Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Bill Gates Slash-sel gitározik Vegasban

2008.01.07. 11:30
Bill Gates az egér és a billentyűzet halálát jósolja, az autótól a hálószobáig mindenhova Windowst akar, zsebre vágja a pekingi olimpiát és együtt nyomja a Guitar Hero 3-at a Guns'n'Roses legendás gitárosával.

"Az első digitális évtized óriási sikertörténet volt, de ez csak a kezdet" - vezette fel a Consumer Electronic Show nyitóbeszédét Bill Gates, aki júliusban leadja minden napi feladatát a Microsoftnál, és a jótékonykodásnak szenteli az idejét. Gyorsan telik az idő Redmondban, elvégre az egész digitálisévtizedesdit a tavalyi CES-megnyitón említette először Bill, idén meg már rögtön a második évtizedben vagyunk - konstatálhatta a Las Vegas-i The Venetian kaszinó nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség. Bár ez az alkalom hagyományosan a nagy microsoftos bejelentések színtere (2001-ben például itt leplezték le az Xboxot, tavaly pedig a Windows Home Servert), Gates most nem vitte túlzásba az újdonságok bemutatását.

Számháború

A nyitóbeszéd jelentős részét tette ki a milliókkal és milliárdokkal való dobálózás. Gates százmillió Windows Vista- és 420 millió Windows Live-felhasználóval büszkélkedett el, Robbie Bach, a Microsoft szórakoztatóipari divíziójának vezetője pedig a 17,7 millió eladott Xbox360 játékkonzollal, és az Xbox Live tízmilliós játékostáborával. A konzol tavaly novemberig 3,5 milliárd dolláros forgalmat generált a cégnek, ami egymilliárddal több, mint a Nintendóé a Wii-vel, és több mint duplája a Sony Playstation3-énak.

A jövőben mindenfajta médiát és az egész szórakoztatóipart szoftver fogja hajtani, és a Microsoftnak feltett szándéka, hogy ez az ő szoftverük legyen - vázolta fel Gates, hogy mit várhatunk a második digitális évtizedtől. A legfontosabb feladat a HD minőség eljuttatása mindenhová, a felhasználók minél szorosabb összekapcsolása, és az egér-billentyűzet lecserélése természetes irányítási formákra: beszéd, érintés, mozdulatok felismerése.

Utóbbi illusztrálására Bill élőben mutatta be a Surface-t, a Microsoft dohányzóasztalnak álcázott érintőképernyős pécéjét, majd átváltott a flashvideók gyilkosának szánt Silverlightra, amit ugyan ma még szinte senki nem használ, de a pekingi olimpia online közvetítését az NBC ebben a formátumban adja majd (a CES nyitóbeszéd is ilyen formában érhető el, elég harmatos felbontásban és minőségben). A tavalyi CES-en bejelentett Sync rendszer is életre kap: az autókban a telefonálást és médialejátszést menedzselő szoftver 2009-től szerepel a Ford, a Lincoln és a Mercury modelljeiben.

Amikor már mindenki nagyon várta az ilyekor szokásos nagy bejelentéseket, Gates olyan horderejű dolgokkal állt elő, mint hogy tavasztól Amerikán kívül is lehet hivatalosan Zune-t kapni, vagy hogy az ABC/Disney tévésorozatai is elérhetők lesznek Xbox Live-on, élükön a tengerentúlon elsöprően népszerű Grace klinikával. A csalódástól végül Gates Microsofttól búcsúzó videója mentette meg az egyórás beszédet, majd megjelent a színpadon Slash, a Guns'n'Roses egykori gitárhőse, és szürreális élménnyel ajándékozta meg a közönséget: élő gitárjátékkal kísérte, ahogy Bill Gatest lenyomja a Welcome to the Jungle-t Guitar Hero 3-ban az Xbox360-on.  • Vennék
  • Hírek