Piroska
-1 °C
5 °C

Kritikus hibák az Explorerben

2003.11.27. 12:28
A Microsoft böngészőjében öt új támadható pontot találtak. A biztonsági hibákat kihasználó hackerek átvehetik az irányítást a felhasználó számítógépe fölött.
A koppenhágai Secunia vállalat informatikai szakértői szerint az új hibák az Internet Explorer 6.0 verziót érintik, de más változatoknál is előfordulhatnak. A programozási hibák segítségével a hackerek kikerülhetik a védelmi rendszereket és hozzáférhetnek a számítógépen tárolt személyes adatokhoz.

Nagyon súlyos

A dán vállalat a most fölfedezett biztonsági hibák a "szélsőségesen kritikus" kategóriába sorolta be, ezért azt tanácsolja a felhasználóknak: vagy tiltsák le az Active Scripting funkciót, vagy használjanak más böngészőt.

A Microsoft brit leányvállalatának szóvivője a Registernek elmondta: már vizsgálják a hibákat, de egyelőre nem tudnak arról, hogy bárki kihasználta volna azokat. A Microsoft a nyomozást követően elkészíti a hibajavítást, amelyet valószínűleg a következő havi biztonsági javítócsomaggal lehet majd letölteni. A szóvivő szerint az is elképzelhető, hogy a javítást külön is kiadja majd a vállalat.

Thomas Kristensen, a Secunia vezető fejlesztője nem tartja valószínűnek, hogy a Microsoft a havi javítócsomag megjelenése előtt foglalkozik ezzel a problémával.

Felelőtlen informátor

A biztonsági hiányosságokat kedden hozta nyilvánosságra egy kínai informatikai szakértő, Liu Tie Csü. A Microsoft szerint a hibákat leleplező jelentés nem volt elég körültekintő, és veszélybe sodorta a felhasználókat. A redmondi vállalat arra hívta föl a felhasználók figyelmét: töltsék le és telepítsék a november 11-én kiadott hibajavító csomagjukat, amíg megvizsgálják az új hibákat.