Ágnes
-1 °C
2 °C

Arany botkormány a GTA-nak

2005.11.07. 13:10
Nyilvánvalóan erőszakos, sokak szerint pornográf, és a legtöbb országban csak felnőttek játszhatnak vele, mégis a GTA: San Andreas nyerte Londonban az év játékának járó Golden Joysticket. A legjobb pc-s játéknak járó kitüntetést a Half Life 2 kapta.

Kétszázezer szavazó döntött: a Rockstar Games GTA: San Andreas című, autós-üldözős-lövöldözős-dugós játéka kapta az év játékának járó arany borkormányt díjat a múlt hét végén a londoni Hiltonban megtartott díjátadó ceremónián. A GTA a tizenkilenc kategóriából összesen ötöt nyert meg, az abszolút címen kívül (Ultimate Game of the Year) kívül ez lett a legjobb PS2-es játék, a szavazók többsége szerint ennek a legjobb a zenéje, és ebben szerepel a legjobb főhős (CJ), illetve a leghitelesebb gonosz karakter (Tenpenny felügyelő) is.

Játék csak felnőtteknek

Tavaly az összes pc-s és konzoljáték közül a GTA San Andreas fogyott a boltokban a legjobban, annak ellenére - vagy éppen amiatt -, hogy a benne található erőszakos jelenetek miatt sok országban csak 18 éven felüliek vásárolhatták meg. Az Egyesült Államok játékosztályozásért felelős szerve, az Entertainment Software Rating Board (ESRB) azután sorolta a San Andreast az eredetileg "M" jelzésű, vagyis 17 éven felülieknek engedélyezett játékot az "Adult" (18 éven felüli, felnőtt) kategóriába, amikor egy felhasználó közzétette a hírhedt Hot Coffe kiegészítőt, amely addig nem látott dimenziókba - vad szexjelenetek kellős közepébe - repítette a játékosokat.

#alt#
Jelenet a GTA: San Andreasból

A patch akkora vihart kavart Amerikában, hogy még a volt First Lady is beleártotta magát az ügybe. Hillary Clinton szenátor július közepén nyomozást kezdeményezett az ügyben, és felszólította az FTC-t, a szövetségi kereskedelmi hivatalt, hogy derítse ki, hogyan kerülhetett a szex a játékba.

A pc-s játékok közül idén a Half Life 2 nyerte az arany joysticket, a Nintendo GameCube-kategóriában a Resident Evil 4, az Xbox-ban a Halo 2, az online játékok között a World of Warcraft.

Az arany botkormányt a PC Zone és a CGV magazinokat kiadó Future Publishing adományozza az online begyűjöttt közönségszavazatok alapján. A tavalyi Golden Joysticket a Doom 3 kapta, amely a GTA-hoz hasonlóan egyszerre lett a pc-s és az abszolút kategória győztese a Far Cry, a Fable és a Pro Evolution Soccer 4 előtt.