelent egy vírusra mutató egy link, amely azt állította magáról, hogy rákattintva az alávaló Blaster féreg kiirtásához lehet letölteni egy segédprogramot. Az ismeretlen tettes még spameket is küldött a német internetezőknek, amelyben a wikipediás cikkre hívta föl a figyelmet, így terelve őket a kártékony kód közelébe. A Wikipedia adminisztrátorai hamar rájöttek az átverésre, és eltávolították a cikket.

A fentiekhez képest pedig igazán semmiség, hogy a Wikipedia egyik kritikusa több tucat életrajzi cikkben fedezett fel más szájtokról lenyúlt részleteket.