Gusztáv
3 °C
7 °C

Lemaradhatunk a digitális televíziózásban

2004.07.19. 10:32
Egy tanulmány szerint 2010-re több mint százmillió háztartás fog hozzáférni digitális televíziós csatornákhoz, de Magyarországon várhatóan csak egymillióan állnak át a jelenlegi analóg vételről a digitálisra. Hazánk csak Romániát és Csehországot előzi meg a listán, de keleti szomszédunk hamarosan elénk kerülhet.
Huszonnégy százalékkal, 39,5 millióra nőhet az európai digitális televíziós háztartások száma 2004-ben. Az Informa Media Group által készített tanulmány szerint 2010-re ez a szám meghaladhatja a 112 milliót. Hazánkban hat év múlva várhatóan több mint egymillió, az összes televíziós háztartás harmada áll át a jelenlegi analóg vételről a digitálisra. Magyarország jelenleg csak Romániát és Csehországot előzi meg a listán, hat év múlva azonban már keleti szomszédunk is lehagyhatja hazánkat az Informa Media 21 országra kiterjedő vizsgálata szerint.

Simon Murray, a tanulmány szerkesztője szerint a digitális penetráció 2010-re a vizsgált 21 országban nem éri el az 50 százalékot, de hét országban meghaladhatja a 66-ot is. Jelenleg Anglia után, Franciaországban, Németországban és Olaszországban a legmagasabb az ilyen típusú háztartások száma. Közülük a legnagyobb, több mint ötszörös növekedés Németországban várható.

Magyarországon jelenleg a UPC nyújt digitális szolgáltatást a UPC Directen keresztül valamivel több mint 100 ezer háztartásban. A tervezett új csatornák miatt a legnagyobb kábelszolgáltatónál már jelezték, hogy 2005-ben várhatóan megkezdik a digitális műsortovábbításra való áttérést.

Nincs több hely

Az átállásra már csak azért is szükség van, mert a szolgáltatók technikai kapacitásai beteltek. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendkívül költséges átállás után a jelenleginél jóval több televíziós csatornára lenne szükség. Közben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a digitális földfelszíni sugárzást (DVB-T) támogatná elsősorban. A szabályozás és a nemzetközi koordinációs feladatok az állam részéről elsősorban a digitális földfelszíni sugárzásra való átállásban aktuálisak - jelezte korábban érdeklődésünkre Bánkúti Erzsébet, az IHM hírközlési helyettes államtitkára. Ugyanakkor nem titkolta azt sem, hogy a tárca platformsemlegesen szeretne közreműködni az átállásban.

Az Antenna Hungária Rt. ez évben 720 millió forintot kap az IHM-től, valamint az Országos Rádió és Televízió Testülettől a DVB-T kísérleti adásainak további fejlesztésére. A társaság tervei szerint a fővárosban két multiplexen összesen 10 programot tudnak majd digitálisan továbbítani szeptembertől. A Kabhegyen keresztül pedig a budapestiek közül ugyancsak öt program továbbítható majd digitálisan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!