Ulrik
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Nem elég erőszakos a Bully

2006.10.16. 12:37
Az Egyesült Államokban rég volt példa arra, hogy egy bíróság már a megjelenés előtt megtekintsen egy kiadványt, az előzetes tartalomkontroll ugyanis cenzúrának minősül, és az ország alkotmányának első kiegészítésébe ütközik. A Rockstar Games október 17-én megjelenő játékát, a Bullyt egy floridai bíró tesztelte, majd nyugtázta még a megjelenés előtt.

Önkéntes bétateszterre lelt a GTA-t jegyző amerikai játékkiadó, a Rockstar Games: egy floridai bíró bekérte a cég napokban megjelenő játékát, hogy eldöntse, kiadható-e a szoftver a 13 éven felülieknek szóló besorolással, vagy csak idősebbek vehetik meg legálisan az erőszakosnak kikiáltott Bullyt.

Ronald Friedman, a Miami-Dade megyei bíróság bírája olyan lépésre szánta el magát, amelyre az Egyesült Államokban a közelmúltban nem volt példa: az ugyanis, hogy már a megjelenés előtt minősít egy kiadványt, a szólásszabadságot alapjaiban sértő előcenzúrának nyilvánul. Friedman végül a kiadó javára döntött: "Nincs ebben a játékban semmi, amit ne látna az ember minden este a tévében" - közölte. Bár ő maga nem szeretné, hogy gyerekei a Bullyval játsszanak, "ez nem azt jelenti, hogy a játék nem kerül a boltokba" - mondta Friedman.


Nyers erőszak a Bullyban

A Bullyt kiadó Rockstar Gamest Jack Thompson, a hírhedt floridai ügyvéd, az erőszakos játékok esküdt ellensége jelentette fel. Thompson, aki évtizedek óta harcol az ifjúságot szerinte megrontó játékok ellen, azt akarja elérni, hogy a bíróság „közfelháborítónak” minősítse a szoftvert, és a „T” (tinédzser) ajánlást változtassa meg, hogy gyerekek ne férjenek hozzá a Bullyhoz. Az előzetes tartalomkontroll azonban az Egyesült Államokban hozott korábbi, precedensértékű ítéletek értelmében megsérti az ország alkotmányának első kiegészítésében garantált szabad szóláshoz fűződő jogokat.

Szabadság, züllés

Thompson az Out-law rádiónak korábban azt nyilatkozta, hogy egy olyan floridai törvény alapján szeretné átsoroltatni a játékot, amely engedélyezi bármely „közveszélyes” kereskedelmi tevékenység betiltását. „Amerika a szabadság és a züllöttség hazájává vált” – mondta a jogi rádiónak az ügyvéd-aktivista.

Így címkéznek

A Bully veszélyei
Az Egyesült Államokban a pc-s és videojátékokat a kiadók önszabályozó szervezete, az Entertainment Software Rating Board (ESRB) sorolja korosztályos kategóriákba. Az ESRB összesen hét címkét alkalmaz: az eC (early childhood) a 3 éven felülieknek, az E (everyone) 6 éven felülieknek ajánlott; az E 10+ címkés játékokat 10, a T-set (teen) 13 éven felüliek vehetik meg legálisan. Az M (mature) 17, az A (adult) 18 éven felülit jelent. Az RP (rating pending) olyan játékot jelöl, amelyet a szervezet még nem minősített. Az ESRB ezen kívül még vagy harminc, a tartalmat körülíró pontosítást alkalmaz: így az Alcohol Reference azt jelenti, hogy a játékban utalás történik alkoholtartalmú italra, esetleg annak képe is megjelenik, a Crude Humor figyelmeztetés arra utal, hogy vulgáris viccek hangzanak el benne, a Simulated Gambling meg azt jelenti, hogy szerencsejátékot rejt a csomag, de valódi pénzt nem lehet vele veszíteni.
A kedden megjelenő Bullyról azt lehet tudni, hogy a játékos a 15 éves Jimmy Hopkinst alakítja benne, akinek egy bentlakásos gimnáziumban, a Bullworth Academyn kell megküzdenie az életben maradásért. A trailerek és a screenshotok alapján arra lehet számítani, hogy a Bullyban lesz verekedés, sőt szerepet kap a csúzli, a baseballütő és a bűzbomba is. A Wired újságírója, azon kevesek egyike, akiknek alkalmuk volt játszani a Bullyval, viszont azt írja, hogy a játék egyáltalán nem dicsőíti az erőszakot: „A Bullyban nincs vér… az egyik legnagyobb bűn, amit valaki elkövethet, az, hogy takarodó után is kint marad, vagy csavarog, miközben az órán kellene ülnie” – írja Clive Thompson a Wiredben.

A Bully a játék dobozára ragasztott címke szerint néhol durva poénokat, enyhén vagy mérsékelten profán nyelvezetet, enyhe vagy mérsékelt szexuális utalásokat, alkohol- és dohányfogyasztást, illetve erőszakot tartalmaz.

A Rockstar Gamesnek korábban is voltak besorolási gondjai: gyermekvédő szervezetek, a már említett Jack Thompson és Hillary Clinton szenátor tiltakozására a GTA San Andreasba kódolt szexjelenetek miatt kénytelen volt M-ről A-ra változtatni a játék besorolását, ami azt jelenti, hogy legálisan csak 18 éven felüliek férhetnek hozzá a játékhoz.