Vilhelmina
10 °C
21 °C

Készülhetünk az új Windowsra

2006.04.05. 10:30
Hamarosan megjelennek a boltokban a Windows Vista futtatására kész számítógépek, de a "Windows Vista Capable" feliratú plecsnik korántsem azt jelentik majd, hogy a gép az új operációs rendszer minden egyes funkcióját használni tudja.

Ha most egy számítógép dobozán megtalálható a Windows XP címkéje, akkor a vásárló biztos lehet abban, hogy a Windows XP operációs rendszer futtatásával nem lesz gondja. Jövő januárban azonban megjelenik a Windows Vista, és kellő ismeretek nélkül nehéz lesz eldönteni, hogy a hat különféle változat közül melyikhez milyen gépet kell választani.

Valamire jó

Alapvetően csak annyit jelent a dobozon lévő "Windows Vista Capable" feliratú címke, hogy az alapváltozat, a Windows Vista Home Basic többé-kevésbé elfogadható módon fut a gépen, de szerencsére a Microsoft fejlesztői weboldalán lévő leírásból könnyen kideríthető, hogy pontosan milyen gépre lesz szükségünk, ha ennél többet akarunk.

Az első kategóriába azok a számítógépek tartoznak, amelyek megfelelnek a Windows Vista alapkövetelményeinek, azaz van bennük optikai meghajtó, 256 megabájt memória, videokártyájuk és monitoruk 1024x768 felbontásban működik, és a processzoruk ismeri az SSE utasításkészletet, azaz viszonylag régi modellek. Ezeken a gépeken elindulnak a primitív szoftverek, de teljesen alkalmatlanok lesznek az új kezelőfelület, a háromdimenziós játékok és a Media Center futtatására.

Kis multimédia

A második kategóriába lépéshez még nem kell sok tízezer forintot elkölteni: elég lesz egy 2 gigahertzes Pentium vagy azzal megfelelő teljesítményű AMD processzor, 512 megabájt memória, valamint egy 32 megabájtos videokártya. Bár a Microsoft szerint az alap multimédiás szoftverek és a háromdimenziós játékok ezeken a gépeken simán elindulnak, a látványos Aero kezelőfelület futtatásához, illetve nagy felbontású mozifilmek lejátszásához ez kevés. A harmadik kategóriába tartozó gépek (2,8 gigahertz, 512 mb, 64 megás videokártya) már alkalmasak lesznek ez utóbbi két a feladatra, de csak épphogy, és a felhasználónak számítania kell a munkafolyamatok akadozására. A Microsoft fejlesztői oldala szerint ezek a gépek már ezüstszínű logót kapnak.

Viszonylag erős számítógéppel kell rendelkeznie annak, aki a négyes kategóriába akar kerülni, ezen a szinten azonban már a jelentősen megnőnek a felhasználási lehetőségek: alapból fennakadás nélkül működik az Aero kezelőfelület, és mind a Media Center, mind a modern lövöldözős játékok is gond nélkül futnak. Ehhez legalább 3,2 gigahertzes processzor, 128 megabájtos videokártya, kell, illetve a gépeknek képesnek kell lenniük arra, hogy a nagy felbontású (1080i) videókat 60 képkocka per másodperces sebességgel, akadás nélkül lejátsszák.

Álomgép százezrekért

Aranyszínű matricát, illetve ötös értékelést csak a legbrutálisabb konfigurációk kaphatnak, ezek a gépek azonban már ugyanolyan könnyedén töltik be a fejlett Aero kezelőfelületet, mint az első kategóriás gépek a Windows XP-t. Nem akadnak meg a legmodernebb háromdimenziós játékok futtatásakor, és akár otthoni médiaszerverként is használhatóak. Ehhez egy 4400+ AMD K8 processzor vagy ennek megfelelő Intel processzor, legalább egy gigabájt RAM, 1600x1200 felbontásban is működő, legalább 256 megabájtos videokártya, másodpercenként 70 megabájt megmozgatására képes merevlemez és DirectX 10 támogatás szükséges.