Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemaradhatunk a digitális televíziózásban

2004.07.19. 10:32
Egy tanulmány szerint 2010-re több mint százmillió háztartás fog hozzáférni digitális televíziós csatornákhoz, de Magyarországon várhatóan csak egymillióan állnak át a jelenlegi analóg vételről a digitálisra. Hazánk csak Romániát és Csehországot előzi meg a listán, de keleti szomszédunk hamarosan elénk kerülhet.
Huszonnégy százalékkal, 39,5 millióra nőhet az európai digitális televíziós háztartások száma 2004-ben. Az Informa Media Group által készített tanulmány szerint 2010-re ez a szám meghaladhatja a 112 milliót. Hazánkban hat év múlva várhatóan több mint egymillió, az összes televíziós háztartás harmada áll át a jelenlegi analóg vételről a digitálisra. Magyarország jelenleg csak Romániát és Csehországot előzi meg a listán, hat év múlva azonban már keleti szomszédunk is lehagyhatja hazánkat az Informa Media 21 országra kiterjedő vizsgálata szerint.

Simon Murray, a tanulmány szerkesztője szerint a digitális penetráció 2010-re a vizsgált 21 országban nem éri el az 50 százalékot, de hét országban meghaladhatja a 66-ot is. Jelenleg Anglia után, Franciaországban, Németországban és Olaszországban a legmagasabb az ilyen típusú háztartások száma. Közülük a legnagyobb, több mint ötszörös növekedés Németországban várható.

Magyarországon jelenleg a UPC nyújt digitális szolgáltatást a UPC Directen keresztül valamivel több mint 100 ezer háztartásban. A tervezett új csatornák miatt a legnagyobb kábelszolgáltatónál már jelezték, hogy 2005-ben várhatóan megkezdik a digitális műsortovábbításra való áttérést.

Nincs több hely

Az átállásra már csak azért is szükség van, mert a szolgáltatók technikai kapacitásai beteltek. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendkívül költséges átállás után a jelenleginél jóval több televíziós csatornára lenne szükség. Közben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a digitális földfelszíni sugárzást (DVB-T) támogatná elsősorban. A szabályozás és a nemzetközi koordinációs feladatok az állam részéről elsősorban a digitális földfelszíni sugárzásra való átállásban aktuálisak - jelezte korábban érdeklődésünkre Bánkúti Erzsébet, az IHM hírközlési helyettes államtitkára. Ugyanakkor nem titkolta azt sem, hogy a tárca platformsemlegesen szeretne közreműködni az átállásban.

Az Antenna Hungária Rt. ez évben 720 millió forintot kap az IHM-től, valamint az Országos Rádió és Televízió Testülettől a DVB-T kísérleti adásainak további fejlesztésére. A társaság tervei szerint a fővárosban két multiplexen összesen 10 programot tudnak majd digitálisan továbbítani szeptembertől. A Kabhegyen keresztül pedig a budapestiek közül ugyancsak öt program továbbítható majd digitálisan.