Valér
4 °C
8 °C

Hazánkban nem terjed az internet

2004.11.26. 16:28
Egy év leforgása alatt lényegében változatlan maradt a számítógéppel ellátott háztartások aránya hazánkban, és nem csökkent a digitális szakadék, derült ki a World Internet Project 2004-es felmérésének hazai eredményeiből.
A World Internet Project magyar kiadása 2001-ben indult, amikor az internet csak kevesek kiváltsága volt és a magyar lakosságnak ekkoriban csupán tizenhét százaléka használta a világhálót. Azóta bíznak abban a kutatás készítői (a TÁRKI, az ELTE ITHAKA és a BME ITTK munkatársai), hogy valamelyik adatfelvétel után majd egyszer csak meredek felívelésről, fordulópontról számolhatnak be. Ebben azonban minden évben, így az idén is csalódniuk kellett.

A tavalyi huszonöt százalék után 2004-ben a lakosság huszonkilenc százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szokott-e internetezni, ami biztos fejlődést mutat, de semmiképp sem áttörést. Még inkább elgondolkoztató ez a tendencia, ha azt az aggasztó adatot is számításba vesszük, amely szerint a számítógépek otthoni elterjedtsége csupán harminckét százalékos, és az a szám az elmúlt évben alig változott.

Nem kell net

Dessewffy Tibor, a World Internet Project magyarországi kutatásának vezetője szerint botrányos, hogy míg az évek folyamán egyre csökkent azoknak az aránya, akik túl drágának tartották internetet, radikálisan nőtt azoknak a száma, akik szerint világháló semmit sem nyújt.

Iskolai sikerek

A kutatásból az is jól kivehető, hogy az életkort és az iskolai végzettséget figyelembe véve két részre szakadt a társadalom. Az iskolai internetelérést biztosító Sulinet programnak köszönhetően a 25 évesek vagy annál fiatalabbak hetven százaléka internetezik, az ennél idősebbeknek azonban csak húsz százaléka. Különösen alacsony a használók aránya a 60 évesnél idősebbek körében, mindössze két százalék.

Szerencsére van olyan terület, ahol hazánk még az Egyesült Államokat is megelőzi, például az iskolai internethasználat arányában, és hazánkban európai szinten is magas, negyven százalékos az otthoni szélessávú elérések aránya.

A felmérés készítői szerint a jövőben célba kell venni a lemaradó rétegeket, és új interaktív szolgáltatások bevezetésével kellene hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen érdeklődjenek a mindennapokat is megkönnyítő internet iránt.