Kínai ellenzékit juttatott börtönbe a Yahoo

2006.02.10. 16:00
Az újságírókat védő nemzetközi szervezet, a Reporters Sans Frontiéres állítása szerint a portál által szolgáltatott adatok alapján ítélték el Li Cset.

Li Cset 2003-ban nyolc év börtönre ítélték miután a neten az állami korrupciót kritizálta.

A Reporters Sans Frontiéres (RSF) először tavaly, egy újságíró bebörtönzése kapcsán vádolta besúgással a Yahoo-t, és követelte, hogy a cég hozza nyilvánosságra, hány személyről adott ki információkat a kínai hatóságoknak.

propaganda
Szidtad a rendszert?

Si Taót tavaly áprilisban - állítólag a Yahoo közreműködésével - rendszerellenes online publikációért tíz év börtönre ítélték.

A Yahoo szóvivője Mary Osako leszögezte, hogy a vállalat "csak azt tette, ami törvény szerinti kötelessége volt".

"Nagyon vigyáztunk, hogy csak arról adjunk adatot, amiről kérnek - mondta a szóvivő az AFP-nek - A kínai kormányzatnak ugyanakkor nem kötelessége tájékoztatni a szolgáltatókat, hogy miért kér egy adott információt, és rendszerint nem is tájékoztat."

Az RSF szerint a Yahoo pontosan tudta, hogy nem bűnözőkről, hanem újságírókról és ellenzékiekről ad ki adatokat.

Ávósportálok

Kína szigorúan korlátozza az internethasználatot: minden politikai fenyegetést jelentő tartalmat blokkolnak, például a Tienanmen téri mészárlásra vagy ismert emigránsokra való utalásokat.

Mivel azonban Kína a világ második legnagyobb internetes piaca, a külföldi cégek az emberi jogi szervezetek nyomása ellenére is igyekeznek az országban üzletelni. A Microsoft, a Google, a Yahoo, és a Cisco egyaránt kemény kritikákat kapott, amiért együttműködik a kommunista hatóságokkal az internet cenzúrázásában.

A Google például nagy felháborodást keltett azzal, hogy közölte: kizárja a politikailag érzékeny témákat kínai keresőjéből, a Peking diktálta feltételeknek megfelelően.  • Tippek
  • Bankszámla