Tekla
5 °C
19 °C

Angyalföldről a Vistába

2006.05.02. 10:30
Három éve létezik az Espirit szoftverfejlesztő cég, de eddig a kutya sem hallott róla. Idén azonban a Microsoft is felfigyelt rá, új termékét valószínűleg milliók használják majd, és a maroknyi csapat már arra készül, hogy a januárban megjelenő Windows Vista operációs rendszerhez elsőként gyártson szoftvereket.

Eredetileg főleg adattisztító szoftverekkel foglalkozott az Espirit, de ez igen speciális szegmense az informatikának, és főleg nagyvállalatok it-menedzsereit hozza lázba, ezért nem részletezem, hogy ez pontosan mit takar. Úgyis sokkal érdekesebb, hogy egy hirtelen irányváltást követően a komoly üzleti szoftverek mellett a multimédiás termékek is megjelentek a cég kínálatában, ráadásul olyan sikerrel, hogy arra a Microsoft is felfigyelt.

Német ugródeszka


Ismerje meg a szoftvert!
Turcsik Árpád, az Espirit ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a fényképelőhívással foglalkozó német FotoQuelle egy évvel ezelőtt rendelt meg tőlük egy képkezelő szoftvert, amellyel beolvashatók, feliratozhatók és rendszerezhetők a számítógépre lementett digitális fotók, illetve a felhasználó néhány gombnyomással előhívást is megrendelhet. Ez önmagában még nem nagy szám, gondoltam, a Magyarországnál jobb helyeken számos ilyen megoldás létezik. A PictureStar segítségével azonban nemcsak papírra, hanem pólóra, bögrére is lehet nyomatot kérni, a nagyobb sorozatokat meg fényképalbumba vagy mesekönyvbe nyomtatva is meg lehet rendelni. Persze ezt is csak a hazánknál valamivel fejlettebb Németországban, hiszen a szoftver német felhasználóknak készült. A FotoQuelle ügyfelei ingyen megkapják a szoftvert a cég boltjaiban, és egy neves német szaklap, az IT Bild cédémellékletén is kiadják, így akár egymillió felhasználóhoz is eljuthat.

Németország, Ausztria és Svájc a szoftver elsődleges piaca, de siker esetén továbbmehet Nyugat-Európa más területeire, és az ügyvezető szerint a FotoQuelle a magyar piac iránt is érdeklődik. A német fotós cég egyébként arra helyezte a legnagyobb hangsúlyt, hogy a programot széles tömegek tudják használni, mondta Turcsik Árpád, és a cég Váci úti telephelyén tartott gyors bemutató szerint eléggé ezt ügyesen megoldották, a PictureStar működése könnyen átlátható. Valószínűleg erre figyelt föl a Microsoft német leányvállalata is, amely megrendelt tőlük egy Windows Media Center Edition operációs rendszerbe illeszthető változatot. (A Windows XP-nek ez egy speciális változata, melynek lényege, hogy a plazmatévére kötött számítógép multimédiás funkcióit egy távirányítóval is lehessen kezelni, azaz a kezelőfelületnek szélsőségesen egyszerűnek kell lennie.)

Irány a Vista!


Ilyen a Média Center
Körülbelül öt hét alatt kellett összerakni a Microsoft-verziót, amelynek bizonyos részei fejlettebbek az alapváltozatnál, például meg lehet nézni, hogy a fotó nagyjából miként nézne ki pólóra nyomtatva. Most az Espirit a Media Center irányában keres további lehetőségeket, erre ugyanis kevesen fejlesztenek, noha Turcsik Árpád szerint egyszerűbb játékokkal biztosan nagy sikert lehetne elérni. A cég emellett már elkezdett foglalkozni egy Windows Vistára írt változat kifejlesztésével, ez várhatóan ősszel megjelenik. Turcsik Árpád azzal magyarázta a nagy sietséget, hogy érdemes már most érteni a Vista új technológiáihoz, és jól jön majd a referencia, amikor a Microsoft új operációs rendszere januárban megjelenik.