Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Iskolai bunyó 18 éven felülieknek

2006.08.09. 13:34
Az iskolában mindig van egy erős gyerek, aki üti-veri és egyéb kifinomult eszközökkel terrorizálja a kisebbeket. Az ilyet angolul bullynak hívják, csakúgy, mint a GTA-ról hírnevet szerzett Rockstar Games legújabb játékát. A Bully csak októberben jelenik meg, de a híre megelőzte: már több mint egy éve el akarják tiltani tőle a gyerekeket.

Ha minden rendben megy, az amerikai Rockstar Games októberben kiad egy játékot, amely gyerekekről szól, gyerekeknek készült, és csak felnőttek játszhatnak vele. A Bully azóta borzolja a gyermekvédők idegeit, mióta egy éve kiderült, hogy dolgozik rajta a Rockstar. Mi jót is lehetne várni a GTA készítőjétől? Amihez nyúl, abból botrány lesz. Így az utcai lövöldözés, autós ámokfutás és alkalmi kurvázás után jön az iskolai megaláztatások sorozata és az arra adott kőkemény válasz – a bűzbomba és az üveggolyó.

A cég szerdán jelentette be hivatalosan, hogy októberben megjelenik a Bully, amely az erőszak egyik legkifinomultabb változatát, az osztálytárs-terrort dolgozza fel játékos, könnyen befogadható formában. A veszélyre már tavaly márciusban felhívta a figyelmet az erőszak, az obszcenitás, a rapzene és a Playstation Dualshock esküdt ellensége, Jack Thompson floridai ügyvéd. Thompson, aki keresztény-konzervatív közéleti szereplőként több évtizede ostorozza a videojátékokat, belső forrásokra hivatkozva sajtóközleményben leplezte le a Rockstar üzelmeit, és azon nyomban az USA oktatásügyi minisztériumához fordult, hogy felhívja „az Elnök” figyelmét a veszélyre.

Gyerekgyilkos videojátékok

„Ha megengedjük a videojáték-iparnak, hogy ellenőrizetlenül nevelje gyermekeinket, akkor a „Nem marad gyerek egyedül”-ből hamarosan „Nem marad gyerek életben” lesz – figyelmeztetett sajtóközleményében az ügyvéd. (Thompson korábban kikelt a rezgő játékkontrollerek ellen is, mondván, a gyilkolást követő kellemes bizsergés nem más, mint operáns kondicionálás, a viselkedési minták megváltoztatása.)

A Bullyban a játékos a 15 éves Jimmy Hopkinst alakítja, akinek egy bentlakásos gimnázium, a Bullworth Academy ellenséges közegében kell megküzdenie az életben maradásért. Fegyvere a baseballütő, a bűzbomba és az üveggolyó, amely láb elé szórva az ellenség lelassítására szolgál. Nagyjából ennyi.


Rodney Walker, a Rockstar szóvivője a bejelentéskor azt mondta: „Úgy gondoljuk, az iskolai környezet általános élmény, amelyhez sokak kötődnek” – és csodálkozott egy sort azon, hogy a játékot, amelyből összesen három screenshot és egy rövid leírás szivárgott ki, már jóval a megjelenés előtt ekkora ellenkezés fogadta. A Bully a tavaly októberre ígért megjelenéshez képest épp egy évet csúszott, de a fejlesztő szerint ezt technikai problémák okozták, és nem az időközben indult Bully-ellenes sajtóhadjárat.

A Rockstar legutóbbi játékával, a GTA San Andreas-szal került a gyermekvédők fokozott érdeklődésének középpontjába. Bár a játék tele volt szabálytalan balra kanyarodással, a menetiránnyal szemben való haladással, gyorshajtással és brutális öldökléssel, egészen addig a játékboltokban maradhatott, amíg ki nem derült, hogy egy letölthető patch révén dugni is lehet benne. Ezt már nem tűrhette Amerika: többek között a volt First Lady, New York szenátora, Hillary Clinton is közbenjárt annak érdekében, hogy a szoftverek korhatár-besorolását végző ESRB „csak felnőtteknek” címkével lássa el a GTA San Andreast. Ha a Bullyban nem lesz szex, lehet, hogy megússza.